Poradíme vám, ako liečiť pásový opar

Pásový opar je infekčné ochorenie, ktoré sa môže objaviť, ak máme oslabenú imunitu. Spúšťa ho herpetický vírus, zodpovedný za ovčie kiahne. Pásový opar však môžu mať aj ľudia, ktorí kiahne neprekonali. Vyrážka, ktorá vyzerá ako pás, sa vyskytuje kdekoľvek na tele. Častý býva napríklad pásový opar na nohe.

Pásový opar sa prejavuje ako výrazný červený pás/pruh, ktorý sa urobí na jednej polovici tela. Vysvetlenie vzniku pásu je tiež jednoduché, herpetický vírus sa „skrýva“ v nervoch a čaká na svoju príležitosť. Keď sa zaktivizuje, kopíruje nervové dráhy a objaví sa buď na trupe, na stehnách, na zadku, ale neobchádza ani tvár a dokonca oko, čo je veľmi nebezpečné.

Je pásový opar infekčný?

Ešte skôr ako sa urobí typická červená vyrážka vo forme pásu na niektorej časti tela, vírus už môže byť zaktivovaný. Vtedy sa pásový opar prejavuje nenápadne:

– únavou,

– malátnosťou,

– zvýšenou teplotou alebo horúčkou,

– nepríjemnou bolesťou na jednej polovici tela.

Vyrážky sa ukážu až o dva dni, no niekedy aj o tri týždne.

Počas celej tejto doby je človek postihnutý pásovým oparom infekčný. Nemal by byť však nebezpečný pre svoje okolie, pokiaľ ľudia v jeho blízkosti v minulosti prekonali ovčie kiahne. Ak ich nemali, pozor na fyzický kontakt, pretože pásový opar sa prenáša práve dotykom kože o kožu.

Čo nerobiť, ak vás pásový opar už postihol?

Človek trpiaci pásovým oparom by nemal chodiť na plaváreň, do fitka ani na ďalšie miesta, kde by mohol vírus posunúť ďalej.

Okrem medikamentov je súčasťou liečby pokojový režim, aby malo telo dostatok síl poradiť si s nepriateľom. Veľa spánku, dobrý seriál, ľahká vyvážená strava a preparáty posilňujúce imunitu je presne to, čo pomáha v liečbe pásového oparu.

Pásový opar môžu mať aj deti ?

Na rozdiel od minulosti, keď bol pásový opar skôr chorobou starších ľudí, dnes postihuje čoraz viac detí. Podľa odborníkov za to môže v prvom rade imunita. Rizikové sú najmä deti, ktoré sa s herpetickým vírusom stretnú v období inej závažnej choroby alebo krátko po jej prekonaní. Ak rozmýšľate, ako pomôcť imunite svojho dieťaťa, pozrite sa na náš starší blog.

Domáca liečba pásového oparu

Okrem vyššie spomínaných opatrení, akými sú oddych a pokoj, nie je vhodná žiadna iná domáca liečba pásového oparu. Naopak, táto diagnóza patrí výsostne do rúk lekára, inak hrozia aj doživotné komplikácie, napríklad v podobe chronických bolestí.

Lekár vám môže naordinovať antivirotiká, lieky na tlmenie bolesti a tiež vhodné preparáty na pľuzgieriky, ktoré sú najskôr naplnené čírou tekutinou, neskôr sa sfarbia do červena a potom sa premenia na chrastu. Všetky štádiá sprevádza svrbenie.

Keď chrasta odpadne, na koži ostávajú bledé škvrny, ktoré môžu zmiznúť až po niekoľkých rokoch. O ranu sa treba starať podľa odporúčaní lekára.

Dá sa pásovému oparu predísť?

Jednou z možností prevencie pásového oparu je očkovanie. Určené je najmä pre ľudí 50+, ktorí ešte nemali ovčie kiahne a je predpoklad, že choroba by mala vážny priebeh.

Možnosť pre všetkých je posilňovanie imunity, v prípade pásového oparu najmä vyhýbanie sa stresu, čo, samozrejme, nie je dosť dobre možné. Vo vypätých obdobiach tak treba telu dopriať rovnováhu.

„Tá sa dá dosiahnuť dostatočným oddychom, plnohodnotnou stravou, primeranými pohybovými aktivitami a tiež prírodnými látkami, ktoré preukázateľne podporujú fungovanie imunitného systému. Silnými a funkčnými imunomodulátormi sú beta glukány z hlivy ustricovej,“ odporúča náš Adrián Doboly.

cross