Oslabená imunita spôsobuje u mužov neplodnosť

Štatistiky poisťovní majú k téme neplodnosť dáta, z ktorých mrazí. Na Slovensku trápi neplodnosť 15 až 20 percent párov. Reálne čísla môžu byť ešte vyššie, ale štatisticky ich nezachytili, pretože páry neplodnosť neriešia s pomocou lekárov. Problém s reprodukciou pritom nemajú len ženy. Mužská neplodnosť a oslabené spermie sú dôvodom neplodnosti rovnako často.

Viac ako tretina problémov s počatím súvisí so ženami. Rovnaké číslo sa pripisuje na vrub mužskému pohlaviu. Pri 20 percentách neplodnosti lekári zatiaľ nevedia určiť príčinu.

Muži zníženú kvalitu či množstvo spermií alebo úplnú neplodnosť zväčša berú ako osobné zlyhanie. Ide pritom o zdravotný problém, ktorý sa dá obyčajne riešiť.

Spermie pod drobnohľadom

Medzi najčastejšie príčiny mužskej neplodnosti alebo zníženej schopnosti reprodukcie patrí abnormálna produkcia alebo funkcia spermií, ktorá býva spôsobená infekciami (mumps, chlamýdie, kvapavka, HIV), pridruženými ochoreniami (napr. cukrovka), zväčšenými žilami v semenníkoch alebo nezostúpenými semenníkmi.

Ďalšou príčinou mužskej neplodnosti je nedostatočná pohyblivosť spermií. Tá sa okrem veku muža spája so sexuálnymi problémami (napr. predčasná ejakulácia), s poškodením alebo poranením reprodukčných orgánov, s vplyvom genetiky alebo dôsledkom úrazu, ale aj so životným štýlom a s oslabenou imunitou.

Fajčenie, nadmerné užívanie alkoholu, nadváha a obezita, prehrievanie semenníkov, spánková deprivácia, dlhodobý stres, nedostatok pohybu, ale aj extrémna fyzická záťaž síce nespôsobujú priamo neplodnosť, ale majú vplyv na počet, hybnosť a kvalitu spermií.

Mužská neplodnosť

Nedostatočný počet spermií znižuje šance na reprodukciu. Príliš pomalé spermie môžu mať problém s prekonaním membrány vajíčka. Geneticky poškodené spermie môžu spôsobiť zánik zárodku alebo potrat plodu.

Takže, čo s tým? Okrem úpravy životného štýlu je namieste sústrediť sa na budovanie imunity. Tá pomáha chrániť telo (a teda aj spermie) pred chorobami a keď nastanú, do veľkej miery ovplyvňuje ich priebeh a následky.

„Vhodným spôsobom, ako môžu muži podporiť svoju imunitu, je napríklad užívanie beta glukánu, ktorý nielenže prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému, ale aj k rýchlejšej liečbe a ochrane buniek pred oxidačným stresom,“ potvrdil Ing. Adrián Doboly z biotechnologického laboratória Natures.

Klesajúca kvalita spermií

Odborníci odporúčajú mužom nebrať kvalitu svojich spermií na ľahkú váhu. Kvalita a počet spermií totiž z generácie na generáciu klesajú.

Svedčí o tom aj neustále sa upravujúca norma počtu spermií, ktorá sa udáva ako počet spermií, ktoré má približne polovica populácie mužského pohlavia. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) znížila normálny počet spermií v roku 2010 na 15 miliónov na mililiter. V roku 1960 to bolo 40 miliónov na mililiter!

Okrem vhodnej životosprávy by sa preto muži mali hýbať (sedenie spôsobuje priberanie aj prehrievanie semenníkov), ale nepreháňať to so športovými výkonmi. Ak sa nedokážu úplne vzdať fajčenia a alkoholu, je možné to aspoň čiastočne vyvážiť pestrou stravou a dostatkom vitamínov, minerálov aj stopových prvkov. Významnú úlohu pri kvalite spermií zohráva napríklad selén.

Ak sa muž s partnerkou márne pokúšajú splodiť potomka 6 až 12 mesiacov, určite je namieste navštíviť lekára. To platí nielen pre ženu, ale aj pre muža. Neplodnosť je komplexný problém, ktorý ovplyvňuje mnoho faktorov, a preto by sa mal riešiť komplexne. Je úplne jedno, či ide o neplodnosť u žien alebo neplodnosť u mužov.

Vedeli ste, že…

… spermie sú schopné pohybovať sa kmitavým pohybom rýchlosťou 18 cm/h? K vajíčku pritom potrebujú prekonať vzdialenosť 7 až 10 cm.

… spermie potrebujú na správny vývoj teplotu okolo 32 stupňov Celzia, teda nižšiu, ako je telesná teplota?

… spermie patria medzi najmenšie živočíšne bunky?

… spermatogenéza, teda vývoj spermie, trvá približne 3 mesiace? Počas nich vplýva na kvalitu spermií množstvo faktorov z vnútorného aj vonkajšieho prostredia.

… po ejakulácii spermia prežije od 30 sekúnd do 6 dní?

… ak sa zrelé spermie z tela neuvoľnia, odumrú a krvou sa vstrebú do tela?

cross