Je známe, že hliva ustricová má blahodarné účinky na ľudský organizmus. Nie je to však jediné pozitívum, ktoré nám ponúka. V kuchyni je ako doma a vyprážaná v trojobale dokáže hravo prekonať aj kurací rezeň. Každému jedlu dodá tú správnu chuť a je výbornou náhradou mäsa v akomkoľvek pokrme. Najlepšia je čerstvá, lenže kedy sa na ňu vybrať do lesa?

Kedy ísť na hlivu ustricovú?

Najlepšie sa hlive ustricovej darí pri teplote do 25 °C. Ak sa na ňu chystáte, mali by ste sa vybrať do lesa čím skôr. O týždeň tu už možno nebude, pretože leto nie je jej najobľúbenejšie obdobie. Hliva ustricová rastie v trsoch a nájsť ju môžete predovšetkým na kmeňoch alebo pňoch listnatých stromov (na bukoch a topoľoch). V prípade, že by ste to nestihli, nezúfajte, na hlivových farmách si ju môžete zakúpiť počas celého roka a rovnako ju nájdete aj v obchodoch.

Čo obsahuje hliva ustricová?

Z hlivy si môžete pripraviť napríklad úžasný hlivový perkelt, chutný hlivový guláš či klasickú hlivovú polievku. Jednoducho, možností je neúrekom. Obsahuje viacero užitočných vitamínov zo skupiny B, ďalej vitamíny C, D a K, ktoré sú nevyhnutné na zdravé fungovanie nášho organizmu. Je vhodným zdrojom rastlinných (či skôr neživočíšnych, nakoľko hliva je huba, nie rastlina 😊) aminokyselín a minerálov. Pre ľudský organizmus je však najdôležitejšia látka beta glucan.

Hliva ustricová

U nás sa beta glucan extrahuje z čerstvej hlivy ustricovej, nie zo sušenej, pretože vďaka tomu ponúka nielen najvyššiu kvalitu, ale aj najlepšiu možnú účinnosť. Ďalšou výhodou je aj fakt, že hliva, ktorá sa používa na výrobu beta glucanu, pochádza z ekologického poľnohospodárstva.

Ak máte oslabenú imunitu a vaše telo si pýta viac ako len hlivový perkelt, tak siahnite po výživových doplnkoch s obsahom beta glucanu, ktorý sa získava z hlivy ustricovej a ktorý zabezpečuje, aby bola naša imunita v poriadku.