Celiatici by sa mali mať na pozore!

Aj lieky a výživové doplnky môžu škodiť

Dnes hádam už každý vie, že je rozumné dávať si pozor na to, čo jeme. Ľudia s rôznymi intoleranciami na látky obsiahnuté v potravinách si musia dvakrát rozmyslieť, čo vložia do úst. Avšak možno ani oni nevedia, že niektoré lieky a výživové doplnky obsahujú lepok, ktorý komplikuje život celiatikom.

Alergeny_doplnky

Celiakia je nepríjemná vrodená porucha metabolizmu, pri ktorej organizmus zle reaguje na lepok (glutén). Ten sa bežne nachádza napríklad v obilninách, najmä v pšenici, jačmeni a raži. V závislosti od formy poruchy stačí menšia či väčšia dávka lepku a človek sa musí vyrovnať s celým radom nepríjemných syndrómov.

Kto sa pýta, ten sa nedozvie?

Kým lieky a výživové doplnky vhodné pre diabetikov bývajú jasne označené, celiatici v tomto smere zatiaľ ťahajú za kratší koniec. Zistiť, či preparáty obsahujú lepok, majú niekedy problém aj lekárnici. „Pomocné látky v liekoch a sirupoch môžu byť vyrobené z obilnín, a preto môžu obsahovať lepok. Najčastejšie ide o škroby a modifikované škroby, ktoré sa používajú ako stavebná látka v tabletách a granulátoch,“ hovorí farmaceutka Zuzana Bajzíková.

Potraviny áno, lieky nie

Zistiť, či to, čo chcete kúpiť v lekárni, obsahuje alebo neobsahuje lepok, je jednoduchšie pri výživových doplnkoch než pri liekoch. Na rozdiel od výrobcov liekov patria totiž producenti výživových doplnkov nie do farmaceutického, ale potravinárskeho priemyslu a musia ako ostatní producenti potravín na svojich výrobkoch uvádzať, respektíve zvýrazňovať alergény, ktoré výrobok obsahuje.

Oslovili sme slovenskú rodinnú firmu Natures, ktorá má v oblasti vývoja a výroby výživových doplnkov mnohoročné skúsenosti a svoje produkty distribuuje do celého sveta, či a ako kontrolujú obsah alergénov vo svojich výrobkoch. „Od výrobcov jednotlivých zložiek, ktoré v našich výrobkoch používame, si nechávame posielať dokumenty, v ktorých kontrolujeme špecifikácie, resp. certifikáty analýz o používaných šaržiach výrobkov. Ak by zložka obsahovala alergén a vo výslednom zložení by množstvo alergénu bolo nad určitú hodnotu, musíme uviesť, že výrobok obsahuje tento alergén. Ak je obsah alergénu pod stanovenou hodnotou, môžeme napísať, že výrobok môže obsahovať stopy alergénu,“ vysvetľuje odborník na beta glukán z Naturesu Adrián Doboly a pokračuje, „výrobcovia, ktorí spracovávajú viacero druhov potravín na tých istých linkách, musia tieto informácie uvádzať tiež, pretože aj keď nedôjde k fyzickému stretu výrobku s alergénom, môže dôjsť ku krížovej kontaminácii.“

Takže, pozorný celiatik, ktorý číta zloženie výrobku, by mal byť v prípade výživových doplnkov v bezpečí. Keď však chce bez následkov na svojom tenkom čreve užívať nejaké lieky, zrejme ho čaká dlhšie pátranie, aby zistil, či obsahujú alebo neobsahujú glutén.