Môže mať beta glukán nejaké vedľajšie účinky?

Polysacharid beta glukán je pre živé organizmy mimoriadne prospešný. Sú však situácie, keď sa o jeho užívaní treba radšej poradiť s lekárom.

Spracovaniu beta glukánu a jeho výskumu sa v Natures venujeme už dlhé roky, preto nám neunikne žiadna informácia, ktorá sa týka tohto polysacharidu. Nikdy sme sa však nestretli s takou, ktorá by hovorila o jeho nežiaducich vedľajších účinkoch. Z našich skúseností poznáme iba pozitívne vedľajšie účinky – keď sa priaznivo upraví stav človeka v oblasti, v ktorej by sme to nečakali,“ hovorí náš odborník Adrián Doboly.

Kto by nemal užívať beta glukán?

Predsa len existujú prípady, keď nie je vhodné využívať potenciál a blahodarné účinky tohto výťažku z hlivy ustricovej. „Užívať beta glukán nesmú ľudia s transplantovanými orgánmi. Konzultáciu s lekárom odporúčam tým, ktorí sa liečia kortikosteroidmi alebo inými prípravkami, ktoré utlmujú niektoré funkcie imunitného systému. Účinky liečiv a glukánov by sa totiž mohli biť, dodáva náš odborník.

Aj pacienti s autoimunitnými ochoreniami by mali užívanie beta glukánov konzultovať, pretože kým pri niektorých takýchto ochoreniach je beta glukán prospešný, pri iných ho zase nie je vhodné užívať. „Treba však dodať, že vzorky pacientov, s ktorými sa štúdie robili, boli zatiaľ malé, a jednoznačné závery sa pri žiadnom ochorení nedajú urobiť,“ dopĺňa Adrián Doboly.

Začiatok užívania beta glukánu

Ak si na začiatku nie ste istí, či sú pre vás produkty s obsahom beta glukánu vhodné, odporúčame sa poradiť s lekárom či lekárnikom. V prípade, že netrpíte žiadnym zo spomínaných ochorení, môžete skúsiť nízke dávky beta glukánu, sledovať svoj zdravotný stav a na jeho základe dávky postupne zvyšovať.

Beta glukán sa neodporúča užívať ani na začiatku tehotenstva. Bohužiaľ, zatiaľ nie sú dostupné žiadne údaje o užívaní beta glukánov počas tehotenstva alebo dojčenia, nakoľko sa u ľudí takéto klinické skúšky nerobili. Experimenty na zvieratách preukázali bezpečnosť a dokonca i prospešnosť užívania glukánu počas posledných týždňov gravidity.

Raster

Účinky beta glukánu sú vedecky dokázané

Kombinácia beta glukánu a niektorých látok výrazne posilňuje imunitný systém:

  • beta glukán + resveratrol = synergické účinky na imunitný systém aj napriek tomu, že resveratrol sám osebe imunitný systém nijako neovplyvňuje
  • beta glukán + vitamín C = synergické účinky na imunitný systém
  • beta glukán + vitamín E = synergické ochranné účinky pred škodlivinami z rôznych druhov žiarenia (rádioprotektívne účinky)
  • beta glukán + selén = synergické účinky na imunitný systém
cross