Odštartujte rok 2024 s dobrou imunitou

Zmeny teplôt, prejedanie sa, stresy súvisiace s hlavnými sviatkami roka, ktoré neraz sprevádza aj pocit sklamania alebo osamelosti, to všetko negatívne vplýva na našu imunitu. Preto jej v zime musíme pomáhať viac ako v iných ročných obdobiach.

Vstúpiť do ďalšieho roka s imunitou, ktorá funguje ako švajčiarske hodinky, je viac ako žiaduce. Jednak preto, že zima bude ešte dlhá, ale aj preto, že nápor v práci na začiatku roka a nie práve ružová celospoločenská situácia vrátane vysokých cien, sú stresové faktory, ktoré podkopávajú imunite nohy.

Prvky, ktoré prospievajú

Okrem čo najlepšej životosprávy, ktorá v sebe zahŕňa vyváženú stravu, dostatok primeraného pohybu, oddychu, hygienu aj psychohygienu, dobré fungovanie imunity podporujú viaceré vitamíny a aktívne látky.

Na prelome rokov by sme mali mať na pamäti, že náš organizmus potrebuje zvýšené dávky vitamínu C, vitamínu D, vitamíny zo skupiny B, ale aj A a E. Dôležitý je tiež zinok a beta glukány, ktoré patria do skupiny imunoinhibítorov.

Kým niektoré tieto vitamíny (najmä vitamín C) môžeme v dostatočnom množstve získať zo stravy, iné – napríklad zinok, vitamín D a beta glukány – musíme organizmu dodávať vo forme kvalitných doplnkov výživy.

Dodržiavajte 5S

Lekári v prevencii chorôb, ktoré nás trápia najmä v zime (vírusové a zápalové ochorenia dýchacích ciest, angína, chrípka, covid), odporúčajú dodržiavať aj takzvaných 5S.

Prvé „s“ sa týka zdravej stravy, ktorá v zime znamená menej červeného mäsa, dostatok živých kultúr zo zakysaných potravín, strukoviny a, samozrejme, čerstvé ovocie a zeleninu. Pokiaľ je to možné, tak lokálnu a sezónnu.

Druhým „s“ je dostatok spánku. Dospelý človek by mal spať v priemere 7 až 8 hodín denne. Samozrejme, potreba spánku je veľmi individuálna a každý z nás sám cíti, keď ho nemá toľko, koľko potrebuje. Ak cez týždeň spávame menej, spánkový deficit sa nedá dohnať väčším počtom hodín spánku cez víkend. Každý jeden deň, keď telo nie je dostatočne zregenerované, je v strese, ktorý ho oslabuje. Lekári preto odporúčajú zorganizovať si povinnosti aj voľnočasové aktivity tak, aby vo finále zostával dostatok hodín aj na spánok.

Smiech reprezentuje tretie „s“ a je pre imunitu dôležitý preto, že počas radostných okamihov dochádza v organizme k procesom, ktoré sú pre zdravie veľmi prospešné.

Medzi 5S patrí ešte šport a spokojný život, pričom šport by mal byť primeraný veku a možnostiam organizmu (každý extrém škodí, aj preháňanie športových aktivít). Spokojný život neznamená, že nás nič netrápi a nemáme žiadne starosti, ale to, že na konci väčšiny dní si líhame s pocitom pekne a dobre stráveného dňa.

Alchýmia rovnováhy

„Žiť spokojný a vyrovnaný život, ktorý sa odráža aj na dobrej imunite, nie je úplne jednoduché, ale ani nemožné. Je dokázané, že užívanie beta glukánov, ideálne čo najvyššej čistoty a získaných mikronizáciou, môže dodávať silu tým bunkám v organizme, ktoré sú oslabené, a pritom sú dôležité pre čo najdokonalejšie fungovanie zložitého systému, akým imunitný systém je,“ povedal Ing. Adrián Doboly z biotechnologického laboratória Natures.

Dodržiavať 5S je užitočné počas celého roka, ale obdobie vianočných sviatkov je pre fyzické aj psychické zdravie extrémne zaťažujúce. Majme sa preto radi a zorganizujme si prípravu sviatkov aj ich priebeh tak, aby sme sa stravovali zdravo, mali dostatok smiechu, našli si čas na športové aktivity, dosť spali a spokojne žili. Hovorí sa, že ako na Nový rok, tak po celý rok. Možno to v roku 2024 naozaj vyjde!

cross