Ako posilniť imunitu detí pred návratom do kolektívu?

Detský kolektív v škole alebo škôlke je pre dieťa prospešný z mnohých uhlov pohľadu. Nielen kvôli socializácii a vedomostiam, ale aj kvôli imunite. Budú deti na jeseň (zase) choré? Asi áno, a verte, že ak je to kašlík a soplík, je to dobrá správa.

Deti sú na jeseň chorľavejšie. Je to jednoducho fakt. Pochopiteľne, rodičom to robí starosti, pretože sa o dieťa boja a taktiež nie je úplne jednoduché zvládať choré dieťa aj pracovné povinnosti. Imunita dieťaťa sa však chorobou učí, a tým sa zlepšuje jej fungovanie.

Deti sa totiž rodia s nezrelou imunitou a je nevyhnutné ju posilňovať. Na to potrebuje stimuly. Napríklad detský kolektív, ale aj malé množstvo „špiny“. Inak povedané, prehnane čisté a sterilné prostredie imunite nepomáha, práve naopak.

„Súhlasím s tým, že primerané množstvo špiny posilňuje imunitu. Detská imunita je mladá, rýchlo reaguje, na druhej strane je však neskúsená. To znamená, že s väčšinou ochorení sa stretáva prvýkrát a niektoré ochorenia jej môžu dať viac zabrať, keďže ešte na ne nepozná vhodnú odpoveď. Ak sú však deti vychovávané v ,sterilnomʽ prostredí, imunitné bunky sa nemajú ako naučiť bojovať s ochoreniami, čo sa neskôr prejaví na zvýšenej náchylnosti na ochorenia,“ je presvedčený A. Doboly, odborník na imunitu zo spoločnosti Natures. Naopak, vystavovanie detí imunitným výzvam za každú cenu môže mať za následok aj poškodenie imunity a dlhodobejšie podlomené zdravie. Deti, ale aj dospelí, ktorí prekonajú nejaké ochorenie, sú ešte určitý čas oslabení, a teda náchylnejší na ďalšiu chorobu, ktorú by za iných okolností zvládli bez povšimnutia. Netreba sa teda hneď vrhať do aktivít, ktoré sú psychicky a/alebo fyzicky náročné a oslabovať tak svoj organizmus (napríklad nadmernou konzumáciou alkoholu). U malých detí, najmä do 1 roka, môžu niekedy aj banálne ochorenia prebiehať závažne a negatívne ovplyvniť činnosť imunitného systému na mnoho rokov dopredu.

Čo na jeseň čakať?

Deti v kolektíve sú pre seba navzájom zdrojom infekcií. Na jeseň treba rátať najmä s ochoreniami horných dýchacích ciest (nosová a prinosové dutiny, stredné ucho, zápaly mandlí, zápaly hrtana) a v menšej miere so zápalom dolných dýchacích ciest.

Podľa pediatrov je u jasličkárov a škôlkarov bežné mať v priebehu roka 6 až 8 infekcií dýchacích ciest. U starších detí (6 – 12 rokov) sú to v priebehu jesenných a zimných mesiacov 2 až 4 epizódy infekcií dýchacích ciest s ľahším priebehom a dobrou odpoveďou na liečbu. Dôležitá však nie je ani tak frekvencia ako charakter infekcií.

Posilňovať alebo neposilňovať?

Samozrejme, že má zmysel detskú imunitu posilňovať aj inak. Ale s rozumom. Chce to dostatok spánku, priestor na sústredenie aj na oddych, primerané oblečenie (nie zbytočne teplé), dodržiavanie hygienických zásad a, pravdaže, pestrú stravu.

Tá by mala okrem bielkovín, tukov a cukrov obsahovať aj všetky potrebné minerály a vitamíny. V obdobiach so zvýšenou chorobnosťou, alebo keď drobec práve bojuje s infekciou, pediatri často odporúčajú vitamín C vo forme kvapiek, echinaceu alebo sirupy s výťažkom beta glukánu z hlivy ustricovej vo vysokej čistote a koncentrácii.

Netreba zabúdať, že deti, ktoré nastupujú prvýkrát do škôlky alebo školy, prežívajú adaptačný stres. Pomôcť im môžeme aktivitami, ktoré ich tešia, a nemáme tým na mysli vysedávanie pred obrazovkami rôzneho druhu. Rovnako dôležité je vytvoriť im doma pokojné a harmonické prostredie.

Želáme dobrý štart do školy a pevné zdravie, aby ste si mohli vychutnávať všetky tie krásne farby jesene!

cross