Trpíte nepríjemnou alergiou na ovocie? Tieto príznaky to potvrdzujú

Ovocie je zdravé a chutné. Ovocie však spúšťa aj nepríjemné alergické reakcie. A nemusí to byť iba alergia na citrusy. Veľmi častá je u nás napríklad alergia na jablká a hrušky – teda ovocie, ktoré sa v našich končinách vyskytuje prirodzene. Ako je to možné?

Je to smutné, ale je to fakt: človek je čoraz citlivejší. Žiaľ, nie na problémy či emočné rozpoloženie iných ľudí, ale na (prevažne) bielkoviny, ktoré spúšťajú alergické reakcie.

Počet alergénov je pritom stále rovnaký, no reaguje na ne stále viac ľudí. Nechceme strašiť, ale nie je vylúčené, že kým minulé Vianoce ste si s chuťou vychutnali napríklad hurmikaki, figy alebo jablká, tento rok po nich môžete mať alergickú reakciu…

Príznaky alergie na ovocie

Každá alergická reakcia – na ovocie, orechy, peľ, srsť… – je prehnaná obranná reakcia organizmu voči látkam, ktoré sú pre zdravého človeka neškodné. Telo alergického človeka ich však vyhodnotí ako nebezpečné a roztočí sa kolotoč nepríjemných reakcií, ktorými sa organizmus snaží látok zbaviť alebo zabrániť im, aby sa s ním znova dostali do kontaktu.

A tak alergikovi pri ľahkej alergii na ovocie opuchnú pery a mierne sa mu zúžia dýchacie cesty. Začne kašľať, sopliť a môže mať hnačku.

Pri opakovanom kontakte však budú príznaky alergie na ovocie silnejšie – môžu ho naozaj neznesiteľne svrbieť a páliť ústa, jazyk, dlane. Dýchacie cesty môžu opuchnúť do takej miery, že je problém nadýchnuť sa. Oproti tomu je žihľavka, vyrážka a ekzém v podstate nič, hoci aj to sú nepríjemné príznaky alergie, ktoré strpčujú život.

Alergická reakcia na ovocie sa môže prejaviť v priebehu pár minút (vtedy ide s vysokou pravdepodobnosťou o precitlivenosť na niektorú z bielkovín, ktoré slúžia plodu na ochranu pred škodcami), ale aj o 48 hodín. To znamená, že ste zrejme precitlivený na proteín, ktorý má na starosti transport lipidov a ktorý odolá aj teplu.

Prvá a druhá pomoc

Spomínané prejavy potravinovej alergie si žiadajú dôkladné lekárske vyšetrenie, na základe ktorého sa zistí, ktoré látky vyvolávajú alergickú rekciu. Pri miernych prejavoch alergie sa im stačí vyhýbať. Pri vážnych prejavoch lekár predpíše adrenalínové pero, ktoré by mal mať alergik stále pri sebe.

„Predchádzať a zmierňovať alergické prejavy pomáha aj posilňovanie imunity vhodnými spôsobmi. Mnohé štúdie dokázali, že priebeh alergickej reakcie dokáže zmierniť užívanie beta glukánov,“ dáva dobrú radu náš Ing. Adrián Doboly.

Malý chlapec má alergickú reakciu na ovocie

Alergia na ovocie u detí

Alergické reakcie na ovocie sa vyskytujú v akomkoľvek veku. Alergiou na rôzne druhy ovocia môžu trpieť už deti, no rovnako tak sa môže stať, že si na jar už nebudete môcť bez nepríjemností vychutnať čerešne, hoci doteraz ste ich celý život jedli s nadšením a bez komplikácií. „Žiaľ, neexistuje všeobecná a pre každého platná rada, ako sa vyhnúť alergii alebo ako alergickú reakciu zmierniť, prípadne odstrániť. Dôvod je jednoduchý, každá alergická reakcia je výsledkom zložitých chemických reakcií rôznych látok. U jedného takých, u druhého onakých. Preto je veľmi dôležitá dobrá diagnostika, správne nastavená diéta a posilňovanie imunity. Určite neodporúčam skúšať rôzne babské rady, reakcia na alergén v strave môže byť rovnako vážna ako alergia na bodnutie včelou a môže mať aj fatálne následky,“ uzatvára náš Adrián Doboly.  

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.