Čo (ne)robiť, aby si dovolenku príjemne užil aj váš štvornohý miláčik?

Pes je člen rodiny, a preto nie je dôvod nezobrať ho so sebou na rodinnú dovolenku. Rovnako ako ostatní, aj on potrebuje mať „doklady“ a treba myslieť na jeho zdravie. Zmeny prostredia či výkyvy počasia sú pre psíka stresom, ktorý mu neprospieva.

Domáci miláčik môže v rámci Európskej únie bez problémov cestovať, pokiaľ je začipovaný alebo má dostatočne čitateľné tetovanie identifikačnej značky. Ďalšou podmienkou je zaočkovanie proti besnote. Za hranice EÚ potrebuje svoj pas pre spoločenské zvieratá (vydáva ho veterinársky lekár).

Splniť tieto podmienky nie je náročné. Podstatne horšie to môže byť s prepravou. Samozrejme, že každý majiteľ vie, ako svojho miláčika opatriť, a aj podľa spôsobu dopravy (auto, vlak, lietadlo) mu zabezpečí buď klietku vhodnú na transport, alebo pelech či náhubok.

Psia batožina

Veterinári odporúčajú zbaliť psíkovi aj pelech alebo, ak to priestor nedovoľuje, aspoň kus textilu, ktorý mu pripomína domov. Známa hračka a osvedčené krmivo pomôžu znížiť stres a riziko tráviacich problémov pri zmene stravy.

My ľudia si dávame na dovolenke pozor, aby sme sa nespálili, neprehriali a nedehydrovali. V prípade psa musí na to myslieť jeho majiteľ. Ak je to možné, prestávky na vyprázdnenie a vyvetranie si treba robiť aj počas cesty a veľký dôraz treba klásť na pitný režim.

Dovolenka so psom pri mori si vyžaduje, aby mal domáci miláčik zabezpečené tienisté miesto. Ak je horúco človeku, malému tvorovi je teplo niekoľkonásobne viac.

Milovníci akčnej dovolenky, počas ktorej sa veľa cestuje, chodí či jazdí na bicykli, by okrem vlastných síl mali myslieť aj na fyzické možnosti psa. Ako verný priateľ bude kráčať po vašom boku či usilovne bežať popri bicykli, čo však neznamená, že ho to neunavuje a že netrpí stresom a prehriatím.

Nemá tvár nepovie

Málokedy to však dá najavo, nenadarmo sa psovi niekedy hovorí nemá tvár. To, že mu nie je dobre, sa môže prejaviť apatiou, odmietaním jedla či stratou srsti. Platí, že akékoľvek vybočenie z bežnej dennej rutiny a zo zvyklostí môže byť pre psa stresujúce, čo má negatívny vplyv na jeho imunitu.

Pre každý prípad sa hodí mať v batožine pre svojho miláčika, okrem krmiva, na ktoré je zvyknutý, aj zdravie a imunitu podporujúce preparáty. Podporiť vitalitu svojho psíka môžete napríklad prípravkami s vysokočistým beta glukánom z hlivy ustricovej. „Beta Glucan sirup pre zvieratá je vhodný v obdobiach zvýšenej psychickej aj fyzickej záťaže. Preventívne stačí podávať 2 ml sirupu na 10 kg hmotnosti zvieraťa, napríklad v miske vody. Počas choroby odporúčame podávať 5 ml na 10 kg,“ poradil Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologického laboratória Natures.

Želáme príjemnú dovolenku s vaším najvernejším priateľom!

cross