7 vecí, ktoré škodia našej imunite

Nielen stres, nedostatok spánku, alkohol, fajčenie či jednostranná strava sú nepriateľmi imunity. Oslabujú ju aj veci, ktoré by ste možno nečakali.

Imunita je dômyselný systém organizmu, ktorý sa stará o to, aby bol silný, zdravý a v dobrej kondícii. Je to systém pomerne zložitý, a preto aj zdanlivé maličkosti môžu narušiť jeho rovnováhu a fungovanie. Nepriateľov imunity je veľa, no nasledujúcim sa pri troche snahy dokáže vyhnúť každý z nás.

Úzkosť, smútok a osamelosť

Nie každý deň je nedeľa, nie každý deň je veselý, príjemný a pokojný. A je to v poriadku. Ale dlhodobá duševná nepohoda, ktorú môže spôsobovať napríklad pocit osamelosti, ale aj dlhotrvajúci smútok alebo úzkosť, nepridávajú nielen na nálade, ale ani na imunite.

Zlepšiť stav môže pomôcť rodina, priatelia a najmä šikovný odborník v podobe terapeuta. Užitočná je taktiež meditácia, joga a dychové cvičenia. Smútok alebo osamelosť, samozrejme, nezaženú, ale dokážu ich zmierniť do takej miery, aby sme s nimi dokázali ľahšie žiť bez ubúdania síl.

Všetko je dôležitejšie ako vy

Určite ste už počuli, aké dôležité je mať rád seba samého a klásť seba a svoje potreby na prvé miesto. To sa ľahko napíše, no mnohým z nás sa to ťažko žije. Lebo dôležitejšie ako my sú naše deti, partneri, priatelia a ich problémy, pracovné povinnosti, domácnosť…

Telo by napríklad oddychovalo, ale my to ani nevnímame, prípadne potrebu odpočinku zatlačíme, aby neotravovala, pretože ešte treba to aj ono.

Kto si však vyskúšal, vie, že keď si dopraje povedzme iba kratučký, 20-minútový odpočinok (spánok, ležanie, posedenie s knihou alebo šálkou čaju), zrazu má viac síl, chuti aj radosti. A má aj silnejšiu imunitu.

Kozmetika plná umelín a alergénov

Kozmetiku používame, aby sme boli čistí, pekní, voňaví. No pokiaľ obsahuje ftaláty, dioxíny, hliník, endokrínne disruptory, parabény, umel é farbivá, sulfáty, minerálny olej, mastenec  alebo ďalšie škodlivé látky, svojej pokožke a telu robíme medvediu službu. Minerálny olej býva označovaný ako petrolatum alebo vaseline. Môže byť kontaminovaný polycyklickými aromatickými uhľovodíkmi, ktoré zhoršujú respiračné a kardiovaskulárne ochorenia a z dlhodobého hľadiska ich toxicita spôsobuje rakovinové ochorenia. Treba upozorniť aj na to, že mastenec nie je sám o sebe škodlivý, problém je, ak je kontaminovaný ťažkými kovmi a inými kontaminantmi.

Tieto zložky dokážu cez kožu prenikať hlbšie do organizmu a tam robiť galibu. Minerálny olej býva v zložení označovaný ako petrolatum alebo vaseline. Môže byť kontaminovaný polycyklickými aromatickými uhľovodíkmi, ktoré zhoršujú respiračné a kardiovaskulárne ochorenia a z dlhodobého hľadiska ich toxicita spôsobuje rakovinové ochorenia.

Venujte pozornosť zloženiu vášho šampónu, sprchového gélu, mejkapu alebo telového mlieka. Nie každý produkt s označením bio, eko alebo natural je prírodný. Možno obsahuje iba jednu-dve prírodné zložky…

Diéty, detoxy a jednostranná strava

V snahe byť zdraví a dobre vyzerať si upravujeme jedálniček a sme presvedčení, že za pár dní, maximálne týždňov nás to nemôže nijako zdravotne ohroziť. Veď chceme predsa dosiahnuť dobrú vec, očistiť si pečeň, obličky, žlčník, schudnúť…

V skutočnosti robíme svojmu telu zle. Ako vieme, hlavné sídlo imunity je v tráviacom trakte a pokiaľ strava nie je vyvážená a vyhovujúca potrebám nášho tela, dochádza k nerovnováhe, ktorá imunitu oslabuje. Na čo je komu super štíhla, vyrysovaná postava, pokiaľ je organizmus slabý a náchylný na choroby?! Ideálna je taká strava, ktorá organizmus „nešpiní“ a nezanáša toxínmi, potom nepotrebujeme detoxikačné kúry ani diéty.

Dlhé sedenie

V niektorých zamestnaniach niet úniku – treba sedieť na zadku osem aj viac hodín. Sedenie však spomaľuje metabolizmus, teda aj schopnosť spracúvať a využívať minerály, vitamíny a stopové prvky zo stravy, čo má zas za následok oslabovanie imunity.

Riešením nie je zmena práce (hoci, ak je možnosť, nie je to zlý nápad), ale počas pracovného času občas zmeňte polohu, natiahnite si telo a rozprúďte krv. A po práci si aspoň každý druhý deň doprajte pohyb. Rozumný a primeraný, nie zničiť sa na tréningu do mŕtva (aj to imunite škodí). Pomáha napríklad rýchla chôdza, pomalý beh a ideálne je striedanie pomalšieho pohybu (chôdze) s pohybom vo vyššej tepovej frekvencii (pobehnutie).

Antibiotiká a lieky tlmiace bolesť

Už sme spomínali, že základ imunity je uložený v tráviacom systéme. Antibiotiká, ale aj niektoré (najmä steroidné) analgetiká narúšajú prirodzenú mikroflóru čriev, čo má za následok oslabovanie imunity.

Pravidelný prísun probiotík (či už vo forme kvasených mliečnych výrobkov alebo doplnkov výživy) je preto pri užívaní liekov viac ako žiaduci. Ale pozor, rozstup medzi užitím ATB alebo lieku na bolesť a prehltnutím probiotík by mal byť minimálne dve hodiny, pretože inak antibiotiká v tráviacom trakte spoľahlivo zlikvidujú aj užité probiotiká.

Nedostatok sexu

Či už dobrovoľné, alebo vynútené obdobie bez sexu imunite neprospieva. Na život bez milovania sa dá zvyknúť rovnako ako na život bez sladkostí. Kým však cukríky, keksíky a čokolády organizmus na dobré fungovanie naozaj nepotrebuje, so sexom je to inak.

Pri dlhšom nepoužívaní strácajú pohlavné orgány plnú funkčnosť, u mužov nastáva problém s erekciou, u žien so zvlhčovaním pošvy. Navyše hormóny, ktoré sa vytvárajú počas milostného aktu, sú tiež dôležitou súčasťou imunitného systému. A to sme ešte nespomenuli pohyb. Pri milovaní sa človek aj spotí, aj zadýcha, mení sa tepová frekvencia. A to je voda na mlyn pri posilňovaní imunity. Už len vybrať správny čas – pred prácou/ po nej/ alebo namiesto nej 😊.

cross