Prechádzky zlepšujú náladu aj imunitný systém!

Chôdza je pre človeka najprirodzenejší pohyb. Hovorí sa, že denne by sme mali spraviť aspoň 10 000 krokov. Či už máme sedavé, alebo aktívne zamestnanie, chôdza má pre človeka veľké benefity. Viete, aké to sú?

Prečo je chôdza dôležitá?

Prechádzka so psom na čerstvom vzduchu vám dokonale prečistí hlavu a zároveň je to príjemná športová alternatíva pre tých, čo si potenie v posilňovni nevedia predstaviť. Ak s pohybom iba začínate, pravidelné dlhé prechádzky pomôžu zlepšiť vašu kondíciu a povedú k redukcii hmotnosti. Uvoľňuje sa pritom stres a ustupujú bolesti kĺbov. Štúdia American Cancer Society taktiež preukázala, že u žien, ktoré kráčajú minimálne 7 hodín týždenne, je nižšie riziko nálezu rakoviny prsníka.

prechádzky v prírode

Úsmev ako dar

Prechádzky v prírode majú svoje osobité čaro. Nezáleží však na tom, kde kráčate – kráčanie samo osebe je aktivita, ktorá zlepšuje náladu. Psychologické štúdie ukazujú, že chôdza vás nabije energiou, vyvolá záujem, entuziazmus a pocity radosti, ktoré pretrvávajú. Ak chôdzu využívate na rozohriatie pred cvičením, aj päť – desať minút tejto aktivity vás ochráni pred zranením, zahreje svaly a psychicky vás pripraví na tréning.

úsmev

Naštartujte oslabenú imunitu!

Pravidelná chôdza vás dokáže ochrániť pred chrípkou či nachladnutím aj v zimných mesiacoch, kedy je riziko ochorenia vyššie. „Pre ľudí, ktorí majú oslabenú imunitu, je každodenná chôdza veľmi prospešná. Odporúča sa aj ľuďom s hormonálnou nerovnováhou, pretože už pri polhodinovom kráčaní dochádza k zvyšovaniu tvorby imunitných buniek a k hormonálnemu balansu v krvi,“ vysvetľuje odborník na imunitu Ing. Adrián Doboly. Aj harvardská štúdia vykonaná na vzorke vyše 1 000 mužov a žien ukázala, že tí, čo kráčajú aspoň 20 minút minimálne 5-krát týždenne, vykazujú až o 45 % menej chorých dní za rok. A to sa naozaj oplatí!

Ak patríte k ľuďom, ktorí okrem pravidelnej chôdze chcú svoju imunitu posilniť aj výživovými doplnkami, siahnite po doplnkoch s obsahom beta glukánu, ktoré si hravo poradia s každým oslabeným organizmom.

Beta glucan 240+

cross