Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu D vo vašom tele?

Na čo je vitamín D, ktorému sa hovorí aj vitamín slnka? V podstate sa bez neho nezaobíde žiadna časť ľudského organizmu ako kosti, svaly, zuby, mozog, krvný obeh, imunita, bunky pri množení delením. V skutočnosti sa vitamín D tvorí pôsobením slnka iba niekoľko krátkych mesiacov v roku, aj to nie kdekoľvek na planéte a nie u každého rovnako. A čo si počať v zime, keď je slnečných dní málo? Prejavy nedostatku vitamínu D sú jednoznačné a môžu byť nebezpečné.

Únava, melanchólia, problémy s kosťami, zubami, znížená imunita. To všetko môžu byť prejavy zníženej hladiny vitamínu D v organizme. Ak sa vám aj v lete podarilo urobiť si zásoby kalciferolu ( vitamín D), v zime sú určite dávno vyčerpané.

Kde nájdeme vitamín D

Existuje päť rôznych foriem vitamínu D, ani jednu z nich si však telo nedokáže vyrobiť samo. „Déčko“ musíme jednoducho získať – zo slnka, zo stravy alebo z doplnkov výživy.

Vitamín D3 sa tvorí v koži pôsobením UV žiarenia. V zime ho je však nedostatok a navyše si aj na horách počas lyžovačky zvyčajne rozumne chránime pokožku krémami s ochrannými faktormi.

Ďalšími zdrojmi vitamínu D sú potraviny živočíšneho pôvodu. Najviac sa ho nachádza v oleji z rybacej pečene, o niečo menej v mäse, žĺtku, mlieku a mliečnych výrobkoch. Z rastlín sú jeho zdrojom kvasnice, kokos, kakao, datle a huby sušené na slnku.

Ak sa niekde dočítate, že vitamín D je aj v paradajkách, tak vedzte, že je to síce pravda, ALE nachádza sa iba v zelených listoch. A tie zvyčajne nekonzumujeme.

Na čo je vitamín D “dobrý”?

Tak ako všetky vitamíny, aj vitamín D je dôležitý pri mnohých biochemických procesoch v organizme. Dlho sa hovorilo najmä o podiele na regulácii vápnika a fosforu, čo má vplyv na rast, hustotu a silu kostí a zubov.

V posledných rokoch sa vitamínu D venuje pozornosť aj v súvislosti s imunitou. Vedeli ste, že nedostatok vitamínu D imunitu oslabuje?

„Obranyschopnosť organizmu je veľmi komplexný systém, stačí mierne narušenie niektorej z oblastí a výsledkom môže byť oslabená imunita,“ hovorí náš odborník na imunitu a beta glukán Adrián Doboly. „V zime sme aj v dôsledku nedostatku slnka, denného svetla, pochmúrnej nálady a minimálneho pohybu vonku zvyčajne náchylnejší na rôzne ochorenia. Imunite najviac pomôžeme, ak sa budeme snažiť žiť čo najvyváženejšie, teda pracovať tak akurát, hýbať sa akurát, neprejedať sa a dostatočne spať. Odporúčam užívať aj vhodné doplnky výživy, ktoré organizmus nezaťažujú, ale dodávajú imunitným bunkám energiu.“

To dokáže napríklad beta glukán. Niektoré doplnky výživy s beta glukánom sú obohatené aj o potrebný vitamín D.

Odporúčané denné dávky vitamínu D

Kým napríklad na jar stačí priemernému dospelému človeku na zabezpečenie dostatočnej dávky vitamínu D zo stravy zjesť napríklad 3 žĺtka alebo 1 zdravé avokádo, v zimných mesiacoch to nestačí a odporúča sa užívať syntetický vitamín D. Ten vo zvýšenej miere v priebehu celého roka potrebujú aj tehotné a dojčiace ženy a batoľatá.

Dodržiavať však treba odporúčanú dennú dávku. Na rozdiel od vitamínov rozpustných vo vode, ktorých nadbytok sa z tela vylúči močom, vitamínmi rozpustnými v tukoch, kam patrí aj vitamín D, sa človek môže predávkovať. Vtedy hrozí nadmerný smäd, dehydratácia, ale aj zápcha a zvracanie.

Bezpečná denná dávka vitamínu D

(0 – 12 mesiacov) 25 µg

(1 – 10 rokov) 50 µg

(11 – 17 rokov) 100 µg

dospelí 100 µg

cross