India – krajina plná farieb a chutí. Vedeli ste, že prvé dôkazy o existencii karí pochádzajú práve z Indie? Kuchári tam karí pripravovali už okolo roku 1300.
Šíreniu tohto korenia po celom svete dopomohol Krištof Kolumbus a jeho obchody s Východom. Karí, ako ho poznáme dnes, nebolo kedysi také pikantné, až miešaniu s čili vďačí za svoju typickú chuť. Troma hlavnými zložkami karí sú kurkuma, rasca a koriander, ktoré sú známe vďaka svojim protizápalovým účinkom. Karí je pre naše zdravie veľmi prospešné a keď sa spojí v jednom recepte s hlivou ustricovou, ktorej významnou zložkou je beta glucan, tak to sú už iné „zázraky“.
Hliva na karí
Ingrediencie
Suroviny, ktoré potrebujete na prípravu 2 porcií:
- 300 g hliva
- 1 ks červená cibuľa
- smotana na varenie
- karí korenie
- soľ
- olivový olej
POSTUP
- Cibuľu si očistíme, nakrájame na kocky a restujeme na oleji.
- Keď je už cibuľka opražená, pridáme umytú hlivu ustricovitú pokrájanú na malé kúsky, soľ a karí korenie. Všetko spolu pražíme
2 – 3 minúty a následne zalejeme vriacou vodou. Necháme podusiť cca 15 – 20 minút, až kým sa voda nevyparí. - Nakoniec dolejeme smotanu na varenie a necháme chvíľu prevrieť.
Tip na záver: Smotanu na varenie môžeme nahradiť napríklad kokosovým mliekom, ktoré je jej zdravou alternatívou. Podávame s ryžou alebo cestovinou. Prajeme dobrú chuť!