Iné more, iný vplyv na imunitu

Dovolenka pri mori je zvyčajne dobrá správa. Už samotná zmena prostredia a pár dní oddychu môžu mať pozitívny vplyv na imunitný systém. Ak sa, samozrejme, vyhneme spáleniu od slnka a iným problémom. Zlepšenie stavu niektorých diagnóz si však vyžaduje špecifickú slanosť mora aj vlhkosť vzduchu.

Aj keď je každé more slané, každé je slané inak a rozdielne vplýva aj na imunitný systém.

Dovolenka pri mori s deťmi je ideálna v lokalitách s miernejšou slanosťou morskej vody. Stredozemné more má pomerne uniformnú slanosť okolo 3,8%. Jadranské more je ešte slanšie, je v ňom až 40 gramov soli na 1 liter vody.

Samozrejme, zďaleka nie je také slané ako Mŕtve more, ktoré je až desaťnásobne slanšie ako ostatné moria a oceány. Liter vody obsahuje 330 až 400 gramov soli, kým v ostatných moriach je priemer okolo 35 gramov. Len pre zaujímavosť, výrazne menej slané je Čierne more (1,7%), nakoľko sa doň vlieva viacero mohutných riek (Dunaj, Dneper, Don). Ešte menej slané (0,7%) je Baltické more, ale v ňom by ste sa už nezaobišli bez neoprénu na kúpanie.

Aby more mohlo liečiť

Liečivé účinky dovolenky pri mori však nemožno čakať pri pobyte kratšom ako desať dní. Okrem slanosti vody vplýva na imunitu a zdravotný stav teplota vody, obsah minerálov a stopových prvkov v morskej vode, vlhkosť vzduchu, podiel aerosólu (morskej vody) vo vzduchu, strava a celkový dovolenkový režim.

Platí, že čím je more slanšie, tým silnejšie má regeneračné účinky na kožné problémy. Výberom číslo jeden pri ochoreniach kože by teda malo byť Mŕtve more.

More na každý problém

Pri problémoch s dýchacími cestami odborníci odporúčajú dlhší pobyt pri Egejskom mori alebo pri Baltskom mori. V tomto prípade je podstatný aj obsah aerosólov v ovzduší. Čím je pobrežie členitejšie alebo, inak povedané, čím má morská voda viac prekážok, o ktoré sa triešti, tým je okolitý vzduch nasýtenejší mikroskopickými kvapkami slanej morskej vody – aerosólmi, ktoré vdychujeme, takže more vplýva na telo aj zvnútra.

Morský aerosól je bohatý na ióny jódu a vápnika a obsahuje podstatne menej peľov ako vnútrozemský vzduch. Preto pobyt pri mori uľavuje alergikom a ľuďom trpiacim problémami s dýchacími cestami.

Z pohľadu obsahu aerosólov v ovzduší je vhodné aj Baltské a Severné more. Nie je to typická horúca dovolenka, čo je určite príjemnejšie ako pre seniorov, tak aj pre malé deti.

Správny režim

Aby bol pobyt pri mori nielen relaxačný, ale aj ozdravný, oplatí sa dodržiavať niekoľko zásad. Patrí medzi ne ranná prechádzka, vyhýbanie sa pobytu na slnku v najhorúcejšej časti dňa (od 13:00 do 15:00), dodržiavanie siesty a, pravdaže, ochrana tela pred spálením.

Okrem krémov s vhodnými UV filtrami sú dobrými pomocníkmi na regeneráciu kože vystavenú slnečným lúčom prípravky s vysokým obsahom čistého beta glukánu.

Ten pomôže aj v prípade precitlivených intímnych ženských partií. Slaná morská voda síce môže blahodarne vplývať na mykózy a zápal pošvy, ale vlhké plavky a ďalšie faktory majú zase opačný efekt. „Vtedy odporúčame používať vaginálne čapíky s obsahom beta glukánov a sodnej soli kyseliny hyalurónovej,“ radí Ing. Adrián Doboly z Natures. „Pomáhajú udržiavať prirodzenú vlhkosť a prirodzené pH intímnych partií a zároveň vytvárajú a obnovujú kultúry, ktoré v týchto častiach tela žijú, a chránia ich.“ Vaginálne čapíky Femiglucan zmierňujú pálenie, svrbenie a pocit suchosti.

Doprajme telu čas na aklimatizáciu

Po dovolenke pri mori na posilnenie imunity môže tiež zaskočiť aktivácia kožných alebo dýchacích problémov. Teda toho, čo sme chceli pobytom pri mori zmierniť. Netreba hneď prepadať panike. To „len“ slnko, morská voda a vzduch bohatý na aerosóly naštartovali v organizme imunitné procesy, ktoré sa môžu spočiatku prejaviť zhoršením ich stavu. Je to však začiatok ozdravného procesu, telo potrebuje istý čas na aklimatizáciu.

Kto nechce či nemôže ísť k moru, ale chcel by slanú vodu, môže sa vybrať do Podhájskej, kde je slanosť vody 3,1% a celková mineralizácia 14,4% (t. j. 144g minerálov rozpustených v 1 litri vody).

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
cross