Imunita seniorov je špecifická Seniori potrebujú posilňovať imunitu inak

Seniorský vek nie je číslo. Je to úplne iné fungovanie organizmu než v produktívnom veku. Inak funguje aj imunita, preto sa o jej silu a rovnováhu treba starať obzvlášť citlivo.

S pribúdajúcimi rokmi sa v tele menia mnohé procesy. Zrak je slabší, metabolizmus pomalší, potreba spánku sa hlási o slovo častejšie, ale samotný čas spania je kratší a spánok plytší.

Okrem toho sa strácajú pocity smädu a hladu, zároveň sa však pomalšie metabolizujú tuky a seniorov s nadváhou nie je málo. A keďže vieme, že hlavným „domovom“ imunity je tráviaci systém, je logické, že sa tieto zmeny dotknú aj obranného valu organizmu.

„Základným stavebným prvkom imunity sú bunky nazvané makrofágy, ktoré pohlcujú cudzorodé objekty a rozpoznávajú a ničia poškodené bunky. Ich počet však kolíše v závislosti od stavu organizmu, teda dôležitú úlohu hrá, či sme vyčerpaní, oslabení inou chorobou alebo či sme v noci spali alebo nie,“ vysvetľuje Ing. Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologickej spoločnosti Natures.

Neraz sa stáva, že po 65. roku života je telo človeka rovnako zraniteľné ako u polročného dieťaťa. Chrípková sezóna a obdobia vyššieho výskytu respiračných ochorení sú preto pre seniorov výzvou.

Riziková jeseň

Každé ročné obdobie v sebe nesie iné zdravotné riziká. Kým v lete je to riziko prehriatia organizmu, úpalu a dehydratácie, s prichádzajúcim chladnejším obdobím sa zvyšuje riziko infekčných ochorení dýchacích ciest. Prechádzame angínami, chrípkami, prechladnutiami…

Zatiaľ čo deti a ľudia v aktívnom veku môžu tieto choroby, sprevádzané vysokými teplotami a telesnou slabosťou, zvládnuť za niekoľkých dní bez väčšej ujmy na zdraví, u seniorov má chrípka špecifický priebeh.

Pre chrípku charakteristické príznaky ako horúčka a suchý kašeľ nemusia byť nápadné, často dominuje len zhoršenie funkcie orgánov. Ak sú tieto navyše oslabené vplyvom inej choroby, môže dôjsť k vážnym komplikáciám v podobe pneumónie, ale aj encefalitídy. Oveľa častejšie sa však vyskytujú nešpecifické komplikácie ako zhoršenie chronických ochorení (cukrovky, astmy, srdcovo-cievnych chorôb).

Aby sa tomu predišlo, seniorom sa odporúča vyhýbať sa styku s infekčnými ľuďmi, čomu sa však nie vždy dá zabrániť. Veď kto tuší, že človek stojaci v rade pri pokladni je infekčný, keď ešte ani on sám nevie, že je chorý?!

Druhým odporúčaním je posilňovanie celkovej odolnosti organizmu. Samozrejme, osobitým, pre seniorský vek vhodným spôsobom.

Cielené posilňovanie imunity

Seniori už nedokážu získavať všetky pre imunitný systém potrebné látky zo stravy. Preto by si mali dopriavať podporné látky, ktoré pomáhajú imunitnému systému a v ideálnom prípade aj eliminujú niektoré vedľajšie účinky liečiv, ktoré seniori užívajú.

Čoraz viac lekárov odporúča ľuďom po 65. roku života užívať prírodné preparáty s obsahom beta glukánu – výťažku z hlivy ustricovej. „Opakovane sa preukazuje, že funguje nielen ako prevencia ochorení, ale pomáha aj imunitnému systému rýchlejšie zvíťaziť nad začínajúcim ochorením,“ hovorí Adrián Doboly. „V mnohých prípadoch sa dokázalo, že spolupracuje s ďalšími liečivami, pomáha zlepšovať ich účinok a redukovať nežiaduce účinky.“ 

Pre seniorov sú vhodné preparáty s vyšším množstvom beta glukánu, obohatené o dôležité vitamíny C a D.

Ďalšie možnosti

Beta glukán vysokej čistoty je netoxický, nevyvoláva závislosť alebo alergické reakcie, nie je možné sa ním predávkovať. Beta glukán je vhodné podávať aj v čase, keď sa užívajú antibiotiká, ktoré neraz pôsobia aj proti prospešným mikroorganizmom v tele. „Najčastejšie sú postihnuté črevné baktérie, čo môže viesť k hnačkám a ďalšiemu oslabovaniu obranyschopnosti tela. Beta glukán v tomto prípade pôsobí tak, že podporí imunitný systém, aby úspešnejšie likvidoval mikroorganizmy spôsobujúce ochorenie, a zároveň podporne pôsobí na takzvané dobré baktérie (laktobacily, bifidobaktérie). Vplyv beta glukánu na tieto probiotické baktérie bol vedecky dokázaný aj pri našich výskumoch,“ dodal A. Doboly.

V jedálničku si treba dávať pozor na tuky a cukry. Sladké jedlo sa odporúča iba raz do týždňa. Z mäsa by mala prevažovať hydina a ryby. Údeniny by mali seniori jesť iba výnimočne.

Za vhodnú pohybovú aktivitu sa považuje chôdza a plávanie. Okrem iných benefitov prinesie aj kvalitnejší spánok, ktorý tiež pomôže posilniť imunitu.

cross