Vedecky potvrdené: Beta glukány sú prospešné aj pre zvieratá

O produkty s beta glukánmi pre zvieratá je čoraz väčší záujem. Vedecké výskumy potvrdzujú, že prospievajú domácim miláčikom aj hospodárskym zvieratám. Majitelia, ktorí chcú svojim psom, mačkám či iným zvieracím spoločníkom dopriať kvalitnú starostlivosť, vedia, že s beta glukánom neurobia krok vedľa.

Imunita sa u ľudí aj u zvierat začína v tráviacom trakte. Správna strava, vhodný pohyb a výživové doplnky sú najjednoduchší spôsob, ako sa môžeme postarať o dlhý, zdravý a plnohodnotný život našich domácich miláčikov.

Vedeckej aj chovateľskej obci je čoraz jasnejšie, že veľkým pomocníkom v liečení alebo predchádzaní choroby je beta glukán. Je to polysacharid, ktorý sa nachádza napríklad v hubách (v hlive ustricovej), ale aj v kvasinkách a ďalších potravinách.

Vedci vo viacerých nezávislých štúdiách skúmali vplyv beta glukánov na zdravie zvierat.

Kožné choroby aj rakovina

Už v štúdii z roku 2004 skúmal americký vedec vplyv D-frakcie beta glukánu z húb na psov trpiacich rakovinou. D-frakcia bola vysokoúčinná na psie rakovinové bunky – buď silne potláčala bunkový rast, alebo priamo zabíjala rakovinové bunky.

„Aj u nás v rodine sa veľmi osvedčil sirup s vysokým obsahom prírodného beta glukánu. Náš psík mal onkologickú diagnózu a počas liečby mu tento sirup evidentne pomáhal rýchlejšie sa regenerovať,“ prezradil skúsenosť s účinkom beta glukánu na domáceho miláčika Adrián Doboly z biotechnologického laboratória Natures, ktoré sa špecializuje na výskum a výrobu produktov s beta glukánmi získanými extrakciou z hlivy ustricovej. „Samozrejme, beta glukán by sme mu nedávali bez toho, aby nebolo na množstve klinických štúdií potvrdené, že skutočne posilňuje niektoré druhy imunitných buniek, ktoré potom efektívnejšie zvládajú boj s nepriateľom v podobe vírusu či baktérie. V neposlednom rade štúdie s beta glukánom neustále poukazujú na jeho mimoriadnu bezpečnosť, takže sme sa nebáli nejakých vedľajších účinkov.“

Beta glukán z húb v kombinácii s probiotikami podávaný v spreji podľa štúdie z roku 2022 pomohol aj psom s atopickým ekzémom. Zvieratám sa uľavilo od ťažkostí už po mesačnej liečbe. Kožné prejavy ekzému sa zlepšili, pričom u štvornohých pacientov nepozorovali žiadne vedľajšie účinky súvisiace s liečbou.

Beta glukán, vakcinácia a trávenie

Zdá sa, že aj beta glukány z kvasiniek majú v kondícii a kvalite života zvierat svoje miesto. V štúdii, výsledky ktorej boli zverejnené vo vedeckom časopise Journal of Animal Science len nedávno (január 2023), americkí vedci testovali vplyv β-glukánov na 24 zdravých dospelých labradorských retrieveroch. Mesiac ich kŕmili stravou obohatenou o beta glukány. Následne im odobrali krv a psy boli zaočkované komerčne dostupnou vakcínou proti psinke, parvovírusom a adenovírusom. Všetky psy dosiahli ochranné hladiny protilátok do jedného týždňa po vakcinácii. Vedci taktiež skúmali potenciálne vedľajšie účinky beta glukánov na trávenie. Dokázalo sa, že podávanie beta glukánu v nízkych dávkach neovplyvňuje kvalitu stolice ani stráviteľnosť potravy.

Na definitívne pochopenie vplyvu (kvasinkových) beta glukánov na imunitu zvierat sú potrebné ešte ďalšie testy, ale doterajšie výskumy hovoria jednoznačne v prospech tohto polysacharidu.

Koniec hormónov pre hydinu?

Nielen domáci miláčikovia môžu profitovať zo stravy obohatenej o beta glukán. Egyptskí vedci v roku 2022 skúmali jeho vplyv na vývoj a imunitu brojlerov. Cieľom výskumu bolo nájsť vhodnejšiu alternatívu k antibiotikám podávaným hydine ako doplnok výživy. V štúdii dokázali, že beta glukán pridávaný do krmiva zlepšoval vývoj a integritu čreva, posilňoval imunitu a zlepšoval hormonálny profil sliepok bez ovplyvnenia rýchlosti ich rastu.

cross