Vplýva stres na imunitu?

Blížiace sa vianočné sviatky mnohým z nás spôsobujú stres. Samozrejme, istá dávka stresu je normálna, aby bolo telo schopné pohotovo reagovať na zmeny. Ak je však stresových situácií viac než dosť, má to negatívny vplyv na náš organizmus a imunitu. Naše telo totiž pracuje na základe neuro-endokrinno-imunitného systému, ktorý má chrániť pred vonkajšími vplyvmi, ale rovnako aj pred zmenami v našom tele.

Stres oslabuje imunitu

Aj keď je stres z času na čas dobrý, nemal by trvať príliš dlho. Dlhodobý, chronický stres totiž poškodzuje naše zdravie. Jeho príznaky sú nespavosť, podráždenosť, ale napríklad aj utiahnutosť. Často zažívame stres v práci a myslíme si, že vďaka tomu podávame lepší výkon. Opak je však pravda. Výsledky našej práce bývajú kolísavé, ale čo je horšie a podstatnejšie, trpí tým naše zdravie.

Stres je zodpovedný aj za nadmernú produkciu hormónu kortizol. Nazývame ho preto aj stresový hormón a jeho hlavnou funkciou je zvýšenie pohotovosti počas vypätých situácií a taktiež sa podieľa na obranných reakciách. Ak sme v strese, jeho hladina stúpne, zatiaľ čo sa znižuje hladina iných hormónov. Takto je náš organizmus v hormonálnej nerovnováhe a imunitný systém nedokáže dostatočne a rýchlo reagovať na vplyvy vonkajšieho prostredia.

Čo je dobré proti stresu?

Základom toho, ako sa vyhnúť stresu, je naučiť sa oddychovať. Odmenou pre vás bude správne fungovanie imunitného systému. Aj keď si myslíte, že rady ako dostatok spánku, odpočinok, zdravá strava, dodržiavanie pitného režimu, šport a podobne sú márne, mýlite sa. Všetky tieto tipy sú kľúčom k tomu, aby sa človek zbavil stresu, cítil sa dobre vo svojom tele a aby si posilnil imunitu.

šport a imunita

Ako zlepšiť imunitu?

Ak je váš organizmus často vystavovaný napríklad stresu v práci a vaša imunita trpí, skúste dodržiavať tzv. „5S“, ktoré sú základom na lepšie fungovanie imunity. A ktoré to sú? Je to spánok (6 – 8 hodín denne), pestrá strava (obsahujúca všetky výživové zložky), smiech, spokojný život (so svojimi blízkymi) a šport. Niekto sa zdravo stravuje, niekomu zas viac vyhovuje športovať, každý by si mal nájsť aspoň niečo z vyššie spomínaných „5S“, aby bol jeho život o čosi lepší a predovšetkým zdravší.

cross