5 vecí, ktoré naštartujú váš imunitný systém

Imunitný systém je dokonalý a zároveň zložitý ako hodinový strojček. Stačí, aby začalo trochu haprovať jedno koliesko, následok sa prejaví v celom mechanizme. Ktoré veci mu škodia najviac a čo pomáha jeho najefektívnejšiemu fungovaniu?

Udržiavať imunitný systém v rovnováhe je v podstate alchýmia. Aj keď ovládame pravidlá a vieme, ako zásadne mu škodia niektoré jedlá, alkohol, fajčenie, stres, nedostatočná hygiena, málo spánku alebo nedostatok pohybu, je v podstate nereálne každý deň dodržiavať všetko na sto percent.

Ešteže máme prostriedky, ktoré pomáhajú výkyvy dorovnať. Treba si však dávať pozor, aby sme nimi imunitný systém, naopak, neprestimulovali. Tak ako vo všetkom, aj pri udržiavaní imunitného systému v chode platí, že ideálne je robiť a užívať všetko s mierou.

Nástrahy zimy

V chladnom ročnom období mnohí z nás pociťujú zdravotné problémy súvisiace s nedostatočnou funkciou imunitného systému. Môžu za to v nejakej miere výkyvy počasia, ale taktiež sviatky hojnosti (jedlá náročné na trávenie, množstvo cukru, stres, smútok, alkohol) či menej denného a slnečného svetla. A tak kašleme, kýchame, soplíme, zhoršili sa prejavy ekzémov, sme unavení alebo ubolení.

Ak sme trafili do čierneho a cítite minimálne jeden z príznakov spomenutých vyššie, chce to zmenu životného štýlu. Určite vám nebudeme odporúčať žiadne novoročné predsavzatia. Oveľa lepšie a najmä dlhodobejšie fungujú malé zmeny, ktoré do života zavádzate krok za krokom.

Začiatok na tanieri

Keďže základ imunitného systému sa nachádza v črevnej mikroflóre, s posilňovaním imunity sa oplatí začať práve tým, čo si dávame na tanier.

Imunite neprospievajú diéty, ale taká zmena jedálnička, aby bol pestrý a zároveň vyvážený. Naše telá potrebujú bielkoviny, tuky aj cukry, samozrejme, v správnom množstve.

Potrebujú aj živú stravu, z ktorej dokážu čerpať vitamíny, minerály a stopové prvky. Dôležitý je nielen vitamín C, ale aj B a D. Na dobré fungovanie imunity sú dôležité aj zinok a selén, a to buď v jedle, alebo vo forme doplnkov výživy. V strave by sme nemali zabúdať ani na probiotické kultúry (kyslomliečne produkty, kvasená zelenina).

Doplnky výživy

Pomôcť imunite fungovať naplno pomáhajú aj imunostimulátory. Jedným zo silných podporovateľov imunity je beta glukán, ktorý sa nachádza aj v hlive ustricovej. „Aktivizuje makrofágy,“ vysvetľuje Ing. Adrián Doboly z Natures. „Mnohými klinickými štúdiami bolo dokázané, že skutočnou podporou pre imunitný systém je vysokočistý mikronizovaný beta glukán. Preto na posilnenie imunity je vhodnejším zdrojom beta glukánu doplnok výživy než potravina, ktorá beta glukány obsahuje.“

Preparáty s výťažkom beta glukánu sú najúčinnejšie, ak sa užívajú ráno nalačno, ale podporiť nimi imunitu má zmysel v priebehu celého dňa.

Stres náš každodenný

Stres je jeden z najzásadnejších faktorov poškodzujúcich imunitu. Nie je jednoduché zariadiť si život tak, aby sme neboli vystavení stresu. Oveľa nebezpečnejšie než krátkodobé stresové situácie sú však okolnosti, ktoré spôsobujú dlhotrvajúci stres.

Pokiaľ nie je v našich silách odstrániť ich zo života, treba stres aspoň vybalansovať: rozhovormi s psychoterapeutom alebo dobrým priateľom, dostatkom spánku, dostatočným priestorom na oddych a regeneráciu síl pri aktivitách, ktoré nám robia radosť, a v neposlednom rade smiechom.

Je dokázané, že keď sa smejeme, dokonca aj vtedy, keď na to nemáme žiadny dôvod alebo náladu, v tele sa uvoľňujú látky, ktoré prinášajú úľavu od stresu. Smejme sa teda, hoci aj nasilu! Pomáhame tým imunite.

Pohyb nie kvôli spaľovaniu tukov

Výrazným pomocníkom pri udržiavaní imunitného systému v dobrej kondícii je pohyb. Akýkoľvek pravidelný pohyb, pri ktorom sa telo zahreje a trochu sa spotí. Zadýchať sa a mať svalovú horúčku nie je podmienkou, naopak.

Pohyb je dôležitý aj kvôli dobre fungujúcemu lymfatickému systému. Vtedy dokáže toxíny z tela odplavovať, čo je určite úľava pre obranyschopnosť organizmu. Naopak, nahromadenie toxínov spúšťa kaskádu procesov, ktoré vedú k poškodeniu imunitného systému a prejavujú sa ako zápaly alebo až nádorové ochorenia.

Na dobrú kondíciu lymfatického systému odporúčame aj masáže a, pravdaže, dostatočný pitný režim (voda a očistné čaje).

Čo potrebujete, aby ste „nakopli“ svoj imunitný systém?

  1. Vyváženú stravu
  2. Imunostimulátory
  3. Dostatočnú regeneráciu a oddych
  4. Pohyb
  5. Smiech

cross