Infekcie v ústach

Nerovnováha v organizme, oslabená imunita, ale aj zanedbaná infekcia v ústnej dutine môžu spôsobiť rôzne infekčné ochorenia, ktoré nám dokážu poriadne znepríjemniť život.

Infekcie v ústach

Najčastejšia reakcia organizmu na infekciu je zápal. Zápaly ústnej dutiny sa označujú ako stomatitídy. Príčina vzniku týchto ochorení je rôznorodá a ochorenia sa často kombinujú. Zápaly môžu vzniknúť:

  • chronickým dráždením sliznice v ústach alkoholom, nikotínom či inými škodlivými látkami
  • vplyvom vírusov alebo baktérií
  • poruchami trávenia
  • podvýživou, nedostatočnou výživou
  • nedostatkom vitamínov
  • infekčnými, zápalovými, onkologickými ochoreniami
  • otravami ťažkými kovmi

Infekcia kútikov úst

Ochorenie sa prejavuje bolestivými trhlinkami v oblasti ústnych kútikov, chrastičkami aj zápalom či belasým povlakom.

Príčiny

Väčšinou ide o jeden zo sprievodných príznakov nerovnováhy v organizme. U detí môže ísť aj o nákazlivé ochorenie pri nedostatočnej hygiene, o streptokokovú infekciu v detských kolektívoch alebo o kvasinkovú infekciu. Príčinou je tiež nerovnováha v črevnej mikroflóre spôsobená nevhodnou stravou, nedostatok vitamínov B a C, anémia (málokrvnosť) z nedostatku železa, dlhodobé užívanie antibiotík, cukrovka.

Liečba

Na postihnuté miesta sa odporúča aplikovať nedráždivé vysušujúce  dezinfekčné tinktúry. Pri predpokladanej kvasinkovej infekcii sa používajú antimykotické masti, pri bakteriálnej infekcii antibiotiká. Vhodná je aj úprava stravy.

Opary

Nepríjemná pliaga, ktorú poznáme pod menom herpes simplex, opar alebo plazivec, má inkubačnú dobu minimálne 10-12 dní, potom sa cez výbežky nervových buniek dostáva na povrch pokožky. Je to nepríjemné infekčné ochorenie. Aktivovať ho dokážu stres, choroba alebo únava. Najčastejšie sa vyskytuje na perách. Ak trpíte oparom tri a viackrát do roka, vyhľadajte lekára.

Príčiny

Najvýraznejším spúšťacím mechanizmom je oslabenie organizmu a znížená imunita.

Liečba

Pomáhajú antivirotické masti, vitamíny B12, C a E. Vhodná je aj strava – orechy, cestoviny, želatína, pšenica, kukurica. sója. Odborník na imunitu Adrián Doboly z biotechnologickej spoločnosti Natures odporúča: „Treba podporiť imunitu rôznymi prípravkami, ktoré obsahujú napr. beta glucan. Najčistejší sa získava z hlivy ustricovitej. Dokonca existujú aj gély priamo na opary s obsahom beta glucanu.“

 

Afty

Sú nepríjemné malé pľuzgieriky na povrchu ústnej sliznice a postihujú viac ako 25% ľudí.

Príčiny

Zatiaľ nie je známe, ako a prečo vznikajú. Predpokladá sa, že súvisia s nesprávnym spôsobom stravovania, priveľmi ráznym čistením zubov alebo s emočným stresom. Látky, ktoré podnecujú vznik áft, sa nachádzajú v citrusoch, ananáse, čokoláde, horčici, octe a najmä – žuvačkách, zubnej paste s obsahom laurylsulfátu (SLS).

Liečba

Pri liečbe sa osvedčil ľudový recept – použitie alkoholu, nie však na pitie, ale na lokálne vysúšanie. Vhodné sú výplachy šalviovým alebo harmančekovým odvarom, zvýšený príjem vitamínov C, B, vyhýbanie sa ostrým koreneným jedlám a konzumácii citrusov.

 

Zápaly jazyka

Hoci sú na jazyku minimálne zmeny, postihnutý pociťuje pálenie na hrote a po okrajoch jazyka. Niekedy sa objavuje aj porucha chuti.

Príčiny vzniku

Zápal vzniká ako dôsledok mechanického dráždenia zubnými protézami, ostrými okrajmi zubov, zubným kameňom, pri precitlivenosti na protetické materiály, ústne vody, lieky. Príčinou je tiež nedostatok vitamínov B, nedostatok železa, cukrovka.

Liečba

Dôležité je odstránenie príčin ochorenia, zvýšená hygiena ústnej dutiny, pomáhajú výplachy kamilkovým alebo repíkovým odvarom. Alergický zápal sa lieči protialergickou liečbou. Podávajú sa antihistaminiká, kortikoidy. Dôležité je zistenie alergénu a následne jeho vylúčenie.

 

Zápaly pier

Ochorenie sa prejavuje opuchom a začervenaním dolnej pery, niekedy tvorbou pľuzgierikov a krvácaním, tvorbou krvavých chrást.

Príčiny vzniku

Zápal pier spôsobuje mikróbna infekcia, ale aj ultrafialové žiarenie, kontaktná alergia na rúž, zubnú pastu, ústnu vodu, žuvačku, poranenie.

Liečba

Na postihnuté miesta sa aplikujú krémy s vitamínmi, pri alergickom podklade masti s obsahom kortikosteroidov. Pri tvorbe masívnych abscesov (dutinky s hnisom) sa najskôr chirurgicky odstránia a potom pacient užíva antibiotiká.

 

cross