To, že je jedlo zdrojom energie, je jasný fakt, aj keď si to občas počas náročných dní vôbec neuvedomujeme. Výberom zdravých potravín zvýšime prísun vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré sú dôležité nielen na správne fungovanie nášho organizmu, ale aj pre imunitný systém. Viete, ktoré potraviny to sú?
Aby bola imunita v kondícii
Kvalita stravy, ktorú denne prijímame, výrazne vplýva na imunitnú kondíciu, a preto by mala obsahovať najmä bielkoviny, vlákninu, minerály, vitamíny a flavonoidy, ktoré sú pre náš organizmus potrebné.
6 potravín, ktoré priaznivo vplývajú na imunitný systém a naše zdravie
- Huby – Napríklad taká hliva ustricová obsahuje beta glukán, ktorý pomáha aktivizovať imunitný systém, a preto by ste ju mali konzumovať pri vírusoch, autoimúnnych ochoreniach, alergiách a najmä pri oslabenom imunitnom systéme. Dnes sa táto „zázračná“ huba pridáva aj do výživových doplnkov, pretože aj farmaceutický priemysel vie, čo je pre organizmus prospešné. A čo navyše? Ak sa beta glukán extrahuje z čerstvej hlivy ustricovej, získava sa imunostimulačná látka v tej najvyššej kvalite a ponúka najvyššiu možnú účinnosť.
- Cesnak – Už odpradávna vieme, že cesnak má blahodarné účinky na naše zdravie. Staré mamy mu zvyknú hovorievať aj „liek na všetko“. Kedysi, keď boli lieky len víziou budúcnosti, si ľudia jeho liečivé účinky uvedomovali o čosi viac. Robievali sa z neho rôzne tinktúry, pretože obsahuje chemickú zlúčeninu alicín, vďaka ktorej má nielen typickú chuť a vôňu, ale je to predovšetkým zlúčenina, ktorá je silným antibiotikom a má protivírusové účinky. Cesnak je bohatý aj na vitamíny A, B aj C, pôsobí antisepticky a dokáže si poradiť aj s bolesťami v krku. Taktiež pomáha znižovať krvný tlak, preto je dobrý pre ľudí s vysokým tlakom. Pri nižšom tlaku treba byť s cesnakom trošku opatrnejší, keďže po nadmernej konzumácii, akú by iní hravo zvládli, hrozia závraty hlavy.
- Med – História používania medu siaha až do čias starovekého Egypta. Vynikajúce prírodné sladidlo, ktoré časom nahradili umelé cukry, si však opäť našlo cestu do nášho jedálnička. V súčasnej „eko-bio ére“ mu ľudia prišli na chuť ako alternatíve bieleho cukru. Je zdrojom minerálov, vitamínov a zlepšuje krvný obraz.
- Zázvor – Posilňuje imunitu a má antibakteriálne účinky. Platí však pri ňom pravidlo: menej je niekedy viac, a preto by ste to s jeho množstvom nemali preháňať.
- Kapusta – O nej môžeme hovoriť ako o zelenine, ktorá výrazne vplýva na posilnenie imunity, regeneráciu sliznice tráviaceho traktu, zlepšuje trávenie, upravuje metabolizmus tukov. Kyslá kapusta obsahuje vitamín B12, ktorý je potrebný na mentálnu aktivitu, odolnosť proti stresu, posilňuje tvorbu krvi, a taktiež vitamíny C a B. A vedeli ste, že vitamín B12 v kyslej kapuste je potrebný na dobrú náladu? Taká dobrá nálada a imunita fungujúca ako hodinky je perfektná kombinácia.
- Brokolica – Sfarbenie zeleniny nám indikuje, koľko chlorofylu obsahuje. Čím je zelenšia, tým ho je viac. Chlorofyl má antibakteriálne a protiradiačné účinky, podporuje hojenie rán a je aj dôležitý na podporu imunity organizmu. Správne pripravená brokolica znižuje cholesterol, má detoxikačný vplyv na organizmus, protizápalové a antioxidačné účinky, pôsobí preventívne proti rakovine a je podporou tráviaceho systému. Brokolica má dokonca dvakrát viac vitamínu C ako pomaranč.