Nástrahy a benefity saunovania

Saunovanie je jeden z najpríjemnejších spôsobov relaxácie, ktorý je zároveň otužovaním. Prospieva fyzickému aj duševnému zdraviu, ale len pod podmienkou, že sa saunujeme správne.

Pozitívne účinky zohriatia a následného ochladenia organizmu sú známe už tisícročia. V teple sa rozťahujú cievy, zrýchľuje sa krvný obeh, uvoľňujú sa svaly stuhnuté stresom alebo fyzickým výkonom. Aj srdce má niečo ako tréning. Telo sa v saune ochladzuje potením, pričom sa vylučuje nielen voda, ale aj toxické a odpadové látky.

Po následnom ochladení sa cievy zase zúžia, čo prospieva ich elasticite. Aj srdiečko sa musí s vplyvom chladu vyrovnať.

Zo sauny odchádzame uvoľnení, oddýchnutí, niekto ospalý, niekto, naopak, nabudený.

Saunovanie a chudnutie

Saunovanie je opradené mnohými mýtmi, polopravdami a nepravdami. Do tejto kategórie patrí aj tvrdenie, že saunovaním sa chudne. Skutočne môžeme po pobyte v saune vážiť o niečo menej, ale ide iba o stratu vody, ktorá sa vylúčila cez potné žľazy. Teplo v saune nedokáže rozpúšťať v tele uložené tuky.

Faktom je však blahodarný vplyv saunovania na pokožku. Zbavila sa odpadových látok, dobre sa prekrvila a vyzerá sviežo. Ak si po saunovaní doprajete telový píling a následne ju ošetríte výživným krémom alebo olejom, vstrebá sa z neho do pokožky oveľa viac dobrých látok ako zvyčajne.

Lepšie dýchanie aj imunita

Správne saunovanie sa považuje za druh otužovania. Okrem toho, že posilňuje imunitu, prospieva aj pľúcam a dýchaniu. Vplyvom tepla sa zvyšuje vylučovanie hlienových žliaz, hlien sa lepšie odstraňuje a zvyšuje sa tvorba imunoglobulínu. Uvoľnenie svalstva tiež pomáha k voľnejšiemu dýchaniu.

Vďaka tomu, že saunovanie je niečo ako príjemný a nenáročný kardiotréning, pri ktorom sa telo zbavuje odpadových látok, je prospešné aj pre lymfatický systém, ktorý je zas úzko prepojený s imunitou.

Sauna však nelieči ochorenia a ak sme oslabení chorobou, radšej ju treba odložiť na inokedy, lebo hoci sa to nezdá, pri saunovaní telo spotrebuje dosť veľa energie.

Saunovanie s rozumom

Pobyt v saune je v podstate vhodný pre každého zdravého človeka vrátane detí. Tie by, samozrejme, nemali byť vystavené príliš vysokým teplotám a aj čas saunovania im stačí kratší.

Saune sa treba vyhnúť, pokiaľ máme akútne vírusové ochorenie, infekciu, poranenú kožu alebo menštruáciu. Pre ľudí s diagnózou epilepsia, artritída, vysoký krvný tlak, nízky krvný tlak, arterioskleróza a s ochorením obličiek je saunovanie riziko. S lekárom by sa mali poradiť aj cukrovkári, pacienti s ochorením štítnej žľazy a onkologickí pacienti.

Tehotenstvo môže a zároveň nemusí byť prekážkou. Pokiaľ je žena zdravá, gravidita prebieha bez problémov a je na saunovanie zvyknutá, nie je dôvod nedopriať si jeho blahodarné účinky aj v tomto období. Treba však znížiť teplotu a skrátiť dĺžku pobytu v saune.

Ako to robiť správne?

Pred saunovaním sa vždy osprchujeme. Nemali by sme byť ani hladní, ani prejedení a dostatočne hydratovaní. A určite nepotrebujeme plavky. Vlhké prostredie, navyše často doslova umelohmotné, láka kvasinky k rozmnožovaniu.

Správne saunovanie je saunovanie bez plaviek, iba s plachtou. Tá má viac ako ochrana pred nahotou slúžiť na zvýšenie hygienického štandardu. Nevieme, kto pred nami v saune bol, preto si bez plachty v saune nikdy nesadáme ani nelíhame. Platí to aj pri pobyte v súkromnej, domácej saune.

Po vyjdení zo sauny si najskôr opláchneme tvár, potom z tela zmyjeme pot v sprche a do tretice je na rade ochladzovací bazén.

Pred ďalšou dávkou sauny si treba oddýchnuť v odpočivárni a doplniť tekutiny.

Pálenie aj napriek opatreniam

Mnohé ženy sa pobytu v saune vyhýbajú pre následný diskomfort intímnych partií. Ak po saunovaní začnete pociťovať pálenie či svrbenie v pošve, neodporúča sa umývať ju dráždivým tekutým mydlom, ale iba čistou vodou alebo citlivým prípravkom na intímne partie.

Prvou pomocou sú aj voľnopredajné čapíky. Ukázalo sa, že veľmi účinné sú napríklad preparáty s beta glukánom. „Úlohou beta glukánu je udržiavať správnu funkčnosť lokálneho imunitného systému. Úlohou kyseliny hyalurónovej je liečiť mikrotrhlinky vo vaginálnom tkanive, do ktorých sa veľmi rady schovávajú infekcie, a potom je ťažké dostať ich odtiaľ von,“ vysvetlil Ing. Adrián Doboly z biotechnologického laboratória Natures.

Vaginálne čapíky môžu zabrániť rozvoju vaginálnej infekcie už v zárodku, ale, samozrejme, aj nemusia. Ak by problém s pálením, svrbením alebo výtokom pretrvával viac ako dva dni po návšteve sauny, určite treba vyhľadať svojho lekára.

cross