Lekárnička na letný festival: Toto v nej určite oceníte

Má minimálne rozmery, ale so správnym obsahom dokáže zachrániť festivalovú pohodu. Malá lekárnička by nemala chýbať vo vašom batohu zbalenom na letný festival. Čo sa v nej určite oplatí mať?

Leto je úžasné okrem iného aj preto, že je plné hudobných a iných podujatí. Aby kultúrny zážitok a najmä zábavu zbytočne nepokazil úpal, hnačka alebo iná zdravotná nepríjemnosť, je veľmi praktické mať so sebou na letnom festivale zbalenú šikovnú malú lekárničku.

Prvá pomoc poruke

Náplaste na drobné poranenia alebo otlaky sú na festivale určite fajn. V niektorých situáciách sa môže hodiť aj obväz. Tieto veci majú, samozrejme, k dispozícii aj zdravotníci, ktorí sú povinnou „súčasťou“ každého festivalu.

Ale čo keď vás rozbolí hlava, žalúdok alebo sa o vás bude pokúšať riedky prípad s hustým behaním? Aby ste festival nepreležali v stane alebo ho nebodaj nemuseli ukončiť skôr, ako sa vôbec začne, odporúčame mať v lekárničke v originálnom blastri analgetiká (lieky proti bolesti) s dvoma rozdielnymi účinnými látkami (paracetamol, ibuprofén), aby ste ich v prípade potreby mohli s predpísaným časovým odstupom aj vystriedať.

Na hnačku pomôžu tabletky s účinnou látkou loperamid (spomaľuje črevné pohyby) alebo racekadotril (znižuje priepustnosť tekutín).

Pri bolesti svalov a kĺbov netreba zaťažovať tráviaci systém tabletkami, namiesto neho si zbaľte do lekárničky krém, napríklad s účinnou látkou aceklofenak. Tíši bolesť a má aj protizápalové účinky.

Drobné poranenia na koži rýchlo a účinne ošetrí Beta glucan gél, ktorý sa hodí aj na štípance alebo slnkom podráždenú kožu. Výborne pôsobí aj pri lokálnych popáleninách.

Beta glucan Gel od Natures

Ženy a dievčatá určite ocenia, ak budú mať v lekárničke jeden-dva kusy vaginálnych čapíkov Femiglucan, ktoré pomáhajú pri pocite suchosti, pálenia a podráždení intímnych partií.

Aj počas festivalu platí, že si treba dať pozor na kombinácie liekov, lebo ich účinky sa môžu ovplyvňovať a krížiť. Radšej si to, či môžete užiť liek proti hnačke s liekom na bolesť, preverte.

Prevencia ako najlepšia cesta

Ideálne je akýmkoľvek problémom predchádzať, takže „must have“ na festivale je opaľovací krém s UVB aj UVA faktorom (nielen v batohu, ale aj pravidelne aplikovaný na pokožke), pokrývka hlavy, ktorá chráni pred úpalom, a kvalitné slnečné okuliare.

V dlhom oblečení sa v lete nikomu pariť nechce, hoci je praktické (chráni pred spálením aj pred kliešťami), v každom prípade treba dať pred „umelou hmotou“ prednosť prírodným materiálom (bavlna, plátno, vlna, merino, ľan), ktoré dýchajú.

Parádnou vychytávkou na hudobnom festivale sú štuple do uší. Nie preto, aby ste nepočuli koncert, ale preto, aby ste v noci v stane mohli pokojnejšie spať, aj keď susedia chcú ešte divoko žiť. Spánok nestráca na svojej dôležitosti pre zdravie ani počas niekoľkodňových festivalov.

Nepokazte si zážitok

Okrem účinnej prvej pomoci a prevencie odporúčame zbaliť si do batoha pršiplášť namiesto dáždnika. Je nielen spratnejší, ale najmä sa hneď pri vstupe do areálu vyhnete nepríjemnej situácii, keď vám dáždnik zoberú (údajne môže byť nebezpečný) a vy nebudete pred dažďom nijako chránení.

Skalní návštevníci podujatí vedia, že sa cez kontrolu pri vstupe nedostanú ani s ostrými predmetmi a sklenými fľašami.

Ale pozor, určite treba mať zásobu pitnej vody v plastovej (ideálne opakovateľne použiteľnej) fľaši a z nej priebežne piť. Na každom festivale sú miesta, kde sa dá pitná voda doplniť. Organizátori na to dbajú, pretože dehydratácia dokáže zásadne pokaziť aj tú najlepšiu zábavu.

Ak sme z nejakého dôvodu stratili z tela vodu a minerály (hnačka, vracanie alebo alkoholový abúzus), je veľmi dobrým a rýchlym pomocníkom rehydratačný roztok. A ak sú črevá a žalúdok rozbúrené z dôvodu potravinovej otravy, pomáha aj klasické aktívne uhlie.

V každom prípade, ak problémy neustávajú, netreba otáľať, určite vyhľadajte pomoc zdravotníkov, ktorí sú prítomní na každom väčšom festivale.

batohu na festival by ste okrem teplého oblečenia (pre prípad chladnej noci), jednorazových vlhčených obrúskov, kozmetiky v malých baleniach (ideálne sú vzorky) a dezinfekčného gélu mali mať aj malú taštičku na mobil a peniaze, power banku a, samozrejme, už spomínanú lekárničku.

Prajeme iba krásne zážitky!

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
cross