Beta glukán: Aké sú jeho antioxidačné a protizápalové účinky?

Možnosti využitia beta glukánov – prírodných sacharidov, ktoré sa nachádzajú napríklad v hlive ustricovej – sa v medicíne skúmajú niekoľko desaťročí. Unikátna látka postupne odkrýva svoje tajomstvá aj v boji proti civilizačným ochoreniam.

Beta glukány sú častým „účastníkom“ klinických aj experimentálnych skúšok liečby u pacientov s rôznymi civilizačnými ochoreniami. Okrem onkologických pacientov teraz svitá nádej aj pre diabetikov.

Od septembra má prebiehať zisťovanie, ktoré potvrdí alebo vyvráti hypotézu, podľa ktorej účinky beta glukánu pomáhajú udržiavať stabilnejšiu hladinu inzulínu v krvi.

Vplyv civilizácie

Aj naše biotechnologické laboratórium sa zúčastnilo viacerých štúdií, ktoré zatiaľ potvrdzujú hypotézu, že blahodarné účinky beta glukánov sa v tele prejavujú okrem iného aj tak, že znižujú hladiny voľných radikálov v organizme a majú vplyv na znižovanie oxidačného stresu.

Ako dobre vieme, voľné radikály spôsobujú mnoho civilizačných ochorení, napríklad rakovinu, a nie je jednoduché nájsť spôsob, ako sa voľných radikálov zbaviť.

Teraz sa ukazuje, že beta glukány by mohli byť vhodnou cestou. „Množstvo štúdií preukázalo, že beta glukány majú aj priame antioxidačné účinky, ale zdá sa, že väčší význam pri znižovaní oxidačného stresu má ich pôsobenie na imunitný systém,“ povedal Ing. Adrián Doboly z Natures.

Dáva to zmysel, ak vieme, že samotné imunitné bunky počas svojho boja s patogénmi využívajú oxidačné látky, ale zároveň tvoria antioxidanty. Oxidačný status organizmu tak zotrváva v rovnováhe, teda počet oxidantov a antioxidantov vytvorených v bunkách a tkanivách ostáva približne rovnaký. Beta glukán imunitné bunky do antioxidačnej aktivity „postrčí“, čo je vhodné najmä vtedy, kedy sa predpokladá zvýšená tvorba látok zvyšujúcich oxidačný stres.

Beta glukán ako doplnok výživy

Z experimentov a klinických štúdií vychádza beta glukán ako ohromný pomocník – podporujúci liečbu aj imunitný systém pacientov, a to bez vedľajších účinkov. Stále však nie je uznaný ako liek.

Dôvod je jednoduchý. Beta glukány sú prírodné látky a zatiaľ ich človek nedokázal získavať z prírodných zdrojov v takej forme, aby mali vždy stopercentne identickú chemickú štruktúru, čo sa od liečiv vyžaduje. Je však schválené používať beta glukány ako látky dopĺňajúce a podporujúce liečbu a imunitný systém.

V obdobiach vysokej záťaže organizmu, napríklad vplyvom choroby alebo stresu, odporúčame užívať Beta glucan 500+. Tento výživový doplnok obsahuje vysokokvalitný a vysokoúčinný beta glukán v najvyššej dávke na slovenskom trhu.

„Kapsuly Beta glucan 500+ sú ideálne v prípade zdravotných komplikácií vrátane ťažkých a horšie liečených diagnóz. Účinné zložky tohto výživového doplnku prispievajú nielen k správnemu fungovaniu imunitného systému, rýchlejšej liečbe bez komplikácií, ale aj k ochrane buniek pred oxidačným stresom a celkovým preťažením,“ vysvetlil A. Doboly z Natures. „Napriek tomu, že sa zatiaľ nepotvrdili žiadne vedľajšie a nežiaduce účinky beta glukánov, je namieste dodržiavať odporúčané dávkovanie.“

cross