Alergia na peľ: Môžete ju získať hocikedy?

Takmer každý druhý človek už trpí nejakou alergiou. A nielen jednou. Najviac je takzvaných polinotikov, teda ľudí, ktorí majú alergiu na viacero druhov peľov a tráv súčasne. Nepríjemné je, že aj minulý rok ešte zdraví ľudia môžu mať túto sezónu alergiu na peľ.

Upchaté prínosové dutiny bez zjavnej príčiny. Kýchanie, kašeľ, sopeľ, začervenané, slziace oči, v horšom prípade zhoršené dýchanie. To všetko sú príznaky takzvanej jarnej alergie alebo sennej nádchy. Alarmujúce je, že ľudí precitlivených na niektorý druh peľov z rastlín z roka na rok pribúda.

Neprimeraná odpoveď imunitného systému

Alergia je v podstate neprimeraná, teda prehnaná reakcia organizmu na nejaký podnet – na látky, ktoré sa bežne vyskytujú v prostredí okolo nás. Oslabený alebo z iného dôvodu dobre nefungujúci imunitný systém spustí produkciu protilátok a začne sa boj.

Sezóna takzvanej sennej nádchy sa začala s rozkvitnutím prvých drevín, kvetov a tráv. Peľové zrná vietor nekontrolovateľne šíri do okolia, usádzajú sa na oblečení, koži, vdychujeme ich.

Opakované vystavovanie sa väčším dávkam alergénov môže spustiť alergickú reakciu aj u ľudí, ktorí doteraz neboli na peľ alergickí. Dôvodom je to, že dlhodobý a opakovaný styk s peľom ako alergénom môže zvyšovať citlivosť imunitného systému a prispieť k rozvoju alergie na peľ aj vo vyššom veku.

„Rozvoj alergie ovplyvňuje viacero faktorov, napríklad genetická predispozícia, okolité prostredie, kvalita ovzdušia, klimatické podmienky,“ vysvetlil Ing. Adrián Doboly z Natures. „Preto je kľúčové udržiavať imunitu v dobrej kondícii, a to vhodnou životosprávou, rovnováhou medzi prácou a oddychom, psychohygienou, otužovaním a elimináciou stresu. Pomôže aj pravidelný výplach nosa soľným roztokom z lekárne.“

Senná nádcha: Pozor na tieto pele

Medzi najvýznamnejšie alergény patrí peľ z kvitnúcich drevín (aktuálne najmä breza), ale aj peľ z tráv z čeľade lipnicovitých, rôzne buriny ako štiav, skorocel, pŕhľava. Problémy s dýchaním spôsobujú aj spóry plesní (aktuálne je vo vzduchu vo vysokých koncentráciách pleseň Čerňovka). Neskôr v priebehu leta a na jeseň napáchajú škody na zdraví pele ambrózie a zlatobyle.

Okrem liečby pomáha pri jarnej nádche aj správne posilňovanie imunity a ďalšie tipy a triky v boji s alergénmi. Osvedčeným prírodným prostriedkom na podporu imunity a zmierňovanie prejavov sennej nádchy sú beta glukány. Čím v čistejšej podobe sa v doplnku výživy nachádzajú, tým väčší majú efekt. Na každý deň počas peľovej sezóny odporúčame užívať Beta Glucan 240+, ktorý je obohatený o ďalších účinných pomocníkov v podporovaní imunity – vitamíny C a D.

„Doplnky výživy, samozrejme, pomáhajú a s beta glukánmi máme dobré skúsenosti v zmierňovaní prejavov alergie na peľ aj iné zdravotné problémy. Nenahrádzajú však kvalitnú stravu ani vyváženú životosprávu,“ upozornil A. Doboly.

cross