Vypestovať si vlastných pomocníkov, ktorí dochutia jedlo a zároveň pomôžu pri ťažkostiach, nie je až také zložité. Stačí zasadiť, postarať sa o dostatok vlahy, minimum buriny a vedieť, kedy čo zbierať a ako to použiť. Dokonca si niektoré bylinky dokážete vypestovať aj v črepníku priamo v kuchyni. Ktoré by u vás doma nemali chýbať?

Medovka

Medovke lekárskej sa darí v záhradke, ale aj v črepníku. Na klíčenie zvyčajne potrebuje 3-4 týždne a vysokú kvalitu si zachová skoro celé desaťročie. Táto bylinka podporuje trávenie, pôsobí proti zvracaniu, hnačke, kŕčom a nadúvaniu. Celkovo upokojuje organizmus, má silné antidepresívne účinky, zlepšuje koncentráciu aj myslenie. Je účinná pri prechladnutí, menštruačných problémoch, migréne, závratoch a šoku, ale použiť sa dá aj v kuchyni.

medovka

Bazalka

Pestovanie bazalky je nenáročné, a preto je hriech kupovať ju v obchode. Dobre sa jej darí aj v kvetináči, aj v záhone medzi zeleninou či kvetmi. Kým vzídu semienka bazalky, trvá to asi 3 týždne. Ak budú mať dostatok slnka, vlahy a silnú pôdu, rýchlo sa zmenia na mocnú a typicky voňajúcu bylinku. Na liečebné účely sa zbierajú listy a vňať. Len čo začne kvitnúť, rastlinu treba zrezať tesne nad zemou. Jej lístky môžete aj sušiť, najlepšie na tmavom vetranom mieste, a potom skladovať v tmavej nádobe. Bazalka odbúrava stres, pôsobí proti bolestiam hlavy, pomáha pri prechladnutí, má protizápalové účinky, uvoľňuje svalstvo a harmonizuje tráviaci trakt. Ak nechcete, aby vás vonku otravoval dotieravý hmyz, je praktické mať blízko seba trs. Bazalka v kuchyni je vhodná na použitie do polievok a omáčok alebo na dochutenie jedál z čerstvej zeleniny.

bazalka

Mäta

Využitie mäty je naozaj široké. Pôsobí proti zápalom a kŕčom, podporuje chuť do jedla a trávenie, pôsobí na nervový systém, zaberá pri hystérii, povzbudzuje pri apatii, je vhodná pri podchladení aj pri prehriatí, hojí problematickú zapálenú pokožku, stuhnuté svaly a kĺby a dovolíme si tvrdiť, že ľudstvo ešte nenašlo lepší prirodzený osviežovač dychu. Najlepšie sa jej darí na slnečnom mieste. Ak bude susediť so žihľavou, bude mať ešte vyšší obsah éterických olejov. Naopak, nemá sa rada s harmančekom. Zle znáša sucho a chlad, pri dobrej starostlivosti však bude produkovať listy plné účinných látok asi päť rokov. Pestovanie mäty v črepníku má svoje výhody, pretože ju budete mať k dispozícii aj počas zimy. Do jedla aj nápojov sa dá použiť čerstvá, dostatočné účinky budú mať aj sušené listy, pokiaľ sa pri sušení neprekročí teplota 35 °C.

mäta

Účinky hlivy ustricovej

Popri rastlinách, ktoré sa dajú pestovať aj doma a majú širokú škálu využitia, nesmieme zabudnúť ani na hlivu ustricovú. Môže sa pestovať na dreve, pilinách a slame. Pestovanie na dreve vyžaduje, aspoň spočiatku, väčšiu starostlivosť a úroda prichádza až o pol roka, avšak následne hliva rodí aj niekoľko rokov. Pri slame a hlive je úvodná fáza jednoduchšia a rýchlejšia. Prvej úrody sa dočkáme rádovo v priebehu týždňov. Avšak po 3-4 úrodách je už potrebné substrát vymeniť za nový. Hliva ustricovitá je zdrojom beta glukánu. Naše imunitné bunky vedia beta glukán rozpoznať, a tak dostanú akoby väčšiu chuť bojovať s vírusmi, baktériami, plesňami. Účinky čistého beta glukánu z hlivy, ako aj z niektorých iných húb sú dlhodobo známe. Na rozdiel od spomínaných byliniek je hliva lepšie účinná vo forme doplnkov výživy, no najlepšiu chuť má zase na tanieri.

hliva ustricová