Čo skutočne funguje na posilňovanie imunity?

Slovné spojenie „posilňovanie imunity“ sa už stalo takmer klišé. A je čoraz náročnejšie zorientovať sa v tom, čo na podporu imunitného systému naozaj funguje. Začnime pekne od Adama, lebo len pochopením toho, čo imunitný systém vlastne je, ho môžeme správne naštartovať.

Čo je imunita

Imunita je komplex schopností organizmu, ktoré charakterizuje 6 slov:  ochrana, obrana, útok, sledovanie (monitoring), informácie a pamäť.

Ochranu zabezpečuje imunitný systém tým, že je schopný (vo väčšine prípadov) rozoznať vlastné a cudzie bunky, predmety a látky. Identifikujú ich pomocou antigénov, na základe ktorých tvoria protilátky – chemické zbrane šité na mieru protivníka. Cieľom je ich rýchla eliminácia. Bunky každého človeka nosia vlastný antigén, jedinečný pre každého človeka.

Obrana je schopnosť imunitného systému aktivovať vhodné zložky imunity v momente, keď sa naruší integrita organizmu (napríklad, keď sa porežeme), alebo keď do tela preniknú cudzorodé látky (vírusy, baktérie, alergény, …).

Ak imunitný systém rozozná nepriateľa (cudziu bunku), nastáva útok. Pri zneškodňovaní nepriateľa môže niekedy dôjsť aj k poškodeniu vlastného tela (napríklad nekontrolovaný opuch sliznice). Dochádza k tomu v dôsledku dysregulácie imunitného systému.

Všetky tieto úlohy plní imunitný systém nepretržite 24/7. Vždy, keď sa zmenia podmienky, zareaguje, aby udržal organizmus celistvý a živý.

Navyše je tento dokonalý a pre vedcov do veľkej miery ešte stále záhadný systém mimoriadne učenlivý – jeho bunky si „pamätajú“ nepriateľov a len čo ich prítomnosť v tele odhalia, už vedia, ktoré protilátky použiť.

Kde sa tvorí imunita

Imunitný systém má na starosti obranu a ochranu celého organizmu a tvorí ho vzájomne prepojený komplex orgánov a buniek.

„Súčasťou imunitného systému je kostná dreň, týmus, mandle, slezina, lymfatické uzliny, celý rad špecifických buniek, ktoré tvoria vrodenú aj získanú imunitu a rôzne typy bielkovín,“ vysvetľuje Ing. Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologického laboratória Natures.

Všetky zložky imunitného systému sú spojené fyzicky (anatomicky) aj funkčne (reakcia jednej vyvolá reakciu ďalšej).

Imunita sa však tvorí aj v ďalších orgánoch: v črevách, v dýchacom systéme, v žľazách, cievach a dokonca aj v tukovom tkanive. „Ide skutočne o komplexný a dômyselný systém. Veľa už o ňom vieme, ale pre svoju komplexnosť je stále predmetom bádania a výskumov,“ pokračuje A. Doboly.

Ako funguje imunitný systém

Zjednodušene sa dá povedať, že keď tá časť imunitného systému, ktorá má na starosti ochranu, zlyhá (patogén prenikne do organizmu), obranné bunky vyšlú signál a podľa druhu narušiteľa sa spustí celý rad chemických reakcií s cieľom eliminovať hrozbu (zničiť vírus, zastaviť krvácanie, …).

Podľa pôvodu rozlišujeme prirodzenú a adaptívnu imunitu. S prvou sme sa narodili, sú to informácie, ktoré sme dostali od otca a matky. Druhú si telo postupne vytvára, doslova sa učí vďaka tomu, že sa stretáva s látkami, ktoré imunitu stimulujú (vírusy, baktérie, parazity,…). „Buď sa s nimi organizmus stretne skutočne naživo, alebo vo forme očkovania,“ ozrejmuje odborník z Natures.

Pri každom strete si imunitný systém zapamätá, čo fungovalo na zneškodnenie nepriateľa a pri ďalšom strete s ním okamžite použije túto overenú imunitnú odpoveď.

Kolektívna imunita

Niektoré choroby sa ľudstvu podarilo (takmer úplne) eliminovať vďaka takzvanej kolektívnej imunite. Ide o získanú (adaptívnu) imunitu nadobudnutú očkovaním, ktorú má veľký počet ľudí v rovnakom čase na rovnakom mieste.

Jej význam je v tom, že zabraňuje pandemickému šíreniu život ohrozujúcich infekcií. Vďaka kolektívnej imunite dnes (takmer) nepoznáme čierne kiahne, tuberkulózu a ďalšie infekčné choroby.

Teraz je napríklad cieľom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) očkovaním získať kolektívnu imunitu voči HPV (ľudskému papilomavírusu), ktorý stojí za aktuálne najrýchlejšie sa šíriacou pohlavne prenosnou chorobou.

Kolektívna imunita má okrem iného chrániť ľudí, ktorí sa kvôli iným zdravotným ťažkostiam nemôžu dať zaočkovať a získať tak vlastnú adaptívnu imunitu na konkrétnu infekciu. Nákaza im nehrozí, ak sa vďaka kolektívnej imunite nešíri.

Posilnenie oslabenej imunity

Máte, alebo nemáte oslabenú imunitu? To keby ste vedeli! Na jednej strane môžeme predpokladať, že v súčasnom svete a pri súčasnom životnom štýle (veľa stresu, málo spánku, veľa nezdravého jedla, málo pohybu), ju má zníženú každý z nás. Ale nemusí to byť pravda.

„Pre imunitu a jej správne fungovanie je mimoriadne dôležitá rovnováha, a to v každom smere života. Je to dané komplexnosťou imunitného systému. Ten funguje nepretržite, bez ohľadu na to, či ho posilňujeme alebo nie. Otázka je, či funguje stopercentne. Jedinou rozumnou cestou, ako posilňovať svoju imunitu, je robiť to nepretržite, systematicky, kontinuálne a s vhodnou mierou,“ je presvedčený A. Doboly z Natures.

Ako zistím, že mám oslabenú imunitu?

Príznakov a signálov, že imunita je oslabená, je veľa.

Choroba je určite prejavom imunity, ktorá je (prechodne) oslabená. Aj alergická reakcia je signálom, že imunitný systém nefunguje správne, ale prehnane.

Psychicky náročné obdobie (strata blízkej osoby, strata zamestnania, problémy v rodine alebo v práci) znamená okrem iného oslabenú imunitu. Prechodne zníženú imunitu môžete mať aj v prípade zvýšeného fyzického výkonu.

Ďalšie prejavy oslabenej imunity

Ďalšími signálmi, ktoré naznačujú, že imunita nefunguje správne a potrebuje posilniť, je nespavosť, únava a apatia aj napriek spánku, nechutenstvo, neschopnosť schudnúť/pribrať napriek upravenej životospráve, depresia a úzkosť.

Fajčiari a ľudia, ktorí si radi doprajú pohárik (a viac) alkoholu, majú zaručene oslabenú imunitu, aj keď následky sa môžu začať prejavovať až po rokoch. „Presne tak, častou príčinou oslabeného imunitného systému je jednoducho náš životný štýl,“ pritakáva odborník na imunitu Adrián Doboly.

To, ako vám funguje prirodzená aj adaptívna imunita a jej konkrétne zložky, si môžete dať vyšetriť v špecializovaných laboratóriách aj ako samoplatca. Mnohé vyšetrenia indikuje lekár špecialista (imunológ, alergológ).

Čo je dobré na posilnenie imunity?

Na posilnenie imunity – v prípade, že je oslabená – je dobrých veľmi veľa vecí. Je ich toľko, až je ťažké vybrať si, kde začať.

„Systematické a nenásilné posilňovanie imunity zahŕňa rovnovážny životný štýl: dostatok spánku aj aktívneho oddychu, vyváženú stravu, dobrý pitný režim, správnu termoreguláciu, ktorú dosiahneme zbytočným neprekurovaním interiéru a vhodným oblečením v exteriéri. Ďalej pomáhajú zdroje z prírody ako bylinky, vhodné vitamíny vo vhodnom množstve a takzvané imunomodulátory – látky, ktoré pôsobia priamo na imunitu a rôznymi spôsobmi ovplyvňujú činnosť imunitného systému za účelom zvýšenia jeho pripravenosti bojovať s patogénmi, zvýšenia jeho antioxidačnej kapacity, ale aj regulácie nadmerne reagujúcich častí imunitného systému.“ hovorí Adrián Doboly.

Oslabená imunita a trávenie

Určite ste už počuli, že imunita sídli v črevách. Pravdou je, že hrubé aj tenké črevo sú popretkávané hustou sieťou lymfatických dráh a uzlín, ktoré sú súčasťou imunitného systému. Zároveň platí, že zvonku koža a vo vnútri tela črevná bariéra oddeľujú vonkajšie prostredie od vnútorného.

Preto je pre správne fungovanie imunitného systému dôležité správne trávenie.

Skôr, ako si povieme niečo o potravinách vhodných na posilnenie imunity, začnime jej posilňovanie priamo v stenách čriev probiotikami a prebiotikami.

Probiotiká sú črevné baktérie – živé a telu prospešné mikroorganizmy, ktoré udržiavajú zdravú a celistvú mikroflóru (narúšajú ju napríklad antibiotiká a niektoré iné lieky) a dokážu vytlačiť (niektoré) patogény z tráviaceho traktu skôr než preniknú do tela.

Prebiotiká sú zvyčajne ľudských organizmom nestráviteľné polysacharidy (napríklad glukány, vláknina), na ktorej si rady pochutnávajú črevné baktérie.

Potraviny na posilnenie imunity

Mnoho sa hovorí o superpotravinách, ale ruku na srdce, keby sme mali žiť len z nich, nás jedálniček by bol veľmi chudobný a imunita pravdepodobne oslabená. Pretože žiada potravina sama o sebe nie je zázračná.

Pri výbere potravín vhodných na posilnenie imunity určite neurobíte hlúposť, ak budete jesť v prvom rade sezónne a lokálne.

Samozrejme, morské ryby a riasy majú tiež veľký vplyv na imunitu a celkové zdravie, preto nie je zlé mať ich v jedálničku. To ale neznamená, že keď budete žiť iba o sushi, budete absolútne fit.

Nie v našich končinách, pretože telo potrebuje aj iné látky, ktoré sa nachádzajú v iných potravinách.

Pre zvýšenie imunity sú dôležité tri druhy potravín:

  • tie, ktoré obsahujú základné vitamíny a minerály,
  • tie, ktoré obsahujú látky priamo posilňujúce imunitný systém,
  • tie, ktoré majú protizápalové a antibakteriálne účinky.

Základné vitamíny zo stravy na posilnenie imunity

V jedálničku by sme mali mať potraviny obsahujúce vitamín C (mnoho druhov ovocia aj zeleniny, treba ich konzumovať bez tepelnej úpravy), vitamín A a zároveň vitamín E.

Tieto antioxidanty sú účinné iba vtedy, ak sa v potrave nachádzajú súčasne. Jednoducho potrebujú spolupracovať, aby sme z nich mali úžitok.

Nachádzajú sa v celej palete potravín. Na posilnenie imunity je vhodné jesť: zelenú zeleninu (špenát, brokolica, šaláty), mrkvu, ryby, strukoviny, obilniny, orechy a nevynechávať ani nerafinované rastlinné oleje. Samozrejme, nie na hranolčekoch, langoši alebo nugetkách.

Kvôli železu by sme si mali pravidelne dopriavať primerané množstvo červeného mäsa alebo vnútorností, ich náhradou môžu byť pistácie, riasy, pivné kvasnice a biela fazuľa.

Na imunitu majú vplyv aj potraviny obsahujúce mangán (zemiaky, celozrnná múka, vlašské a pekanové orechy, hnedá ryža, mušle, ovsené vločky, strukoviny), selén (brokolica, mliečne výrobky, ryby, hydina, celozrnné pečivo, para orechy) a zinok (bravčové a hovädzie mäso, huby, strukoviny, kešu a iné orechy, ovos, morské kôrovce, tofu, tekvicové a iné zrniečka.)

Potraviny na oslabenú imunitu

Potraviny, ktoré preukázateľne podporujú imunitný systém a odporúča sa zaradiť ich do jedálnička v obdobiach, ktoré sú pre imunitu záťažou (zima, stresové obdobie, vážna choroba), úplne bežne v obchode nekúpite.

Ťažko by ste tam zháňali napríklad materskú kašičku – včelí produkt, ktorý dokáže „vyrobiť“ iba včela kráľovná (matka) a ktorý slúži ako výživa pre čerstvo vyliahnuté včely. Inak povedané, je to niečo ako materské mlieko, ale pre včely.

Materskú kašičku však kúpite v lekárni alebo u dobrého včelára. Odporúčame vybrať si takého, ktorý má na predaj tohto a iných včelích produktov potrebné povolenia.

Ďalšou potravinou, ktorá má podporovať oslabenú imunitu, je hliva ustricovitá. Poviete si, jasné, tú kúpim zajtra, majú ju hneď vedľa šampiňónov. Samozrejme môžete, dobrý perkelt nikdy nie je zlý. Ale imunitu si neposilníte.

„To dokážu beta glukány, látky, ktoré sú v hlive ustricovitej obsiahnuté, ale sú veľmi silnými väzbami naviazané na vlákninu a bielkoviny v hlive sa nachádzajúce. Ani po skonzumovaní akokoľvek pripravenej hlivy sa tieto väzby počas trávenia nepodarí narušiť a preto je efekt na imunitu minimálny,“ vysvetľuje odborník na imunitu Adrián Doboly z biotechnologického laboratória Natures.

Práve výskumu hlivy ustricovitej, beta glukánov a spôsobu najlepšej extrakcie tohto zložitého cukru z huby, sa spoločnosť Natures venuje už viac ako 20 rokov. „Mnohými klinickými štúdiami bolo dokázané, že skutočnou podporu pre imunitný systém je vysokočistý mikronizovaný beta glukán. Preto na posilnenie imunity je vhodnejším zdrojom beta glukánu doplnok výživy než potravina, ktorá beta glukány obsahuje,“ pokračuje odborník.

Potraviny posilňujúce imunitu tým, že bojujú so zápalom

Prvú pomoc v podobe potravín, ktoré vyženú chorobu z tela, poznali už naše babky a ich babky. Nenahradia liečbu ani lieky, ale vedia pomôcť organizmu zbaviť sa škodcov a tým posilniť oslabený imunitný systém.

Patria sem cesnak, med, chren, zázvor, živý biely jogurt, čučoriedky, čierny a zelený čaj a tiež kvasená kapusta a karfiol. Všetky bez tepelnej úpravy!

Aké vitamíny sú vhodné na posilnenie imunity?

Ľudský organizmus potrebuje pre správne fungovanie všetky vitamíny, minerály aj stopové prvky. Aj preto sú vitamíny pri chorobe a oslabenej imunite jedným z prvých riešení, po ktorých siahame.

Správne by to malo byť tak, že kvôli posilneniu imunity by sme mali získavať všetky vitamíny v prvom rade zo stravy. Ak budeme mať každý deň na tanieri porciu ovocia, zeleniny, celozrnné obilniny (pečivo), strukoviny, orechy, semienka a kúsok kvalitného mäsa, mali by sme mať dostatok všetkých potrebných vitamínov. Vegetariáni však musia dopĺňať vitamín B12. A všetci by sme si od jesene do jari mali dopriať primeranú dávku vitamínu D.

V prípade choroby a oslabenej imunity môžeme siahnuť aj po vitamínoch vo forme doplnkov výživy. Určite je však rozumné venovať pozornosť odporúčanej dennej dávke. Zbytočne vysoké dávky vitamínov nezvýšia imunitu, ale zaťažia organizmus.

A to aj v prípade vitamínov rozpustných vo vode (vitamíny skupiny B, vitamín C a H), ktoré sa z tela vylúčia močom, aj v prípade vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E, K), ktoré sa v tele ukladajú.

Imunita a bylinky

Za liečivé sa považujú tie bylinky, ktoré v koreňoch, listoch, kvetoch alebo plodoch obsahujú fyziologické lázky, ktoré sa používajú na liečenie a terapiu. Využívajú sa v liečivách, vo forme čajov, odvarov a éterických olejov.

Pri posilňovaní imunity sa osvedčili bylinky ako harmanček, rakytník, ale aj šípky, kapucínka, púpava, echinacea, podbeľ a dokonca rukola. Pri nachladnutí alebo inej chorobe, ktorá postihuje respiračné orgány, sa ako doplnková liečba na podporu imunity odporúča:

  • čaj alebo sirup zo šípok bohatých na vitamín C,
  • šalát z rukoly, ktorá má protizápalové účinky a pomáha z tela odstraňovať jedy a nežiaduce látky (detoxikuje),
  • med z púpavy,
  • odvar z koreňa echinacea,
  • čaj z čerstvých plodov rakytníka,
  • čaj z kvetov a listov podbeľu.

Pri zápaloch obličiek a močových ciest zdraviu a imunite pomáhajú tieto formy byliniek:

  • čaj zo sedmokrásky,
  • čaj z čerstvých alebo sušených listov kapucínky.

Ako súvisí pohyb a imunita?

Že pohyb prospieva imunite, nie je žiadna novinka. Ale ako spolu súvisia? Pri pohybe sa napínajú svaly a zvyšuje sa prietok krvi. Spolu s ním sa zvyšuje aj cirkulácia (obeh) imunitných buniek v tele. To zvyšuje šancu odhaliť prípadné patogény a urobiť s nimi poriadok.

Pri športovej aktivite sa navyše do krvného obehu uvoľňujú hormóny, ktoré navodzujú pocit radosti, šťastia a pohody. Je to jednoducho dokonalý antistres. A ako vieme, stres je jedným z najväčších narušiteľov imunity.

Posilňovať imunitu však dokážu iba také športové aktivity a takej intenzity, ktoré nezaťažia organizmus až príliš. Ten potom musí vynaložiť energiu na regeneráciu všetkých zaťažených systémov a tkanív, čo môže paradoxne viesť k oslabeniu imunity.

Takže aj pri cvičení pre posilňovanie imunity platí – všetko s mierou. 150 minút chôdze alebo iného primeraného pohybu týždenne stačí priemernému dospelému človeku na správnu stimuláciu imunity.

Otužovanie a posilňovanie imunity

Otužovanie by sa dalo zaradiť medzi športové aktivity, ale ak hovoríme o posilňovaní imunity, netreba si hneď predstavovať plávanie v studenej vode. Hoci je skvelé a  na chuť mu prichádza čoraz viac ľudí.

Dobrou správou pre tých, ktorých striasa už len pri pohľade na ľudí kúpajúcich sa v zime, je, že medzi otužovanie sa zaraďuje aj saunovanie. Teda, ak sa robí správne a strieda sa pobyt vo vyhriatej miestnosti s rýchlym ochladením studenou vodou.

V oboch prípadoch sa počas otužovania zrýchľuje krvný obeh, posilňuje sa srdce aj pľúca, zvyšuje sa odolnosť voči stresu, čo priamo súvisí s posilňovaním imunity organizmu.

Ako sa správne otužovať pre posilnenie imunity?

Tak ako so žiadnym športom, ani s pobytom v studenej vode a v saune to netreba preháňať. Nie je to o meraní výkonu a hecovaní sa (úplne stačí, že prekonáte sami seba a ponoríte sa do studenej vody). Aj otužovanie je v prvom rade o rozume, iba tak si ním posilníte imunitu a neprivodíte kolaps organizmu.

Sólo pobyt v studenej vode sa zásadne neodporúča! Ani pre začiatočníkov, ani pre skúsených. V súčasnosti už nie je problém nájsť kdekoľvek na Slovensku skupinu otužilcov, ku ktorej sa dá pripojiť.

A koľko je zdravé pobudnúť vo vode? To záleží od toho, koľko stupňov má voda, ako dlho otužujete, ako ste sa vyspali, akú máte náladu… Bez ochranných pomôcok ako sú neoprénové topánky a rukavice, vám to telo povie samé – napríklad tým, že vám začne trochu krútiť prsty.

Nie je to nebezpečné, ak poslúchnete signál a vyjdete z vody. Nemusí však prísť včas, ak máte na rukách rukavice alebo na nohách topánky – preto sa tieto doplnky na otužovanie neodporúčajú.

Posilňovanie imunity v tehotenstve

Treba v tehotenstve cielene a špeciálne podporovať imunitu? Najmä v začiatkoch tehotenstva môže byť imunita oslabená. Nehovoriac o prípadoch, kedy je kvôli imunitnej deficiencii (vrodenej poruche imunity) ťažké otehotnieť a/aj plod donosiť.

Počas tehotenstva musí imunita chrániť dva organizmy. No aj v tomto období platí, že na posilnenie a podporenie správneho fungovania imunitného systému je najvhodnejšia vyvážená životospráva:

  • pestrý jedálniček, v ktorom sú dôležité aj probiotiká a kyselina listová
  • dostatočný pitný režim
  • dostatok spánku (7 – 9 hodín)
  • vhodný pohyb (cvičenia pre tehotné)
  • hygiena tela aj duše
  • spánok
  • eliminácia stresu

Užívanie vitamínov a doplnkov stravy na podporu imunity v tehotenstve treba konzultovať so svojou gynekologičkou alebo gynekológom, aby ste neprekročili odporúčané denné dávky, ktoré sa môžu líšiť od dávok mimo tehotenstva.

Poraďte sa tiež o vhodnom posilňovaní imunity počas dojčenia.

Podpora imunity detí

Deti sa už rodia s istou mierou imunity. Najskôr je nezrelá, postupne dozrieva a rozvíja sa adaptívna (získaná) imunita.

Samozrejme, prvých pár týždňov po narodení nie je vhodné vystavovať novorodenca príliš silným imunizačným podnetom (návšteva celej rodiny, nákupy v obchodných centrách). Predčasne narodené deti by mali byť v kontakte výlučne s najužšou rodinou (rodičia, súrodenci) až dva mesiace, nakoľko nedonosené týždne sa dobiehajú postnatálnym vývojom a ten trvá dlhšie.

Na podporu imunity dieťaťa úplne stačia podnety, ktoré sa nachádzajú v domácom prostredí. A na ochranu pred patogénmi materské mlieko obsahujúce kolostrum.

Kvôli nezrelosti imunitného systému sú deti predškolského veku náchylné na infekcie. Netreba hneď panikáriť a posilňovať imunitu dieťaťa, pokiaľ ide o bežný kašlík, soplík, problémy s kožou alebo občasnú hnačku.

Pediater by mal o týchto problémoch samozrejme vedieť a až na základe symptómov a priebehu choroby určí, do akej miery treba zasiahnuť a do akej treba nechať imunitu naučiť sa novú lekciu.

Pretože deti si imunitu posilňujú aj prostredníctvom chorôb a iných stretov s patogénmi. Ich prehnaná ochrana môže viesť k precitlivenosti a alergii. Zbytočná stimulácia imunitného systému zase k jeho „rozštelovaniu“.

Tak ako u dospelých, aj u detí platí, že imunita sa posilňuje vhodnou životosprávou, ktorá zahŕňa pestrú stravu, dostatočný spánkový režim, pohyb, hygienu, psychohygienu a posilňovanie imunity otužovaním (primerané oblečenie).

Ministerstvo zdravotníctva eviduje imunomodulačné účinky beta glukánov a preto ich odporúča ako podpornú liečbu pri covide alebo iných ochoreniach.

Kedy potrebujú deti podporiť imunitu?

Pri opakovaných a často sa vyskytujúcich infekciách u dieťaťa je úlohou pediatra urobiť vyšetrenia na určenie toho, či sú zdravotné problémy dieťaťa spôsobené poruchou imunity (oslabenou imunitnou) a či tú treba podporiť vhodnou cielenou liečbou.

„V období od narodenie do jedného roka života dieťaťa je vhodnejšie zdržať sa dodatočnej podpory imunity. V niektorých nevyhnutných prípadoch je možné s opatrnosťou ju podporiť vhodnými preparátmi. Samozrejme, po konzultácii s lekárom,“ hovorí Ing. Adrián Doboly z biotechnologického laboratória Natures, ktoré sa venuje výskumu vplyvu beta glukánov na imunitu a zdravie detí aj dospelých.

Ak je podľa názoru lekára (pediater, imunológ, alergológ) potrebné, aby dieťa užívalo vitamíny, doplnky výživy a liečivá na podporu detskej imunity, vhodné sú iba preparáty určené pre daný vek dieťaťa a je veľmi dôležité dodržiavať dávkovanie. Imunita sa týmto spôsobom môže podporovať u detí od jedného roka.

Posilnenie imunity po bežnej chorobe

Imunitný systém je veľmi sofistikovaný a častokrát si ani neuvedomujeme, s čím všetkým si dokáže poradiť. Mnoho procesov sa deje na pozadí, vo vnútri tela.

Prejavuje sa aj navonok, no zvyčajne nám nenapadne kýchnutie alebo výtok z nosa spájať s tým, že imunita pracuje na plné obrátky. Ale je to tak.

V prípade bežného respiračného ochorenia sa často „liečime“ tým, že podporujeme imunitu vitamínmi C, B a D, dávame si pozor, aby sme užívali zinok, horčík, magnézium.

Tieto vitamíny a stopové prvky samozrejme neliečia, ale môžu pomôcť imunite fungovať lepšie, pokiaľ je zo svojej práce (ochrana pred patogénmi) oslabená.

Čoraz viac sa v tejto súvislosti hovorí o užívaní imunomodulátorov (beta glukány), ktoré fungujú tak, že dodávajú energiu, silu, výkonnosť rôznym druhom imunitných buniek.

Žiadny vitamín, beta glukán ani liek na teplotu či zápal však nebude stopercentne efektívny, ak počas choroby neupravíme aj svoj životný štýl, a to tak, že telu doprajeme pokojový, odpočinkový režim, dostatok tekutín, vitamínov a látok, ktoré podporujú imunitu.

Telo potrebuje veľa energie na boj s chorobou a preto mu treba dopriať regeneráciu. Čokoľvek, čo mu silu odčerpáva (nadmerný športový výkon, stres, nedostatok spánku), oslabuje imunitu a teda aj schopnosť relatívne rýchlo a ľahko poraziť chorobu.

Pri vážnych a dlhodobých ochoreniach je posilňovanie imunity vhodným spôsobom nevyhnutnosť.

Posilnenie imunity pri chemoterapii 

Akékoľvek nádorové ochorenie úzko súvisí s imunitou. Rozvoj karcinómu súvisí s mnohými faktormi od genetických predispozícií až po infekcie a životný štýl, v každom prípade však platí, že ak sa v tele začnú tvoriť a bujnieť „poškodené“, rakovinotvorné bunky, znamená to, že „ušli“ imunitnému systému, alebo že si s týmito procesmi nedokázal poradiť.

Liečba rakoviny napreduje míľovými krokmi. Zahŕňa chirurgické odstránenie nádoru, chemoterapiu a rádioterapiu – všetko spôsoby zamerané na odstránenie nezdravých buniek. Počas liečby sa však oslabuje aj taká dôležitá imunita.

Podpora imunity pri onkologických ochoreniach je rovnako dôležitá ako chemoterapia a ďalšie metódy liečby. Kľúčovým posunom v liečbe onkologických ochorení je v súčasnosti kombinácia štandardných, vyššie spomínaných postupov s imunoterapiou. Zahŕňa aplikáciu protinádorových bunkových vakcín a protilátok voči inhibítorom imunitných kontrolných bodov.

V podstate ide o to, že rakovinové bunky sa pred imunitnými bunkami maskujú. Inhibítory kontrolných bodov bránia rakovinovým bunkám uskutočniť tento maskovací manéver a imunitné bunky ich následne môžu objaviť a zničiť.

Navyše sa ako účinná podporná liečba javia imunomodulátory, najmä beta glukány.

Liečba karcinómu a podpora imunity beta glukánmi

Beta glukán je zložitý cukor, ktorý sa nachádza v niektorých potravinách (pivovarnícke kvasnice, huby). Ukazuje sa, že pre terapeutické účely je najvhodnejší a najefektívnejší mikronizovaný a beta glukán s vysokou čistotou z hlivy ustricovitej.

Z množstva výskumov a štúdií ako aj z praktického používania beta glucanu, sú známe jeho nasledovné účinky pri podpore liečby nádorových ochorení:

  • protinádorové účinky – pacienti, ktorí podstupujú rádioterapiu alebo chemoterapiu, sa pri súčasnom užívaní beta glucanu cítia subjektívne v dobrej kondícií, proces liečby znášajú lepšie,
  • regulácia bunkového rastu – pozitívny vplyv na množenie a aktiváciu imunitných buniek počas rádioterapeutickej a chemoterapeutickej liečby,
  • podporuje imunitný systém – pri vírusových, bakteriálnych, plesňových a parazitárnych ochoreniach a pri fyzickom zaťažení organizmu  alebo pri strese,
  • ochrana pred žiarením – pomáha chrániť pred účinkami rôznych druhov žiarenia a odstraňovať ich negatívne pôsobenie,
  • ovplyvňuje rast probiotických kultúr – dokázaný pozitívny vplyv na gastrointestinálnu mikroflóru,
  • podporuje tvorbu krvi – pri ochoreniach a liečebných postupoch spôsobujúcich znižovanie počtu a dobu prežitia červených a bielych krviniek.

Posilnenie imunity pri infikovaní HPV

HPV (ľudský papilomavírus) je v súčasnosti najrozšírenejšia, pohlavne prenosná infekcia. Jej nebezpečenstvo spočíva v tom, že sa často nijako neprejaví (nebolí, človek nemá zvýšenú teplotu), no mnoho druhov (cca 40) HPV vírusov napáda sliznice a epitel buniek do takej miery, až môže vzniknúť rakovina. Tento proces môže trvať aj viac ako 10 rokov od infikovania sa.

HPV vírus je rovnako nebezpečný pre ženy aj pre mužov. Môže vyústiť do polypov v dýchacej alebo rozmnožovacej sústave, aj do rakoviny rozmnožovacej sústavy, konečníka, hrubého čreva…

Očkovanie a dostatočne silná imunita dokážu HPV vírusu zabrániť v šírení a v spôsobovaní rakovinového bujnenia buniek. Posilneniu a podpore imunity aj v tomto prípade pomáhajú beta glukány. „Riešia zápaly, významne ovplyvňujú mykózy, prejavy ochorenia HPV, upravujú menštruačný cyklus, zmierňujú predmenštruačný syndróm, dokonca sa niektorým pacientkam po jeho požívaní ´stratili´ myómy v maternici,“ tvrdí MUDr. Eva Žďárska z Glucanovej poradne v Brne.

Aj váš pes má imunitu. Potrebuje ju posilniť?

Aj váš pes či iný domáci miláčik má svoj imunitný systém, ktorý občas potrebuje podporiť. „Imunitný systém domácich miláčikov funguje rovnako ako ľudský. Narodia sa s istou genetickou výbavou, ktorá zabezpečuje silu imunity a tá sa ďalej posilňuje alebo oslabuje vplyvom životného štýlu, stravy, pohybu, ochorení, prípadných zranení a, samozrejme, aj vplyvom záťaže,“ hovorí veterinár MVDr. Marek Kičinko.

Ako podporiť imunitu vášho psa či iného domáceho zvieratka? „Imunita sa začína v tráviacom trakte, a preto úzko súvisí so stravou,“ vysvetľuje Ing. Adrián Doboly z biotechnologickej spoločnosti Natures, ktorá sa špecializuje na výskum, vývoj a výrobu doplnkov výživy na podporu imunity.

Z toho vyplýva, že každý domáci miláčik by mal jesť presne to, čo jeho organizmus potrebuje – primerané a vyvážené množstvo bielkovín, cukrov, tukov, minerálov aj vitamínov.

Zvyšky z nášho stola pre nich zvyčajne nie sú pre psov a ostatných domácich miláčikov to pravé orechové. Aj v malej miere môžu napáchať veľké škody – slané jedlá, cibuľa, cesnak, hrozno alebo čokoláda psom škodia. Náhradné sladidlo xylitol je pre nich vyslovene jedom.

Žiaľ, nie je nič výnimočné vidieť na ulici obéznych psov. Ako je známe, imunitný systém ľudí s nadváhou dostáva poriadne zabrať, zvyčajne sa musí vyrovnávať s ďalšími súvisiacimi ochoreniami. U zvierat to nie je inak.

Rovnako ako u ľudí, aj u zvierat môže imunitu znižovať aj stres – zmena prostredia, zmena majiteľa a iných zaužívaných zvyklostí. Nie každému majiteľovi však napadne, že by s tým bolo treba niečo urobiť.

„Na rozdiel od ľudí zvieratá nechodia k veterinárovi na pravidelnú preventívnu prehliadku. Ľudia prídu so svojím miláčikom až vtedy, keď niečo nie je v poriadku. Pokiaľ vieme, pomôžeme, liečime, operujeme. To všetko je však zásah do organizmu a aj vtedy je rozumné okrem liekov, liečby či rehabilitácie nenásilne a primerane podporovať imunitu na to určenými preparátmi pre zvieratá,“ upozorňuje veterinár M. Kičinko.

Mnohým majiteľom psov a iných domácich maznáčikov sa na podporu ich imunity osvedčili sirup pre zvieratá s vysokým obsahom beta glukánu.

Čo treba robiť, aby imunita fungovala správne?

Zhrňme si v krátkosti všetko popísané vyššie. Pre správne fungovanie a posilňovanie imunity treba toto:

  • dopriať si denne zdravý a nerušený spánok (7 až 9 hodín)
  • dodržiavať pitný režim
  • dbať o hygienu tela aj ducha
  • ak zažívate stres, sústrediť sa na odstránenie jeho príčin
  • balansovať stres a udržiavať imunitu v kondícii primeraným pohybom. Tento efekt dosiahnete, ak sa budete týždenne venovať 150 minút chôdzi alebo inej pohybovej aktivite, ktorá je kombináciou mierneho aeróbneho a anaeróbneho cvičenia
  • otužovať (studenou sprchou, kúpeľom, saunou, primeraným oblečením)
  • každý deň si dopriať porciu čerstvého ovocia a zeleniny, strukovín, celozrnných obilnín, kvalitného mäsa, orieškov a semienok
  • udržiavať si primeranú hmotnosť
  • obmedziť konzumáciu rafinovaného cukru a alkoholu
  • vyhýbať sa fajčeniu a znečistenému vzduchu
  • od októbra do marca užívať primeranú dávku vitamínu D
  • pomáhať svojej imunite imunomodulátormi vo forme beta glukánov
cross