Sila spoločnosti spočíva v sile jednotlivca. V prípade imunity to platí stonásobne

Viete, aký je rozdiel medzi individuálnou a kolektívnou imunitou? Ak nie, tak zrejme nie ste dôslední ani pri starostlivosti o tú svoju jedinú, nesmierne dôležitú, ktorú by ste mali podporovať každý deň a počas celého roka. Iba tak na konci dňa dospejete k silnej kolektívnej imunite. Poďme na to, ale pekne poporiadku…

Ak chcete viesť bezstarostný, plnohodnotný a zdravý život, mali by ste dbať o to, aby bola vaša imunita dostatočne silná.  S oslabenou imunitou to teda nebýva vôbec ľahké.

Čo je to individuálna imunita?

Lekári imunitu rozlišujú na viacerých úrovniach. Z odborného hľadiska je vrodená, získaná, aktívna, pasívna, prirodzená, umelo navodená… Pri každom jednotlivcovi je však v komplexe imunitného systému podstatné, ako dlho dokáže odolávať vírusom a baktériám, ktoré sú pôvodcami ochorení rôzneho druhu. Ak ste chorí iba z času na čas, máte dôvod na radosť, pretože váš imunitný systém je pri plnej sile. „Keď je však človek na choroby náchylný, mal by okamžite zbystriť pozornosť a začať posilňovať svoj oslabený imunitný systém. Takisto by som odporučil pouvažovať, či nie je niečo, čím sa dá organizmu pomôcť, aby doplnil svoje energetické zásoby, napríklad dopriať si pár nocí dlhší a kvalitnejší spánok,“ radí náš odborník Adrián Doboly. Ten, navyše, pozná osvedčenú pomoc v podobe kapsúl s obsahom beta glukánu, ktorý sa spracúva mikronizáciou, aby sa dosiahol najvyšší možný účinok.

Môže kolektívnu imunitu ovplyvniť jednotlivec?

Práve o to ide! Silnú kolektívnu imunitu získame iba vtedy, ak dokážeme ako spoločnosť odolávať šíreniu infekcií a vzniku lokálnych epidémií, respektíve rozsiahlych pandémií. Bez zdravých jednotlivcov to nebude nikdy možné, o čom nás presvedčili najmä uplynulé týždne. Slovensko sa, našťastie, zaradilo medzi imunitne silné a zároveň zodpovedné krajiny, no na slabú kolektívnu imunitu doplatilo napríklad Taliansko. Aj v tomto prípade platí, že kvapka prevencie je lepšia ako more liečby. Prevencia vo forme povinného nosenia rúška v rámci balíka iných opatrení bola, zdá sa, optimálnym riešením.

 Tipy, ako docieliť silnú kolektívnu imunitu

  • Posilňovanie imunity zdravou stravou, výživovými doplnkami s obsahom beta glukánu či otužovaním, jednoducho a stručne – vedením zdravého životného štýlu.
  • Regenerácia organizmu a minimalizácia stresu – veľa ľudí vplyvom negatívnych správ trpelo výraznými problémami spôsobenými nadmerným stresom.
  • Prevencia
  • Očkovanie

zdravá strava

cross