Blog, Strana 2

Vitamín D: Zima bez jeho dopĺňania je riziko

Už novorodenci musia užívať vitamín D, pretože je kľúčový pre správny vývin kostí, svalov, ale aj pre imunitu a ďalšie systémy v organizme. S pribúdajúcim vekom potreba tohto vitamínu neklesá, ale schopnosť organizmu „vyrobiť“ si ho áno. Preto je suplementácia vitamínu D ešte dôležitejšia ako užívanie vitamínu C.

Vitamínu D sa hovorí aj slnečný vitamín. Toto pekné synonymum si vyslúžil vďaka tomu, že vitamín D naše telo vyrába v spolupráci s UVB slnečným žiarením.

Tento druh žiarenia sa však v našich končinách vyskytuje iba počas teplých mesiacov a telo si nedokáže vitamín D vyrobiť do zásoby. Pritom je nesmierne dôležitý nielen na správne vstrebávanie a využívanie vápnika v tele, ale aj na fungovanie imunitného a kardiovaskulárneho systému.

Zdroje vitamínu D

Vitamín D tvorí komplex zlúčenín a nachádza sa takmer v každej bunke nášho tela. Medzi najdôležitejšie kalcinofenoly (zlúčeniny) patrí vitamín D2 (ergokalciferol) a vitamín D3 (cholekalciferol).

D2 sa vyskytuje predovšetkým v rastlinách a po tom, ako sa dostane do ľudského organizmu, sa mení na ľahšie vstrebateľný D3. Ibaže množstvo D2 v rastlinách je zanedbateľné.

Vitamín D sa nachádza aj v niektorých potravinách, napríklad v kravskom mlieku, vo vajíčkach alebo syre, ale tiež v relatívne malom množstve. Riziko nízkej hladiny vitamínu D je nižšie u ľudí, ktorí pravidelne konzumujú rybí olej alebo jedia vo väčších množstvách treščiu pečeň, sardinky a lososa.

 

Koľko je dosť?

Odporúčaná denná dávka vitamínu D je trochu komplikovaná téma. Stanovená je síce na 5 mikrogramov pre dospelých a 10 mikrogramov pre deti, tehotné a dojčiace ženy, ale podľa novších odporúčaní sa na adekvátnu imunitnú odpoveď organizmu voči vírusom, infekciám a ďalším nepriateľom odporúča 20 až 25 mikrogramov vitamínu D. Povedané inak, v litri krvi by sme mali mať 100 – 125 nmol vitamínu D, väčšina z nás má však menej ako 50 nmol/liter.

Nedostatok vitamínu D má pritom ďalekosiahlejšie dôsledky než jeho nadbytok či predávkovanie. Kým jeho nadbytok sa môže prejaviť dehydratáciou, zápchou, vracaním a svalovou slabosťou, jeho nedostatok spôsobuje rednutie kostí, zvýšenú kazivosť zubov, pomalé hojenie rán, vypadávanie vlasov a nedostatočné fungovanie imunity.

Napriek tomu na podporu imunity užívame v prvom rade vitamín C. Ukázal to aj náš prieskum, podľa ktorého väčšina populácie Slovenska (71 %) pravidelne užíva výživové doplnky na podporu imunity. Väčšina z opýtaných pritom berie vitamín C (71,6 % opýtaných), nasleduje vitamín D (52,1 %), zinok (26,3 %), železo (16,3 %), probiotiká (14,5 %), bylinné a rastlinné extrakty ako echinacea, beta glukán či ginko (14,4 %), vitamín B12 (13,7 %) a vitamín B6 (13,2 %). Ostatné doplnky získali menej ako 10 %. 

„V porovnaní s výsledkami predchádzajúcich prieskumov sa diapazón účinných zložiek javí širší. Ztoho by sa dalo usúdiť, že spotrebitelia sa viac orientujú vproblematike a snažia sa vybrať si čo najvyhovujúcejší prípravok. Stále však prekvapuje masové užívanie vitamínu C, ktorý by nemal byť problém získať vdostatočnom množstve zostravy, keďže máme vpodstate neobmedzené možnosti konzumácie čerstvého ovocia azeleniny,“ skonštatoval Adrián Doboly z Natures. „Oveľa dôležitejšie je užívanie vitamínu D, ato predovšetkým v období snedostatkom slnečného svetla. Potrebné množstvo vitamínu D je vtedy ťažké zadovážiť iba zo stravy.“

Ideálnym spôsobom, ako si udržiavať vyššiu hladinu vitamínu D aj v zime, je užívanie doplnkov výživy s týmto v tukoch rozpustným vitamínom a zároveň častejšia konzumácia potravín, ktoré ho obsahujú v relatívne vyššom množstve (mastné ryby, smotana, mlieko, syry).

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Liečivá sila prírodných olejov v kozmetike

Prírodné oleje sa v kozmetike používajú z viacerých dôvodov: jednak pre svoje blahodarné účinky na pleť či vlasy, ale aj na zlepšenie konzistencie a textúry kozmetiky. Viete, ktoré z nich sú najúčinnejšie?

Všetky prírodné rastlinné oleje majú spoločné to, že obsahujú zmes nasýtených a nenasýtených mastných kyselín. Okrem nich sú bohaté na vitamíny – zvyčajne obsahujú vitamíny A a/alebo E.

Dobre ich znáša aj citlivá pokožka a zvyčajne stačí pár kvapiek, aby sa zabezpečil želaný efekt, napríklad hĺbková hydratácia a vyživenie.

V kozmetických výrobkoch Natures tiež využívame silu prírodných esenciálnych olejov. V našich krémoch nájdete olivový, avokádový, hroznový, slnečnicový či kokosový olej. Aké sú ich účinky?

Olivový olej

Olej z olív má široké využitie v gastronómii aj v kozmetike. Okrem špecifickej chuti je olej z bobuliek tohto teplomilného ovocia charakteristický tým, že obsahuje funkčné antioxidanty (vitamíny A, D, K a E), ktoré neutralizujú voľné radikály. Olivový olej obsahuje aj skvalén, čo je vysokohydratačná látka. Olivový olej pleť zvlhčuje, zvláčňuje a zjemňuje.

„V našich výrobkoch používame za studena lisovaný extra panenský olivový olej, ktorý si v sebe uchováva všetky blahodarné zložky,“ povedal Adrián Doboly z Natures.

 

Avokádový olej

Podobne ako olivový olej, aj olej z avokáda je výborný pre organizmus bez ohľadu na to, či sa používa zvnútra, teda v jedle, alebo zvonka v kozmetike. Obsahuje vitamíny A, E, D, mnoho minerálov a lecitín, ktorý má protizápalové účinky, zabraňuje vysychaniu pokožky a stimuluje tvorbu kolagénu. Avokádový olej krásne hydratuje pokožku a dobre ho znáša aj pleť postihnutá akné.

Používa sa v kozmetike, pretože obnovuje elasticitu a regeneruje ochabnutú pleť. Obsahuje prírodný UV faktor, ktorý pomáha pokožku chrániť pred žiarením.

 

Hroznový olej

Olej z jadierok hrozna je bohatý na omega 3 a 6 mastné kyseliny, na nenasýtené kyseliny a na vitamín E. Tak ako všetky prírodné oleje, aj tento je vhodný i na konzumáciu, no oveľa blahodarnejšie účinky na telo má pri vonkajšom použití.

Jeho veľkým pozitívom je, že neupcháva póry, dokáže rozjasniť tvár (je vhodný aj na tmavé kruhy pod očami alebo jemné pigmentové škvrny), samozrejme, hĺbkovo hydratuje, chráni kožné bunky pred oxidačným stresom, a tým spomaľuje starnutie.

„Kyselina linolová obsiahnutá v hroznovom oleji podporuje hojenie drobných rán a regeneráciu pokožky,“ doplnil A. Doboly z Natures.

Slnečnicový olej

Olej zo semien slnečnice sa v kozmetike využíva na podporu hydratácie a ako ochrana pleti proti pôsobeniu voľných radikálov. Pomáha zvyšovať produkciu elastínu a kolagénu, čím prispieva k redukcii vrások a vyhladzovaniu pokožky. Navyše podporuje prekrvenie pokožky.

Slnečnicový olej má dobrú viskozitu a výborne sa vstrebáva. Je základom kozmetiky, ktorá je určená pre normálnu a zmiešanú pleť.

Kokosový olej

Panenský kokosový olej obsahuje kyseliny, ktoré sú známe ako prírodné antibiotiká. V kozmetike sa využíva aj preto, že obsahuje takmer 50 % mastnej kyseliny laurovej, ktorá sa nachádza napríklad aj v materskom mlieku a funguje ako ochrana proti vírusom a infekciám. Ďalšie kyseliny, ktoré sú prítomné v kokosovom oleji, pomáhajú ničiť kvasinky, plesne a vírusy tak, že narúšajú ich membrány.

„Bio kokosový olej je veľmi cennou zložkou našej kozmetiky. Dá sa, samozrejme, používať aj samostatne, ale pri častej aplikácii hrozí paradoxne vysúšanie pokožky, a to aj napriek tomu, že sa kokosový olej považuje za výborný hydratant. V tomto prípade je preto vhodné znížiť koncentráciu kokosového oleja, a to tak, že sa napríklad zmieša s inými olejmi,“ upozornil odborník z Natures.

Kokosový olej so svojimi zložkami účinne chráni pred voľnými radikálmi a pomáha regenerovať (aj slnkom) poškodenú pleť. Aj preto sa hojne využíva v krémoch na opaľovanie a v prípravkoch po opaľovaní.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Zažite farby jesene v plnej sile a zdraví: Beta glukány v tom pomôžu

Desiatky klinických štúdií potvrdili, že beta glukány – prírodné optimalizátory imunity – sú vhodné ako prevencia mnohých ochorení, ktoré nás trápia na jeseň. Veľa druhov beta glukánov má totiž preukázateľne protizápalové účinky. Zároveň dokážu podporiť efektivitu niektorých liečiv a skrátiť priebeh ochorenia.

Beta glukány sú zložité cukry (polysacharidy), ktoré sa vyskytujú v bunkových stenách kvasiniek, húb, rias a ďalších rastlín. Patria medzi najviac preskúmané látky s účinkom na podporu imunity.

„Treba zdôrazniť, že beta glukány samy osebe neliečia, ale je opakovane dokázané, že vo významnej miere ovplyvňujú viaceré zložky imunitného systému, ktoré si potom vedia ľahšie poradiť s rôznymi zápalmi, infekciami a inými ochoreniami,“ vysvetlil Ing. Adrián Doboly z biotechnologického laboratória Natures, ktoré sa už 20 rokov venuje výrobe a extrakcii vysokočistého beta glukánu.

Ako to funguje

Keďže ide o druh cukrov, sú beta glukány v podstate palivom, ktoré dáva väčšiu silu a výkon organizmom, ktoré s nimi spolupracujú.  „Bunky imunitného systému, najmä makrofágy, neurofily a niektoré lymfocyty, majú špecifické receptory, na ktoré sa beta glukán viaže. Keď sa tak stane, dá sa zjednodušene povedať, že imunitná bunka získa vďaka tomuto spojeniu viac sily a dokáže účinnejšie bojovať so škodcami,“  pokračuje vo vysvetľovaní A. Doboly.

Žiaľ, naordinovať si na jeseň kúru z húb, ktoré nájdeme v lese, imunitu neposilní – darmo sa v nich nachádzajú beta glukány. V hubách sú silno naviazané na vlákninu a naše telo nemá enzýmy na ich rozštiepenie. Benefity pre imunitný systém majú preto iba doplnky výživy, ktoré obsahujú beta glukány z húb už extrahované.

„Odporúčam vyberať produkty, v ktorých je beta glukán extrahovaný z čerstvej hlivy ustricovej a upravovaný spôsobom, ktorý sa volá mikronizácia. Takto spracovaný sa lepšie vstrebáva do organizmu a má vyššiu účinnosť,“ radí odborník.

Je dokázané, že čím je beta glukán menší a  čistejší, tým je účinnejší. V slovenských lekárňach sú dostupné rôzne výrobky z  beta glukánu s čistotou 93 %.

Opatrne s dávkovaním

Na jeseň nás a naše deti zvyčajne trápia nádchy, zápaly dýchacích ciest či chrípka. Výživové doplnky s beta glukánom sa dajú na podporu imunity a jej fungovanie užívať preventívne a určite sa odporúčajú aj počas liečby. Zvlášť pri liečbe antibiotikami, keď sa spolu so „škodcami“ likvidujú aj takzvané dobré baktérie žijúce v mikroflóre ľudských čriev.

Doterajšie výskumy a testovania potvrdzujú, že beta glukán nie je návykový a nemá žiadne známe vedľajšie účinky, preto sa dá užívať dlhodobo a je vhodný pre dospelých aj pre deti. Napriek tomu treba pri jeho užívaní dodržiavať dávkovanie odporúčané výrobcom.

„Imunitu u  dospelých a  u  detí zvlášť treba posilňovať systematicky, priebežne a s rozumom. Napriek tomu, že nie sú známe žiadne nežiaduce vedľajšie účinky beta glukánu, nie je návykový a dá sa užívať dlhodobo, vždy odporúčame, aby sa začalo s menšími dávkami a tie sa zvýšili až v období chorobnosti,“ uzatvára A. Doboly z  Natures.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Imunita seniorov je špecifická Seniori potrebujú posilňovať imunitu inak

Seniorský vek nie je číslo. Je to úplne iné fungovanie organizmu než v produktívnom veku. Inak funguje aj imunita, preto sa o jej silu a rovnováhu treba starať obzvlášť citlivo.

S pribúdajúcimi rokmi sa v tele menia mnohé procesy. Zrak je slabší, metabolizmus pomalší, potreba spánku sa hlási o slovo častejšie, ale samotný čas spania je kratší a spánok plytší.

Okrem toho sa strácajú pocity smädu a hladu, zároveň sa však pomalšie metabolizujú tuky a seniorov s nadváhou nie je málo. A keďže vieme, že hlavným „domovom“ imunity je tráviaci systém, je logické, že sa tieto zmeny dotknú aj obranného valu organizmu.

„Základným stavebným prvkom imunity sú bunky nazvané makrofágy, ktoré pohlcujú cudzorodé objekty a rozpoznávajú a ničia poškodené bunky. Ich počet však kolíše v závislosti od stavu organizmu, teda dôležitú úlohu hrá, či sme vyčerpaní, oslabení inou chorobou alebo či sme v noci spali alebo nie,“ vysvetľuje Ing. Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologickej spoločnosti Natures.

Neraz sa stáva, že po 65. roku života je telo človeka rovnako zraniteľné ako u polročného dieťaťa. Chrípková sezóna a obdobia vyššieho výskytu respiračných ochorení sú preto pre seniorov výzvou.

Riziková jeseň

Každé ročné obdobie v sebe nesie iné zdravotné riziká. Kým v lete je to riziko prehriatia organizmu, úpalu a dehydratácie, s prichádzajúcim chladnejším obdobím sa zvyšuje riziko infekčných ochorení dýchacích ciest. Prechádzame angínami, chrípkami, prechladnutiami…

Zatiaľ čo deti a ľudia v aktívnom veku môžu tieto choroby, sprevádzané vysokými teplotami a telesnou slabosťou, zvládnuť za niekoľkých dní bez väčšej ujmy na zdraví, u seniorov má chrípka špecifický priebeh.

Pre chrípku charakteristické príznaky ako horúčka a suchý kašeľ nemusia byť nápadné, často dominuje len zhoršenie funkcie orgánov. Ak sú tieto navyše oslabené vplyvom inej choroby, môže dôjsť k vážnym komplikáciám v podobe pneumónie, ale aj encefalitídy. Oveľa častejšie sa však vyskytujú nešpecifické komplikácie ako zhoršenie chronických ochorení (cukrovky, astmy, srdcovo-cievnych chorôb).

Aby sa tomu predišlo, seniorom sa odporúča vyhýbať sa styku s infekčnými ľuďmi, čomu sa však nie vždy dá zabrániť. Veď kto tuší, že človek stojaci v rade pri pokladni je infekčný, keď ešte ani on sám nevie, že je chorý?!

Druhým odporúčaním je posilňovanie celkovej odolnosti organizmu. Samozrejme, osobitým, pre seniorský vek vhodným spôsobom.

Cielené posilňovanie imunity

Seniori už nedokážu získavať všetky pre imunitný systém potrebné látky zo stravy. Preto by si mali dopriavať podporné látky, ktoré pomáhajú imunitnému systému a v ideálnom prípade aj eliminujú niektoré vedľajšie účinky liečiv, ktoré seniori užívajú.

Čoraz viac lekárov odporúča ľuďom po 65. roku života užívať prírodné preparáty s obsahom beta glukánu – výťažku z hlivy ustricovej. „Opakovane sa preukazuje, že funguje nielen ako prevencia ochorení, ale pomáha aj imunitnému systému rýchlejšie zvíťaziť nad začínajúcim ochorením,“ hovorí Adrián Doboly. „V mnohých prípadoch sa dokázalo, že spolupracuje s ďalšími liečivami, pomáha zlepšovať ich účinok a redukovať nežiaduce účinky.“ 

Pre seniorov sú vhodné preparáty s vyšším množstvom beta glukánu, obohatené o dôležité vitamíny C a D.

Ďalšie možnosti

Beta glukán vysokej čistoty je netoxický, nevyvoláva závislosť alebo alergické reakcie, nie je možné sa ním predávkovať. Beta glukán je vhodné podávať aj v čase, keď sa užívajú antibiotiká, ktoré neraz pôsobia aj proti prospešným mikroorganizmom v tele. „Najčastejšie sú postihnuté črevné baktérie, čo môže viesť k hnačkám a ďalšiemu oslabovaniu obranyschopnosti tela. Beta glukán v tomto prípade pôsobí tak, že podporí imunitný systém, aby úspešnejšie likvidoval mikroorganizmy spôsobujúce ochorenie, a zároveň podporne pôsobí na takzvané dobré baktérie (laktobacily, bifidobaktérie). Vplyv beta glukánu na tieto probiotické baktérie bol vedecky dokázaný aj pri našich výskumoch,“ dodal A. Doboly.

V jedálničku si treba dávať pozor na tuky a cukry. Sladké jedlo sa odporúča iba raz do týždňa. Z mäsa by mala prevažovať hydina a ryby. Údeniny by mali seniori jesť iba výnimočne.

Za vhodnú pohybovú aktivitu sa považuje chôdza a plávanie. Okrem iných benefitov prinesie aj kvalitnejší spánok, ktorý tiež pomôže posilniť imunitu.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
HPV vírus: Dá sa pred ním brániť?

HPV vírusov je známych viac ako 200 druhov. Niektoré typy tvoria „iba“ bradavice, iné spôsobujú rakovinu. Nejedná sa iba o sexuálne prenosné vírusy, sú prenosné aj iným kontaktom, napr. infikovanými predmetmi. HPV vírus na genitáliách je teda možné získať aj bez sexuálneho styku a podobných aktivít. Keďže ide o agresívny vírus, ktorý môže spôsobiť aj rakovinu, je rozumné sa pred ním chrániť. Jednou z možností je očkovanie, vek ktorého sa teraz posúva z 15 na 13 rokov.

Nebezpečenstvo HPV nespočíva iba v tom, že je vysokonákazlivý, ale aj v bezpríznakovosti a v dlhej inkubačnej lehote. S HPV vírusom sa spája aj nebezpečný mýtus o tom, že ohrozuje iba ženy. Fakt je, že mužské pohlavie je v rovnakom riziku.

Zdokumentovaných je viac než 200 typov HPV vírusu, pričom z pohľadu ľudského zdravia predstavuje problém asi 14 z nich. Najčastejším spúšťačom rakoviny sú typy HPV16 a HPV18. Odhaliť sa však dajú iba špeciálnym, cieleným vyšetrením u gynekológa alebo urológa, inak sa vírus navonok nemusí prejaviť.V organizme však medzitým pomaly napáda bunky epitelu, až v ktorých mení ich DNA, na to, aby napadnutá bunka začala tvoriť nové vírusové častice. Dlhodobým pôsobením vírusu v bunkách však môže dosť k zablokovaniu kontrolných bunkových mechanizmov, ktoré bránia prerodu normálnej bunky na rakovinovú. Vírus môže bunku preprogramovať tiež tak, že začne tvoriť bielkoviny, ktoré narúšajú normálny spôsob rastu a delenia buniek.

Ako HPV vírus „pracuje“

Vírus napáda tkanivá kože a slizníc najskôr na genitále. Neskôr môže preniknúť hlbšie do organizmu a spôsobiť rakovinu krčka maternice, penisu či análneho otvoru. Od infikovania sa vírusom po vznik nádoru môže prejsť 10 až 15 rokov!

Infikovaniu sa dá zabrániť preventívnym očkovaním. Od decembra tohto roku má byť u nás bezplatne k dispozícii vakcína pre 13-ročné dievčatá a chlapcov. Na bezplatné očkovanie majú nárok tínedžeri do dovŕšenia 15 rokov.

Zníženie vekovej hranice z pôvodných 14 na aktuálnych 13 rokov zvyšuje šancu znásobiť počet zaočkovaných, a teda pred HPV vírusom chránených mladých ľudí. Dôležité je dodať, že ochrana pred HPV vírusom očkovaním je najúčinnejšia, ak je zrealizovaná pred prvým pohlavným stykom. Očkovanie následne zabezpečí celoživotnú ochranu pred infekciou spôsobujúcou rakovinu krčka maternice, rakovinu penisu a rakovinu análu.

Podpora imunity

Ďalšou formou prevencie pre ľudí, ktorí už (dávno) dovŕšili 15 rokov života a nemôžu sa chrániť očkovaním, je chránený pohlavný styk, posilňovanie imunity a pravidelné preventívne prehliadky u odborného lekára (gynekológ, urológ). Je to dôležité preto, že samotná infekcia vírusom sa dá liečiť len do istého štádia. Potom sa už dajú iba zmierňovať prejavy HPV vírusu.

Pri každej infekcii aj liečbe platí, že ju organizmus lepšie zvláda, ak je imunitný systém silný a správne funguje. „V desiatkach klinických a experimentálnych štúdií bolo dokázané, že beta glukán podporuje imunitné bunky organizmu, prostredníctvom ktorých pomáha liečiť zápaly, vplýva na mykózy, prejavy a priebeh ochorení spôsobených HPV vírusom,“ potvrdzuje Ing. Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologického laboratória Natures.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
7 vecí, ktoré škodia našej imunite

Nielen stres, nedostatok spánku, alkohol, fajčenie či jednostranná strava sú nepriateľmi imunity. Oslabujú ju aj veci, ktoré by ste možno nečakali.

Imunita je dômyselný systém organizmu, ktorý sa stará o to, aby bol silný, zdravý a v dobrej kondícii. Je to systém pomerne zložitý, a preto aj zdanlivé maličkosti môžu narušiť jeho rovnováhu a fungovanie. Nepriateľov imunity je veľa, no nasledujúcim sa pri troche snahy dokáže vyhnúť každý z nás.

Úzkosť, smútok a osamelosť

Nie každý deň je nedeľa, nie každý deň je veselý, príjemný a pokojný. A je to v poriadku. Ale dlhodobá duševná nepohoda, ktorú môže spôsobovať napríklad pocit osamelosti, ale aj dlhotrvajúci smútok alebo úzkosť, nepridávajú nielen na nálade, ale ani na imunite.

Zlepšiť stav môže pomôcť rodina, priatelia a najmä šikovný odborník v podobe terapeuta. Užitočná je taktiež meditácia, joga a dychové cvičenia. Smútok alebo osamelosť, samozrejme, nezaženú, ale dokážu ich zmierniť do takej miery, aby sme s nimi dokázali ľahšie žiť bez ubúdania síl.

Všetko je dôležitejšie ako vy

Určite ste už počuli, aké dôležité je mať rád seba samého a klásť seba a svoje potreby na prvé miesto. To sa ľahko napíše, no mnohým z nás sa to ťažko žije. Lebo dôležitejšie ako my sú naše deti, partneri, priatelia a ich problémy, pracovné povinnosti, domácnosť…

Telo by napríklad oddychovalo, ale my to ani nevnímame, prípadne potrebu odpočinku zatlačíme, aby neotravovala, pretože ešte treba to aj ono.

Kto si však vyskúšal, vie, že keď si dopraje povedzme iba kratučký, 20-minútový odpočinok (spánok, ležanie, posedenie s knihou alebo šálkou čaju), zrazu má viac síl, chuti aj radosti. A má aj silnejšiu imunitu.

Kozmetika plná umelín a alergénov

Kozmetiku používame, aby sme boli čistí, pekní, voňaví. No pokiaľ obsahuje ftaláty, dioxíny, hliník, endokrínne disruptory, parabény, umel é farbivá, sulfáty, minerálny olej, mastenec  alebo ďalšie škodlivé látky, svojej pokožke a telu robíme medvediu službu. Minerálny olej býva označovaný ako petrolatum alebo vaseline. Môže byť kontaminovaný polycyklickými aromatickými uhľovodíkmi, ktoré zhoršujú respiračné a kardiovaskulárne ochorenia a z dlhodobého hľadiska ich toxicita spôsobuje rakovinové ochorenia. Treba upozorniť aj na to, že mastenec nie je sám o sebe škodlivý, problém je, ak je kontaminovaný ťažkými kovmi a inými kontaminantmi.

Tieto zložky dokážu cez kožu prenikať hlbšie do organizmu a tam robiť galibu. Minerálny olej býva v zložení označovaný ako petrolatum alebo vaseline. Môže byť kontaminovaný polycyklickými aromatickými uhľovodíkmi, ktoré zhoršujú respiračné a kardiovaskulárne ochorenia a z dlhodobého hľadiska ich toxicita spôsobuje rakovinové ochorenia.

Venujte pozornosť zloženiu vášho šampónu, sprchového gélu, mejkapu alebo telového mlieka. Nie každý produkt s označením bio, eko alebo natural je prírodný. Možno obsahuje iba jednu-dve prírodné zložky…

 

Diéty, detoxy a jednostranná strava

V snahe byť zdraví a dobre vyzerať si upravujeme jedálniček a sme presvedčení, že za pár dní, maximálne týždňov nás to nemôže nijako zdravotne ohroziť. Veď chceme predsa dosiahnuť dobrú vec, očistiť si pečeň, obličky, žlčník, schudnúť…

V skutočnosti robíme svojmu telu zle. Ako vieme, hlavné sídlo imunity je v tráviacom trakte a pokiaľ strava nie je vyvážená a vyhovujúca potrebám nášho tela, dochádza k nerovnováhe, ktorá imunitu oslabuje. Na čo je komu super štíhla, vyrysovaná postava, pokiaľ je organizmus slabý a náchylný na choroby?! Ideálna je taká strava, ktorá organizmus „nešpiní“ a nezanáša toxínmi, potom nepotrebujeme detoxikačné kúry ani diéty.

Dlhé sedenie

V niektorých zamestnaniach niet úniku – treba sedieť na zadku osem aj viac hodín. Sedenie však spomaľuje metabolizmus, teda aj schopnosť spracúvať a využívať minerály, vitamíny a stopové prvky zo stravy, čo má zas za následok oslabovanie imunity.

Riešením nie je zmena práce (hoci, ak je možnosť, nie je to zlý nápad), ale počas pracovného času občas zmeňte polohu, natiahnite si telo a rozprúďte krv. A po práci si aspoň každý druhý deň doprajte pohyb. Rozumný a primeraný, nie zničiť sa na tréningu do mŕtva (aj to imunite škodí). Pomáha napríklad rýchla chôdza, pomalý beh a ideálne je striedanie pomalšieho pohybu (chôdze) s pohybom vo vyššej tepovej frekvencii (pobehnutie).

Antibiotiká a lieky tlmiace bolesť

Už sme spomínali, že základ imunity je uložený v tráviacom systéme. Antibiotiká, ale aj niektoré (najmä steroidné) analgetiká narúšajú prirodzenú mikroflóru čriev, čo má za následok oslabovanie imunity.

Pravidelný prísun probiotík (či už vo forme kvasených mliečnych výrobkov alebo doplnkov výživy) je preto pri užívaní liekov viac ako žiaduci. Ale pozor, rozstup medzi užitím ATB alebo lieku na bolesť a prehltnutím probiotík by mal byť minimálne dve hodiny, pretože inak antibiotiká v tráviacom trakte spoľahlivo zlikvidujú aj užité probiotiká.

Nedostatok sexu

Či už dobrovoľné, alebo vynútené obdobie bez sexu imunite neprospieva. Na život bez milovania sa dá zvyknúť rovnako ako na život bez sladkostí. Kým však cukríky, keksíky a čokolády organizmus na dobré fungovanie naozaj nepotrebuje, so sexom je to inak.

Pri dlhšom nepoužívaní strácajú pohlavné orgány plnú funkčnosť, u mužov nastáva problém s erekciou, u žien so zvlhčovaním pošvy. Navyše hormóny, ktoré sa vytvárajú počas milostného aktu, sú tiež dôležitou súčasťou imunitného systému. A to sme ešte nespomenuli pohyb. Pri milovaní sa človek aj spotí, aj zadýcha, mení sa tepová frekvencia. A to je voda na mlyn pri posilňovaní imunity. Už len vybrať správny čas – pred prácou/ po nej/ alebo namiesto nej 😊.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Čo (ne)robiť, aby si dovolenku príjemne užil aj váš štvornohý miláčik?

Pes je člen rodiny, a preto nie je dôvod nezobrať ho so sebou na rodinnú dovolenku. Rovnako ako ostatní, aj on potrebuje mať „doklady“ a treba myslieť na jeho zdravie. Zmeny prostredia či výkyvy počasia sú pre psíka stresom, ktorý mu neprospieva.

Domáci miláčik môže v rámci Európskej únie bez problémov cestovať, pokiaľ je začipovaný alebo má dostatočne čitateľné tetovanie identifikačnej značky. Ďalšou podmienkou je zaočkovanie proti besnote. Za hranice EÚ potrebuje svoj pas pre spoločenské zvieratá (vydáva ho veterinársky lekár).

Splniť tieto podmienky nie je náročné. Podstatne horšie to môže byť s prepravou. Samozrejme, že každý majiteľ vie, ako svojho miláčika opatriť, a aj podľa spôsobu dopravy (auto, vlak, lietadlo) mu zabezpečí buď klietku vhodnú na transport, alebo pelech či náhubok.

Psia batožina

Veterinári odporúčajú zbaliť psíkovi aj pelech alebo, ak to priestor nedovoľuje, aspoň kus textilu, ktorý mu pripomína domov. Známa hračka a osvedčené krmivo pomôžu znížiť stres a riziko tráviacich problémov pri zmene stravy.

My ľudia si dávame na dovolenke pozor, aby sme sa nespálili, neprehriali a nedehydrovali. V prípade psa musí na to myslieť jeho majiteľ. Ak je to možné, prestávky na vyprázdnenie a vyvetranie si treba robiť aj počas cesty a veľký dôraz treba klásť na pitný režim.

Dovolenka so psom pri mori si vyžaduje, aby mal domáci miláčik zabezpečené tienisté miesto. Ak je horúco človeku, malému tvorovi je teplo niekoľkonásobne viac.

Milovníci akčnej dovolenky, počas ktorej sa veľa cestuje, chodí či jazdí na bicykli, by okrem vlastných síl mali myslieť aj na fyzické možnosti psa. Ako verný priateľ bude kráčať po vašom boku či usilovne bežať popri bicykli, čo však neznamená, že ho to neunavuje a že netrpí stresom a prehriatím.

Nemá tvár nepovie

Málokedy to však dá najavo, nenadarmo sa psovi niekedy hovorí nemá tvár. To, že mu nie je dobre, sa môže prejaviť apatiou, odmietaním jedla či stratou srsti. Platí, že akékoľvek vybočenie z bežnej dennej rutiny a zo zvyklostí môže byť pre psa stresujúce, čo má negatívny vplyv na jeho imunitu.

Pre každý prípad sa hodí mať v batožine pre svojho miláčika, okrem krmiva, na ktoré je zvyknutý, aj zdravie a imunitu podporujúce preparáty. Podporiť vitalitu svojho psíka môžete napríklad prípravkami s vysokočistým beta glukánom z hlivy ustricovej. „Beta Glucan sirup pre zvieratá je vhodný v obdobiach zvýšenej psychickej aj fyzickej záťaže. Preventívne stačí podávať 2 ml sirupu na 10 kg hmotnosti zvieraťa, napríklad v miske vody. Počas choroby odporúčame podávať 5 ml na 10 kg,“ poradil Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologického laboratória Natures.

Želáme príjemnú dovolenku s vaším najvernejším priateľom!

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Ako posilniť imunitu detí pred návratom do kolektívu?

Detský kolektív v škole alebo škôlke je pre dieťa prospešný z mnohých uhlov pohľadu. Nielen kvôli socializácii a vedomostiam, ale aj kvôli imunite. Budú deti na jeseň (zase) choré? Asi áno, a verte, že ak je to kašlík a soplík, je to dobrá správa.

Deti sú na jeseň chorľavejšie. Je to jednoducho fakt. Pochopiteľne, rodičom to robí starosti, pretože sa o dieťa boja a taktiež nie je úplne jednoduché zvládať choré dieťa aj pracovné povinnosti. Imunita dieťaťa sa však chorobou učí, a tým sa zlepšuje jej fungovanie.

Deti sa totiž rodia s nezrelou imunitou a je nevyhnutné ju posilňovať. Na to potrebuje stimuly. Napríklad detský kolektív, ale aj malé množstvo „špiny“. Inak povedané, prehnane čisté a sterilné prostredie imunite nepomáha, práve naopak.

„Súhlasím s tým, že primerané množstvo špiny posilňuje imunitu. Detská imunita je mladá, rýchlo reaguje, na druhej strane je však neskúsená. To znamená, že s väčšinou ochorení sa stretáva prvýkrát a niektoré ochorenia jej môžu dať viac zabrať, keďže ešte na ne nepozná vhodnú odpoveď. Ak sú však deti vychovávané v ,sterilnomʽ prostredí, imunitné bunky sa nemajú ako naučiť bojovať s ochoreniami, čo sa neskôr prejaví na zvýšenej náchylnosti na ochorenia,“ je presvedčený A. Doboly, odborník na imunitu zo spoločnosti Natures. Naopak, vystavovanie detí imunitným výzvam za každú cenu môže mať za následok aj poškodenie imunity a dlhodobejšie podlomené zdravie. Deti, ale aj dospelí, ktorí prekonajú nejaké ochorenie, sú ešte určitý čas oslabení, a teda náchylnejší na ďalšiu chorobu, ktorú by za iných okolností zvládli bez povšimnutia. Netreba sa teda hneď vrhať do aktivít, ktoré sú psychicky a/alebo fyzicky náročné a oslabovať tak svoj organizmus (napríklad nadmernou konzumáciou alkoholu). U malých detí, najmä do 1 roka, môžu niekedy aj banálne ochorenia prebiehať závažne a negatívne ovplyvniť činnosť imunitného systému na mnoho rokov dopredu.

Čo na jeseň čakať?

Deti v kolektíve sú pre seba navzájom zdrojom infekcií. Na jeseň treba rátať najmä s ochoreniami horných dýchacích ciest (nosová a prinosové dutiny, stredné ucho, zápaly mandlí, zápaly hrtana) a v menšej miere so zápalom dolných dýchacích ciest.

Podľa pediatrov je u jasličkárov a škôlkarov bežné mať v priebehu roka 6 až 8 infekcií dýchacích ciest. U starších detí (6 – 12 rokov) sú to v priebehu jesenných a zimných mesiacov 2 až 4 epizódy infekcií dýchacích ciest s ľahším priebehom a dobrou odpoveďou na liečbu. Dôležitá však nie je ani tak frekvencia ako charakter infekcií.

Posilňovať alebo neposilňovať?

Samozrejme, že má zmysel detskú imunitu posilňovať aj inak. Ale s rozumom. Chce to dostatok spánku, priestor na sústredenie aj na oddych, primerané oblečenie (nie zbytočne teplé), dodržiavanie hygienických zásad a, pravdaže, pestrú stravu.

Tá by mala okrem bielkovín, tukov a cukrov obsahovať aj všetky potrebné minerály a vitamíny. V obdobiach so zvýšenou chorobnosťou, alebo keď drobec práve bojuje s infekciou, pediatri často odporúčajú vitamín C vo forme kvapiek, echinaceu alebo sirupy s výťažkom beta glukánu z hlivy ustricovej vo vysokej čistote a koncentrácii.

Netreba zabúdať, že deti, ktoré nastupujú prvýkrát do škôlky alebo školy, prežívajú adaptačný stres. Pomôcť im môžeme aktivitami, ktoré ich tešia, a nemáme tým na mysli vysedávanie pred obrazovkami rôzneho druhu. Rovnako dôležité je vytvoriť im doma pokojné a harmonické prostredie.

Želáme dobrý štart do školy a pevné zdravie, aby ste si mohli vychutnávať všetky tie krásne farby jesene!

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Vedecky potvrdené: Beta glukány sú prospešné aj pre zvieratá

O produkty s beta glukánmi pre zvieratá je čoraz väčší záujem. Vedecké výskumy potvrdzujú, že prospievajú domácim miláčikom aj hospodárskym zvieratám. Majitelia, ktorí chcú svojim psom, mačkám či iným zvieracím spoločníkom dopriať kvalitnú starostlivosť, vedia, že s beta glukánom neurobia krok vedľa.

Imunita sa u ľudí aj u zvierat začína v tráviacom trakte. Správna strava, vhodný pohyb a výživové doplnky sú najjednoduchší spôsob, ako sa môžeme postarať o dlhý, zdravý a plnohodnotný život našich domácich miláčikov.

Vedeckej aj chovateľskej obci je čoraz jasnejšie, že veľkým pomocníkom v liečení alebo predchádzaní choroby je beta glukán. Je to polysacharid, ktorý sa nachádza napríklad v hubách (v hlive ustricovej), ale aj v kvasinkách a ďalších potravinách.

Vedci vo viacerých nezávislých štúdiách skúmali vplyv beta glukánov na zdravie zvierat.

Kožné choroby aj rakovina

Už v štúdii z roku 2004 skúmal americký vedec vplyv D-frakcie beta glukánu z húb na psov trpiacich rakovinou. D-frakcia bola vysokoúčinná na psie rakovinové bunky – buď silne potláčala bunkový rast, alebo priamo zabíjala rakovinové bunky.

„Aj u nás v rodine sa veľmi osvedčil sirup s vysokým obsahom prírodného beta glukánu. Náš psík mal onkologickú diagnózu a počas liečby mu tento sirup evidentne pomáhal rýchlejšie sa regenerovať,“ prezradil skúsenosť s účinkom beta glukánu na domáceho miláčika Adrián Doboly z biotechnologického laboratória Natures, ktoré sa špecializuje na výskum a výrobu produktov s beta glukánmi získanými extrakciou z hlivy ustricovej. „Samozrejme, beta glukán by sme mu nedávali bez toho, aby nebolo na množstve klinických štúdií potvrdené, že skutočne posilňuje niektoré druhy imunitných buniek, ktoré potom efektívnejšie zvládajú boj s nepriateľom v podobe vírusu či baktérie. V neposlednom rade štúdie s beta glukánom neustále poukazujú na jeho mimoriadnu bezpečnosť, takže sme sa nebáli nejakých vedľajších účinkov.“

Beta glukán z húb v kombinácii s probiotikami podávaný v spreji podľa štúdie z roku 2022 pomohol aj psom s atopickým ekzémom. Zvieratám sa uľavilo od ťažkostí už po mesačnej liečbe. Kožné prejavy ekzému sa zlepšili, pričom u štvornohých pacientov nepozorovali žiadne vedľajšie účinky súvisiace s liečbou.

Beta glukán, vakcinácia a trávenie

Zdá sa, že aj beta glukány z kvasiniek majú v kondícii a kvalite života zvierat svoje miesto. V štúdii, výsledky ktorej boli zverejnené vo vedeckom časopise Journal of Animal Science len nedávno (január 2023), americkí vedci testovali vplyv β-glukánov na 24 zdravých dospelých labradorských retrieveroch. Mesiac ich kŕmili stravou obohatenou o beta glukány. Následne im odobrali krv a psy boli zaočkované komerčne dostupnou vakcínou proti psinke, parvovírusom a adenovírusom. Všetky psy dosiahli ochranné hladiny protilátok do jedného týždňa po vakcinácii. Vedci taktiež skúmali potenciálne vedľajšie účinky beta glukánov na trávenie. Dokázalo sa, že podávanie beta glukánu v nízkych dávkach neovplyvňuje kvalitu stolice ani stráviteľnosť potravy.

Na definitívne pochopenie vplyvu (kvasinkových) beta glukánov na imunitu zvierat sú potrebné ešte ďalšie testy, ale doterajšie výskumy hovoria jednoznačne v prospech tohto polysacharidu.

Koniec hormónov pre hydinu?

Nielen domáci miláčikovia môžu profitovať zo stravy obohatenej o beta glukán. Egyptskí vedci v roku 2022 skúmali jeho vplyv na vývoj a imunitu brojlerov. Cieľom výskumu bolo nájsť vhodnejšiu alternatívu k antibiotikám podávaným hydine ako doplnok výživy. V štúdii dokázali, že beta glukán pridávaný do krmiva zlepšoval vývoj a integritu čreva, posilňoval imunitu a zlepšoval hormonálny profil sliepok bez ovplyvnenia rýchlosti ich rastu.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Lekárnička na letný festival: Toto v nej určite oceníte

Má minimálne rozmery, ale so správnym obsahom dokáže zachrániť festivalovú pohodu. Malá lekárnička by nemala chýbať vo vašom batohu zbalenom na letný festival. Čo sa v nej určite oplatí mať?

Leto je úžasné okrem iného aj preto, že je plné hudobných a iných podujatí. Aby kultúrny zážitok a najmä zábavu zbytočne nepokazil úpal, hnačka alebo iná zdravotná nepríjemnosť, je veľmi praktické mať so sebou na letnom festivale zbalenú šikovnú malú lekárničku.

Prvá pomoc poruke

Náplaste na drobné poranenia alebo otlaky sú na festivale určite fajn. V niektorých situáciách sa môže hodiť aj obväz. Tieto veci majú, samozrejme, k dispozícii aj zdravotníci, ktorí sú povinnou „súčasťou“ každého festivalu.

Ale čo keď vás rozbolí hlava, žalúdok alebo sa o vás bude pokúšať riedky prípad s hustým behaním? Aby ste festival nepreležali v stane alebo ho nebodaj nemuseli ukončiť skôr, ako sa vôbec začne, odporúčame mať v lekárničke v originálnom blastri analgetiká (lieky proti bolesti) s dvoma rozdielnymi účinnými látkami (paracetamol, ibuprofén), aby ste ich v prípade potreby mohli s predpísaným časovým odstupom aj vystriedať.

Na hnačku pomôžu tabletky s účinnou látkou loperamid (spomaľuje črevné pohyby) alebo racekadotril (znižuje priepustnosť tekutín).

Pri bolesti svalov a kĺbov netreba zaťažovať tráviaci systém tabletkami, namiesto neho si zbaľte do lekárničky krém, napríklad s účinnou látkou aceklofenak. Tíši bolesť a má aj protizápalové účinky.

Drobné poranenia na koži rýchlo a účinne ošetrí Beta glucan gél, ktorý sa hodí aj na štípance alebo slnkom podráždenú kožu. Výborne pôsobí aj pri lokálnych popáleninách.

Beta glucan Gel od Natures

Ženy a dievčatá určite ocenia, ak budú mať v lekárničke jeden-dva kusy vaginálnych čapíkov Femiglucan, ktoré pomáhajú pri pocite suchosti, pálenia a podráždení intímnych partií.

Aj počas festivalu platí, že si treba dať pozor na kombinácie liekov, lebo ich účinky sa môžu ovplyvňovať a krížiť. Radšej si to, či môžete užiť liek proti hnačke s liekom na bolesť, preverte.

Prevencia ako najlepšia cesta

Ideálne je akýmkoľvek problémom predchádzať, takže „must have“ na festivale je opaľovací krém s UVB aj UVA faktorom (nielen v batohu, ale aj pravidelne aplikovaný na pokožke), pokrývka hlavy, ktorá chráni pred úpalom, a kvalitné slnečné okuliare.

V dlhom oblečení sa v lete nikomu pariť nechce, hoci je praktické (chráni pred spálením aj pred kliešťami), v každom prípade treba dať pred „umelou hmotou“ prednosť prírodným materiálom (bavlna, plátno, vlna, merino, ľan), ktoré dýchajú.

Parádnou vychytávkou na hudobnom festivale sú štuple do uší. Nie preto, aby ste nepočuli koncert, ale preto, aby ste v noci v stane mohli pokojnejšie spať, aj keď susedia chcú ešte divoko žiť. Spánok nestráca na svojej dôležitosti pre zdravie ani počas niekoľkodňových festivalov.

Nepokazte si zážitok

Okrem účinnej prvej pomoci a prevencie odporúčame zbaliť si do batoha pršiplášť namiesto dáždnika. Je nielen spratnejší, ale najmä sa hneď pri vstupe do areálu vyhnete nepríjemnej situácii, keď vám dáždnik zoberú (údajne môže byť nebezpečný) a vy nebudete pred dažďom nijako chránení.

Skalní návštevníci podujatí vedia, že sa cez kontrolu pri vstupe nedostanú ani s ostrými predmetmi a sklenými fľašami.

Ale pozor, určite treba mať zásobu pitnej vody v plastovej (ideálne opakovateľne použiteľnej) fľaši a z nej priebežne piť. Na každom festivale sú miesta, kde sa dá pitná voda doplniť. Organizátori na to dbajú, pretože dehydratácia dokáže zásadne pokaziť aj tú najlepšiu zábavu.

Ak sme z nejakého dôvodu stratili z tela vodu a minerály (hnačka, vracanie alebo alkoholový abúzus), je veľmi dobrým a rýchlym pomocníkom rehydratačný roztok. A ak sú črevá a žalúdok rozbúrené z dôvodu potravinovej otravy, pomáha aj klasické aktívne uhlie.

V každom prípade, ak problémy neustávajú, netreba otáľať, určite vyhľadajte pomoc zdravotníkov, ktorí sú prítomní na každom väčšom festivale.

batohu na festival by ste okrem teplého oblečenia (pre prípad chladnej noci), jednorazových vlhčených obrúskov, kozmetiky v malých baleniach (ideálne sú vzorky) a dezinfekčného gélu mali mať aj malú taštičku na mobil a peniaze, power banku a, samozrejme, už spomínanú lekárničku.

Prajeme iba krásne zážitky!

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.