Liečivá sila prírodných olejov v kozmetike

Prírodné oleje sa v kozmetike používajú z viacerých dôvodov: jednak pre svoje blahodarné účinky na pleť či vlasy, ale aj na zlepšenie konzistencie a textúry kozmetiky. Viete, ktoré z nich sú najúčinnejšie?

Všetky prírodné rastlinné oleje majú spoločné to, že obsahujú zmes nasýtených a nenasýtených mastných kyselín. Okrem nich sú bohaté na vitamíny – zvyčajne obsahujú vitamíny A a/alebo E.

Dobre ich znáša aj citlivá pokožka a zvyčajne stačí pár kvapiek, aby sa zabezpečil želaný efekt, napríklad hĺbková hydratácia a vyživenie.

V kozmetických výrobkoch Natures tiež využívame silu prírodných esenciálnych olejov. V našich krémoch nájdete olivový, avokádový, hroznový, slnečnicový či kokosový olej. Aké sú ich účinky?

Olivový olej

Olej z olív má široké využitie v gastronómii aj v kozmetike. Okrem špecifickej chuti je olej z bobuliek tohto teplomilného ovocia charakteristický tým, že obsahuje funkčné antioxidanty (vitamíny A, D, K a E), ktoré neutralizujú voľné radikály. Olivový olej obsahuje aj skvalén, čo je vysokohydratačná látka. Olivový olej pleť zvlhčuje, zvláčňuje a zjemňuje.

„V našich výrobkoch používame za studena lisovaný extra panenský olivový olej, ktorý si v sebe uchováva všetky blahodarné zložky,“ povedal Adrián Doboly z Natures.

Avokádový olej

Podobne ako olivový olej, aj olej z avokáda je výborný pre organizmus bez ohľadu na to, či sa používa zvnútra, teda v jedle, alebo zvonka v kozmetike. Obsahuje vitamíny A, E, D, mnoho minerálov a lecitín, ktorý má protizápalové účinky, zabraňuje vysychaniu pokožky a stimuluje tvorbu kolagénu. Avokádový olej krásne hydratuje pokožku a dobre ho znáša aj pleť postihnutá akné.

Používa sa v kozmetike, pretože obnovuje elasticitu a regeneruje ochabnutú pleť. Obsahuje prírodný UV faktor, ktorý pomáha pokožku chrániť pred žiarením.

Hroznový olej

Olej z jadierok hrozna je bohatý na omega 3 a 6 mastné kyseliny, na nenasýtené kyseliny a na vitamín E. Tak ako všetky prírodné oleje, aj tento je vhodný i na konzumáciu, no oveľa blahodarnejšie účinky na telo má pri vonkajšom použití.

Jeho veľkým pozitívom je, že neupcháva póry, dokáže rozjasniť tvár (je vhodný aj na tmavé kruhy pod očami alebo jemné pigmentové škvrny), samozrejme, hĺbkovo hydratuje, chráni kožné bunky pred oxidačným stresom, a tým spomaľuje starnutie.

„Kyselina linolová obsiahnutá v hroznovom oleji podporuje hojenie drobných rán a regeneráciu pokožky,“ doplnil A. Doboly z Natures.

Slnečnicový olej

Olej zo semien slnečnice sa v kozmetike využíva na podporu hydratácie a ako ochrana pleti proti pôsobeniu voľných radikálov. Pomáha zvyšovať produkciu elastínu a kolagénu, čím prispieva k redukcii vrások a vyhladzovaniu pokožky. Navyše podporuje prekrvenie pokožky.

Slnečnicový olej má dobrú viskozitu a výborne sa vstrebáva. Je základom kozmetiky, ktorá je určená pre normálnu a zmiešanú pleť.

Kokosový olej

Panenský kokosový olej obsahuje kyseliny, ktoré sú známe ako prírodné antibiotiká. V kozmetike sa využíva aj preto, že obsahuje takmer 50 % mastnej kyseliny laurovej, ktorá sa nachádza napríklad aj v materskom mlieku a funguje ako ochrana proti vírusom a infekciám. Ďalšie kyseliny, ktoré sú prítomné v kokosovom oleji, pomáhajú ničiť kvasinky, plesne a vírusy tak, že narúšajú ich membrány.

„Bio kokosový olej je veľmi cennou zložkou našej kozmetiky. Dá sa, samozrejme, používať aj samostatne, ale pri častej aplikácii hrozí paradoxne vysúšanie pokožky, a to aj napriek tomu, že sa kokosový olej považuje za výborný hydratant. V tomto prípade je preto vhodné znížiť koncentráciu kokosového oleja, a to tak, že sa napríklad zmieša s inými olejmi,“ upozornil odborník z Natures.

Kokosový olej so svojimi zložkami účinne chráni pred voľnými radikálmi a pomáha regenerovať (aj slnkom) poškodenú pleť. Aj preto sa hojne využíva v krémoch na opaľovanie a v prípravkoch po opaľovaní.

cross