Čo spôsobuje cukor v našom tele a kedy už telo kričí o pomoc?

Cukor náš organizmus potrebuje, pretože je to palivo. V princípe funguje rovnako ako benzín v aute. Rovnako však ako benzínové auto nebude jazdiť, ak doň natankujeme naftu, ani náš organizmus nepotrebuje všetky druhy cukrov.

Najvýznamnejším zdrojom energie je glukóza. Životne ju potrebujú červené krvinky aj mozgové bunky. Zároveň však platí, že pokiaľ je v organizme viac cukru, než treba, prebytok sa uskladní vo forme tuku, a to nielen do tukového tkaniva, ale aj do pečene a svalov.

Pocit slasti

Odhliadnuc od toho, že väčšina z nás je dnes od cukru závislá, naša túžba po cukre súvisí s naším stravovaním ešte z čias dávno minulých. Pred tisíckami rokov, keď sme boli prevažne zberači.

„Hoci v minulosti sme cukru neprijímali veľké množstvá, bol zdrojom rýchlej energie a zároveň pocitu slasti, pretože pôsobí na nervové bunky a vyvoláva vyplavovanie dopamínu a ďalších hormónov. Toto je v nás z čias pravekých ľudí a dodnes sa sladkému potešíme. Deti majú väčšiu potrebu jesť sladké, ale aj preto, že majú väčší energetický výdaj. Samozrejme, sladkého nemôže byť veľmi veľa, pretože potom naberáme na hmotnosti a škodí organizmu aj iným spôsobom,“ povedal Adrián Doboly z biotechnologického laboratória Natures.

Z jedla do buniek

Jedlo, ktoré zvyčajne jeme, obsahuje ako monosacharidy, tak aj zložité disacharidy. Tie sa musia v tráviacom trakte rozložiť na monosacharidy, až potom sa môžu cez steny tenkého čreva vstrebať do krvi.

Odtiaľ si ho „vychytávajú“ bunky, ktoré cukor potrebujú. Zároveň však na to potrebujú aj inzulín, ktorý si z krvi berú bunky svalov, pečene, ale aj tukové bunky. Inzulín dokáže dať mozgu signál, že už sme sýti, máme dostatok energie, môžeme prestať s jedením. Ak sme však skonzumovali niečo, čo malo vysoký obsah jednoduchých cukrov a málo bielkovín, po chvíli sa energia z nich vyčerpá a telo zase hlási, že potrebuje dávku: cukru alebo jedla.

Cukrové riziká

Okrem už spomínaného rýchleho pocitu hladu vedie nadmerná konzumácia cukru k zvyšovaniu hmotnosti (čo priamo súvisí s rozvojom mnohých chorôb, napríklad nadváhou, obezitou, cukrovkou), k zvýšenej kazivosti zubov, ale aj k poruchám spánku, k nervozite, nepokoju a nerovnováhe v organizme.

Pokiaľ cukor prijímame v primeranom množstve, nie je pre telo nebezpečný, ak sa to s jeho dávkou preženie, nastáva problém. V tomto kontexte neexistuje zdravý cukor. Škodiť môže aj cukor z ovocia (fruktóza), a to najmä ako sladidlo (agávový, javorový a kukuričný sirup, med). Riziko fruktózy je v prvom rade v tom, že sa v pečeni premieňa na tuk a spôsobuje jej stukovatenie.

Kedy sa treba mať na pozore

Pri cukroch, ktoré sa prirodzene nachádzajú v strave (v čerstvom ovocí a zelenine, v mlieku a neochutených mliečnych výrobkoch, v strukovinách a obilninách), si nemusíme dávať pozor na ich množstvo. Opatrný však treba byť v prípade sušeného ovocia a jedál alebo nápojov, do ktorých sa cukor extra pridáva.

Užitočným pomocníkom v predchádzaní negatívnych vplyvov cukru na organizmus je vláknina, ktorá spomaľuje vstrebávanie, a preto aj pri jedlách s vysokým obsahom cukrov a s vysokým glykemickým indexom (takým môže byť napríklad aj ovocné smoothie) nedôjde k raketovému zvýšeniu cukru v krvi, po ktorom zákonite nasleduje jeho prudký pokles a pocit vlčieho hladu.

Znižovanie rizika

Nadmerný príjem cukru pomáha znižovať pitie vody alebo neosladeného čaju namiesto sladených nápojov a džúsov. Ovocie je vždy vhodnejšie čerstvé a v celku než vo forme kompótu alebo smoothies.

Potraviny s vysokým glykemickým indexom treba kombinovať s potravinami s bielkovinami alebo vlákninou (inak povedané, rožok s maslom bude mať vyšší glykemický index ako rožok s maslom, syrom, šunkou a paradajkou).

Na druhej strane platí, že úplné odopieranie si cukru nie je dobrá cesta. Zvlášť, ak ste zvyknutí dať si vždy sladkú desiatu alebo koláčik ku káve. Ak sa rozhodnete ísť zdravším smerom a tieto sladkosti bez predchádzajúcej prípravy z jedálnička vyškrtnete, je vysoké riziko, že to po niekoľkých dňoch bez cukru nevydržíte a zhltnete naraz celú tabuľku čokolády či päť kopčekov zmrzliny. V tomto prípade platí, že je lepší malý kúsok horkej čokolády denne, ktorú si necháte postupne rozpustiť na jazyku, než vystaviť organizmus ráznemu abstinovaniu od drogy.

Žiť bez sladkostí a dosladzovania sa v skutočnosti dá. Dokonca aj koláčiky môžu byť bez cukru, a pritom chutné. Vyžaduje si to však naštudovať dostatok informácií a zmeniť životosprávu. Existujú ľudia a organizácie, ktoré s tým pomáhajú, dajú sa vyhľadať na internete.

A neverte nikomu, kto tvrdí, že nájdete zdravé náhrady cukru. Repný, trstinový aj kokosový cukor spôsobujú pri nadužívaní v organizme rovnakú škodu ako med, javorový, ryžový, datľový, kokosový či kukuričný sirup.

A na záver dobrá rada od imunológa. „Tí, ktorí majú problémy s hladinou cukru, by mali zvýšiť príjem ovseného beta glukánu, či už vo forme ovsených vločiek, ovsenej múky alebo priamo čisteného beta glukánu z ovsa. Štúdie ukazujú, že každý gram ovseného beta glukánu zníži hladinu cukru o cca 4,65%, resp. jej vrchol až o cca 6,5%. Okrem toho je ovsený beta glukán veľmi dobrý aj na znižovanie cholesterolu,“ dodal Adrián Doboly.

cross