Ktoré potraviny sú nepriateľmi imunity?

Všetkého veľa škodí. Pri niektorých potravinách a nápojoch to platí dvojnásobne. Kým v malom množstve nám život dochutia a spríjemnia, pri ich pravidelnom alebo nadmernom konzumovaní trpí aj imunita.

Cukor, biela múka a alkohol v nadmernom množstve sú rovnako silnými nepriateľmi imunity ako drastické diéty a detoxy. Pochopiteľne, úplne sa vyhnúť cukru či múke je v podstate nemožné (a aj nevhodné) a trochu vína či piva až tak veľmi neškodí (čo však neznamená, že neškodí vôbec), no treba vedieť, koľko je už priveľa a čo sa potom deje s organizmom.

„Výživa pozostáva zo základných a ostatných výživových zložiek. Tých základných je šesť: voda, minerály, bielkoviny, tuky, sacharidy a vitamíny. Musia byť obsiahnuté v každej strave a musia byť v určitom zastúpení,“ hovorí odborník na výživu MUDr. Karol Džupa, CSc.

Vplýva cukor na imunitu?

Sacharidy potrebuje každý organizmus, inak by skolaboval. Aj preto sa cukor v nejakej forme nachádza takmer v každom druhu potravy. Podľa odborníkov je nebezpečný najmä biely cukor. Hranica oslabujúca imunitu je na úrovni 100 g cukru denne. Takže ak ste vypili napríklad liter kolového nápoja, biele krvinky prišli o približne 40 % svojej schopnosti bojovať s patogénmi.

biely cukor

Kúsok čokolády a z času na čas koláčik neublížia. Ale banán je tiež príjemne sladký a určite lepší pre imunitu.

Existujú aj sacharidy, ktoré majú aj inú funkciu ako rýchly zdroj energie v podobe cukru. Najmä ak ide o sacharidy s dlhšími reťazcami (oligosacharidy, polysacharidy), z ktorých naše telo energiu získava dlhšie alebo z nich energiu nezíska vôbec, ale sú prospešné, nakoľko pôsobia ako vláknina (pomáhajú pri vyprázdňovaní, vychytávajú toxické látky v posledných fázach trávenia), alebo majú priamy vplyv na bunky, resp. funkcie imunitného systému, čo je známe napr. v prípade beta glukánov.

Je biela múka dobrou voľbou pre naše telo?

Biela múka je už pekných pár rokov na čiernej listine mnohých odborníkov na výživu. Vieme, že chuť na krajec čerstvého bieleho chleba s maslom môže byť niekedy obrovská. Tak si ho dajte. Z času na čas sa nič nestane. Pri dennej konzumácii pečiva z bielej múky sú však v ohrození dva druhy bielych krviniek, konkrétne B- a T-lymfocyty. Celozrnné pečivo je pre imunitu lepšia voľba. Obsahuje totiž viac vlákniny.

chlieb s maslom

Má alkohol vplyv na obranyschopnosť organizmu?

Dúšok vína či malý pohár piva niekedy dobre padnú, ale dôsledkom pravidelnej konzumácie väčšieho množstvo alkoholu môže byť zvýšený krvný tlak, problémy s pečeňou aj zníženie prirodzenej obranyschopnosti organizmu.

Nárazové, nesystematické a krátkodobé diéty sú pre telo taktiež stresujúci faktor, ktorý nevedie k ničomu dobrému. Zhodené kilogramy sa totiž za krátky čas vrátia a telo je nielen ťažšie, ale aj oslabené. Navyše, prudké diéty bez fyzickej aktivity v prvom rade neredukujú tukové bunky, ale svalové tkanivá.

Čo je hnacím motorom pre dobre fungujúcu imunitu?

Oveľa lepšie než nárazové diéty je podporiť telo vitamínmi, ktoré pomáhajú imunite dobre fungovať. Overenými a osvedčenými sú vitamín C a v zime taký potrebný vitamín D. Dobrú službu urobia aj výživové doplnky s výťažkom z hlivy ustricovej. „Výživové doplnky s obsahom beta glukánu okrem iného podporujú tvorbu a životaschopnosť dobrých baktérií v črevnej mikroflóre, takže sa podieľajú na zlepšovaní stavu imunity,“ potvrdzuje náš Adrián Doboly.

beta-glucan-500

Raster

Udržte sa v zime fit

  • Nezanedbávajte pitný režim ani pohyb na čerstvom vzduchu.
  • Aj v zime platí jeden kus čerstvého ovocia alebo zeleniny denne.
  • Denne potrebujete 35 g vlákniny, ktorá je výživou pre tzv. dobré baktérie, ktoré obývajú tráviaci trakt a pomáhajú telu bojovať s choroboplodnými zárodkami.
  • Doprajte si výdatný a dostatočne dlhý spánok.
  • Užívajte vhodné výživové doplnky na podporu imunity.
cross