HPV vírus: Dá sa pred ním brániť?

HPV vírusov je známych viac ako 200 druhov. Niektoré typy tvoria „iba“ bradavice, iné spôsobujú rakovinu. Nejedná sa iba o sexuálne prenosné vírusy, sú prenosné aj iným kontaktom, napr. infikovanými predmetmi. HPV vírus na genitáliách je teda možné získať aj bez sexuálneho styku a podobných aktivít. Keďže ide o agresívny vírus, ktorý môže spôsobiť aj rakovinu, je rozumné sa pred ním chrániť. Jednou z možností je očkovanie, vek ktorého sa teraz posúva z 15 na 13 rokov.

Nebezpečenstvo HPV nespočíva iba v tom, že je vysokonákazlivý, ale aj v bezpríznakovosti a v dlhej inkubačnej lehote. S HPV vírusom sa spája aj nebezpečný mýtus o tom, že ohrozuje iba ženy. Fakt je, že mužské pohlavie je v rovnakom riziku.

Zdokumentovaných je viac než 200 typov HPV vírusu, pričom z pohľadu ľudského zdravia predstavuje problém asi 14 z nich. Najčastejším spúšťačom rakoviny sú typy HPV16 a HPV18. Odhaliť sa však dajú iba špeciálnym, cieleným vyšetrením u gynekológa alebo urológa, inak sa vírus navonok nemusí prejaviť.V organizme však medzitým pomaly napáda bunky epitelu, až v ktorých mení ich DNA, na to, aby napadnutá bunka začala tvoriť nové vírusové častice. Dlhodobým pôsobením vírusu v bunkách však môže dosť k zablokovaniu kontrolných bunkových mechanizmov, ktoré bránia prerodu normálnej bunky na rakovinovú. Vírus môže bunku preprogramovať tiež tak, že začne tvoriť bielkoviny, ktoré narúšajú normálny spôsob rastu a delenia buniek.

Ako HPV vírus „pracuje“

Vírus napáda tkanivá kože a slizníc najskôr na genitále. Neskôr môže preniknúť hlbšie do organizmu a spôsobiť rakovinu krčka maternice, penisu či análneho otvoru. Od infikovania sa vírusom po vznik nádoru môže prejsť 10 až 15 rokov!

Infikovaniu sa dá zabrániť preventívnym očkovaním. Od decembra tohto roku má byť u nás bezplatne k dispozícii vakcína pre 13-ročné dievčatá a chlapcov. Na bezplatné očkovanie majú nárok tínedžeri do dovŕšenia 15 rokov.

Zníženie vekovej hranice z pôvodných 14 na aktuálnych 13 rokov zvyšuje šancu znásobiť počet zaočkovaných, a teda pred HPV vírusom chránených mladých ľudí. Dôležité je dodať, že ochrana pred HPV vírusom očkovaním je najúčinnejšia, ak je zrealizovaná pred prvým pohlavným stykom. Očkovanie následne zabezpečí celoživotnú ochranu pred infekciou spôsobujúcou rakovinu krčka maternice, rakovinu penisu a rakovinu análu.

Podpora imunity

Ďalšou formou prevencie pre ľudí, ktorí už (dávno) dovŕšili 15 rokov života a nemôžu sa chrániť očkovaním, je chránený pohlavný styk, posilňovanie imunity a pravidelné preventívne prehliadky u odborného lekára (gynekológ, urológ). Je to dôležité preto, že samotná infekcia vírusom sa dá liečiť len do istého štádia. Potom sa už dajú iba zmierňovať prejavy HPV vírusu.

Pri každej infekcii aj liečbe platí, že ju organizmus lepšie zvláda, ak je imunitný systém silný a správne funguje. „V desiatkach klinických a experimentálnych štúdií bolo dokázané, že beta glukán podporuje imunitné bunky organizmu, prostredníctvom ktorých pomáha liečiť zápaly, vplýva na mykózy, prejavy a priebeh ochorení spôsobených HPV vírusom,“ potvrdzuje Ing. Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologického laboratória Natures.

cross