5 vecí, ktoré oslabujú imunitný systém a vieme ich zmeniť

Zamysleli ste sa niekedy, čo by mohlo byť príčinou oslabeného imunitného systému? Pretože my áno… Faktorov, ktoré ovplyvňujú obranyschopnosť nášho organizmu, je hneď niekoľko.

Nedostatok spánku

Kvalita a dĺžka spánku sa často podceňujú, čo sa, samozrejme, skôr či neskôr nevyhnutne odrazí aj na našom zdraví. Je preto potrebné vymedziť si minimálne 6 – 7 hodín na odpočinok a regeneráciu.
Ak spíme menej, telo nevytvára hormón nazvaný melatonín, podporujúci náš imunitný systém. Dôsledkom toho je, že sa neprodukuje dostatok bielych krviniek, ktoré by odvracali vírusy a infekcie.

Veľa bielkovín

Ako sa vraví, všetkého veľa škodí, a platí to aj pre nadmerný prísun bielkovín zo stravy, predovšetkým z mäsa. Jesť treba racionálne, teda musíme dbať na to, aby boli pokrmy, ktoré prijímame, svojím zložením pestré a vyvážené. Živočíšne bielkoviny je vhodné (aspoň sčasti) zameniť za rastlinné, nachádzajúce sa najmä v strukovinách a orechoch. Nenapraviteľní „mäsožravci“ môžu skúsiť bravčové a hovädzie mäso nahradiť kuracím, morčacím alebo rybami.

Stres

Väčšina z nás pracuje pod stresom a domnieva sa, že tak podáva lepšie výkony. Nie je to celkom pravda. Výsledky sú často kolísavé a k tomu všetkému trpí aj naše zdravie. Hovorí vám niečo slovo kortizol? Reč je o takzvanom stresovom hormóne, ktorého hlavnou funkciou je zvyšovať pohotovosť v záťažových a vypätých situáciách a podieľa sa aj na obranných reakciách organizmu. Pri strese stúpa hladina kortizolu, no zároveň sa znižuje hladina iných hormónov. Je dôležité, aby bolo všetko v rovnováhe, pretože iba tak dokáže náš imunitný systém rýchlo reagovať na vonkajšie vplyvy. Treba sa preto snažiť robiť veci s úsmevom. Vyvarujete sa tak nadbytočnému stresu, ktorým si len zbytočne uškodíte.

Málo pohybu

Ak patríte k ľuďom, ktorí pracujú v kancelárii, je veľmi pravdepodobné, že 8 a viac hodín z dňa iba presedíte. Takýto dlhý čas bez pohybu má za následok spomalenie činnosti metabolizmu, a teda spomalenie absorpcie látok, ktoré posilňujú imunitu. Pri sedavom zamestnaní sa odporúča aspoň raz za hodinu vstať a trocha sa rozhýbať, aby náš metabolizmus fungoval správne a nezlenivel.

Fajčenie

Cigarety sú jedným z ďalších faktorov, ktoré oslabujú imunitu. Ak vás od tohto zlozvyku neodradilo pokašliavanie či dýchavičnosť, je tu obrovské riziko impotencie či smrteľnej rakoviny pľúc. V každom prípade sa výrazne oslabuje imunitný systém a mali by ste zvážiť, či tento chvíľkový pôžitok stojí za stratu vášho zdravia.

cross