Blog, Strana 6

Ako pestovať bylinky?

Vypestovať si vlastných pomocníkov, ktorí dochutia jedlo a zároveň pomôžu pri ťažkostiach, nie je až také zložité. Stačí zasadiť, postarať sa o dostatok vlahy, minimum buriny a vedieť, kedy čo zbierať a ako to použiť. Dokonca si niektoré bylinky dokážete vypestovať aj v črepníku priamo v kuchyni. Ktoré by u vás doma nemali chýbať?

 

Medovka

Medovke lekárskej sa darí v záhradke, ale aj v črepníku. Na klíčenie zvyčajne potrebuje 3-4 týždne a vysokú kvalitu si zachová skoro celé desaťročie. Táto bylinka podporuje trávenie, pôsobí proti zvracaniu, hnačke, kŕčom a nadúvaniu. Celkovo upokojuje organizmus, má silné antidepresívne účinky, zlepšuje koncentráciu aj myslenie. Je účinná pri prechladnutí, menštruačných problémoch, migréne, závratoch a šoku, ale použiť sa dá aj v kuchyni.

medovka

Bazalka

Pestovanie bazalky je nenáročné, a preto je hriech kupovať ju v obchode. Dobre sa jej darí aj v kvetináči, aj v záhone medzi zeleninou či kvetmi. Kým vzídu semienka bazalky, trvá to asi 3 týždne. Ak budú mať dostatok slnka, vlahy a silnú pôdu, rýchlo sa zmenia na mocnú a typicky voňajúcu bylinku. Na liečebné účely sa zbierajú listy a vňať. Len čo začne kvitnúť, rastlinu treba zrezať tesne nad zemou. Jej lístky môžete aj sušiť, najlepšie na tmavom vetranom mieste, a potom skladovať v tmavej nádobe. Bazalka odbúrava stres, pôsobí proti bolestiam hlavy, pomáha pri prechladnutí, má protizápalové účinky, uvoľňuje svalstvo a harmonizuje tráviaci trakt. Ak nechcete, aby vás vonku otravoval dotieravý hmyz, je praktické mať blízko seba trs. Bazalka v kuchyni je vhodná na použitie do polievok a omáčok alebo na dochutenie jedál z čerstvej zeleniny.

bazalka

Mäta

Využitie mäty je naozaj široké. Pôsobí proti zápalom a kŕčom, podporuje chuť do jedla a trávenie, pôsobí na nervový systém, zaberá pri hystérii, povzbudzuje pri apatii, je vhodná pri podchladení aj pri prehriatí, hojí problematickú zapálenú pokožku, stuhnuté svaly a kĺby a dovolíme si tvrdiť, že ľudstvo ešte nenašlo lepší prirodzený osviežovač dychu. Najlepšie sa jej darí na slnečnom mieste. Ak bude susediť so žihľavou, bude mať ešte vyšší obsah éterických olejov. Naopak, nemá sa rada s harmančekom. Zle znáša sucho a chlad, pri dobrej starostlivosti však bude produkovať listy plné účinných látok asi päť rokov. Pestovanie mäty v črepníku má svoje výhody, pretože ju budete mať k dispozícii aj počas zimy. Do jedla aj nápojov sa dá použiť čerstvá, dostatočné účinky budú mať aj sušené listy, pokiaľ sa pri sušení neprekročí teplota 35 °C.

mäta

Účinky hlivy ustricovej

Popri rastlinách, ktoré sa dajú pestovať aj doma a majú širokú škálu využitia, nesmieme zabudnúť ani na hlivu ustricovú. Môže sa pestovať na dreve, pilinách a slame. Pestovanie na dreve vyžaduje, aspoň spočiatku, väčšiu starostlivosť a úroda prichádza až o pol roka, avšak následne hliva rodí aj niekoľko rokov. Pri slame a hlive je úvodná fáza jednoduchšia a rýchlejšia. Prvej úrody sa dočkáme rádovo v priebehu týždňov. Avšak po 3-4 úrodách je už potrebné substrát vymeniť za nový. Hliva ustricovitá je zdrojom beta glukánu. Naše imunitné bunky vedia beta glukán rozpoznať, a tak dostanú akoby väčšiu chuť bojovať s vírusmi, baktériami, plesňami. Účinky čistého beta glukánu z hlivy, ako aj z niektorých iných húb sú dlhodobo známe. Na rozdiel od spomínaných byliniek je hliva lepšie účinná vo forme doplnkov výživy, no najlepšiu chuť má zase na tanieri.

hliva ustricová

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Chcete bábätko, ale nedarí sa? Na vine môžu byť spermie

Patríte k párom, ktoré sa neúspešne snažia o bábätko? Čím ďalej, tým viac sa ukazuje, že problém s počatím môže byť skôr na strane muža, konkrétne sú na vine jeho spermie. Na ich kvalitu totiž vplýva rad faktorov, ktorý môže ovplyvniť plodnosť bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali. V prípade drsnejšieho pohlavia však ide väčšinou o také, ktoré sa dajú cielene ovplyvniť.

 

Čo môže byť za tým, že sa vám nedarí počať?

  • Častým problémom je nedostatočný počet spermií, čo znižuje šancu oplodnenia vajíčka.
  • Ak je spermií dostatok, zdrojom problému môže byť ich genetické poškodenie, ktoré môže spôsobiť zánik zárodku hneď na jeho začiatku alebo potrat v neskoršom období tehotenstva (možno v prvom trimestri).
  • Tretím faktorom je pohyblivosť – ak sú príliš pomalé, je pravdepodobné, že nedokážu prekonať membránu vajíčka.

spermie

Môže oslabená imunita ovplyvniť kvalitu spermií?

Nie je zrejme nič prekvapujúce, že fajčenie a impotencia spolu kráčajú ruka v ruke. „Pobafkávanie“ cigariet totiž prispieva k problémom s erekciou a negatívne ovplyvňuje množstvo a kvalitu spermií.

Ďalšími zabijakmi „života“ v semenníkoch sú nesprávny životný štýl, nedostatok spánku, neustály stres v práci – a toto všetko prispieva k oslabeniu imunity. Na oslabenie imunity, spermie a organizmus celkovo negatívne vplýva aj nadmerná konzumácia alkoholu.

stres v práci

Vedeli ste, že optimálna teplota semenníkov, v ktorých sa tvoria spermie, je 34,5 °C, čo je o 2 °C menej než bežná telesná teplota? Aby boli semenníky v dobrej kondícii, je dôležité, aby sa neprehrievali, aj preto sa odporúča nosiť voľnejšie oblečenie (trenírky miesto slipov) a vyhýbať sa horúcej sprche, kúpeľu či častej saune. Prekonané ochorenia spojené s horúčkami alebo zvýšenou teplotou sú taktiež problém, ktorý znižuje počet spermií. Formulka „posilnite svoju imunitu“ preto nie je žiadne klišé. Aby ste sa vyhli ochoreniam, je naozaj dôležité priebežne ju podporovať. Podporiť imunitu môžete beta glukánom, ktorý sa extrahuje z čerstvej hlivy ustricovej. Za pravdu nám dáva aj náš odborník na imunitu Ing. Adrián Doboly: „Vhodným spôsobom, ako môžu muži podporiť svoju imunitu, je napríklad beta glukán, ktorý nielenže prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému, ale aj k rýchlejšej liečbe a ochrane buniek pred oxidačným stresom.”

Hýb sa, Slovensko!

Nedostatok pohybu je ďalším mínusovým bodom, v dôsledku ktorého môže vznikať nadváha a spermie sa stávajú lenivejšie. Pozor si treba dávať aj na stravu. Negatívne na ne vplýva konzumácia sóje, mastné a ťažké jedlá a taktiež strava s nedostatkom vitamínu A (je dôležitý na správnu funkciu tkanív a žliaz, v ktorých sa spermie tvoria), B, C a minerálov selénu a zinku (patria k antioxidantom a podieľajú sa na správnej funkcii spermií).

šport

Ako môžete zlepšiť kvalitu svojich spermií?

  • Naučte sa oddychovať nielen fyzicky, ale aj psychicky.
  • Hýbte sa!
  • Stravujte sa zdravo (jedlá by však mali byť vyvážené a obsahovať všetky spomínané vitamíny ako A, B a C, rovnako tak minerály selén a zinok).
  • Posilnite si imunitu.
  • NEFAJČITE!

Samozrejme, existuje aj celý rad faktorov, ktoré sa ovplyvniť nedajú, ako napríklad rôzne lieky a ochorenia. V takom prípade je vhodné svoj stav konzultovať s lekárom a obrniť sa najmä trpezlivosťou.

Tip na podporu imunity s obsahom selénu a zinku

Baciltrafil, ten naozaj triafa do čierneho! Svojím zložením je zbraňou vždy, keď je váš organizmus vyčerpaný a stráca obranyschopnosť. Vynikajúco ochraňuje zdravie v období, keď hrozí vyššie riziko infekčných ochorení. Kombinácia beta glukánu, resveratrolu a vitamínu C má synergické účinky na výraznú podporu imunitného systému. Zároveň tak ako aj selén a zinok prispievajú tieto zložky k ochrane pred oxidačným stresom (ľudovo sa tomu hovorí, že pôsobia ako antioxidanty). Minerály selén a zinok majú navyše účinky podporujúce tvorbu spermií, správnu hladinu testosterónu a reprodukčné zdravie celkovo.

Baciltrafil

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Infekcia v ústach? Môže za ňu oslabená imunita!

Február je obľúbený mesiac množstva baktérií a vírusov, ktoré na nás číhajú za každým rohom a snažia sa oslabiť našu imunitu. A práve oslabená imunita môže byť spúšťačom zápalu v podobe nepríjemných a bolestivých kútikov na ústach.

 

Kútiky sú zápalové ochorenie pier, ktoré zapríčiňujú baktérie alebo kvasinky. Najčastejšie však ide o kombináciu oboch faktorov. Hoci sa tieto mikroorganizmy bežne nachádzajú na našej koži či slizniciach, problémy sa odštartujú až po ich premnožení alebo preniknutí do otvorenej rany. Vlhké prostredie v ústach navyše podporuje vznik a rozvoj tohto problému.

Nedostatok vitamínov

Príčina kútikov môže byť aj nedostatok vitamínov skupiny B, konkrétne B2,5,7,9 a 12, alebo aj minerálov ako železo a zinok. Tento nepríjemný problém postihuje najmä ľudí bojujúcich s anémiou alebo tráviacimi ťažkosťami či chorobami, ako je napríklad Crohnova, kedy sa do tela ťažšie vstrebávajú niektoré spomínané vitamíny. Objavuje sa aj u ľudí, ktorí musia užívať antibiotiká, a to počas dlhšieho obdobia. Samozrejme, vznik kútikov je individuálny.

Nesprávna ústna hygiena

Starostlivosť o chrup a ústa by sme rozhodne nemali zanedbávať. Nedostatočnou ústnou hygienou možno prispieť k častejšiemu výskytu kútikov, nakoľko infekcie najčastejšie pochádzajú z úst. Predovšetkým si netreba mýliť kútik s herpesom, čo je už vírusové ochorenie.

Prejavy

Kútiky vznikajú ako začervenania a bolestivé škvrny na rozhraní sliznice úst a pier. Charakterizuje ich prasklinka, ktorá sa nachádza v strede. Môžu svrbieť, byť pokryté žlto-hnedastou chrastou, mokvať alebo dokonca začať krvácať. Vedia negatívne zasiahnuť do každodenného spoločenského fungovania, nehovoriac o tom, že môžu byť prejavom oveľa vážnejších procesov.

Liečba

Základ tvorí nanášanie protikvasinkových a antibakteriálnych mastí, ktoré podporujú hojenie. Pred nanesením je dôležité ranku najskôr vydezinfikovať, napríklad borovou vodou.

V prípade, že uprednostňujete prírodné prípravky, vhodný je beta glucan, ktorý môže dopomôcť imunite k lepšiemu hojeniu. Beta glucanový gél pomôže regenerácii poškodených tkanív.

Z babských receptov môžete vyskúšať napríklad propolisovú tinktúru, čajovníkový olej alebo aloe. Odporúča sa aj potieranie rán čerstvým cesnakom. To však môže byť problém najmä vtedy, ak sa chystáte medzi ľudí. Cesnakový závan so sebou zrejme nechcete nosiť celý deň. Dopĺňať by sa mali aj vitamíny skupiny B, železo a zinok.

Ak žiadne zo spomínaných postupov nezaberajú, je potrebná návšteva lekára, ktorý naordinuje liečbu presne podľa potrieb vášho tela.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Strážcovia imunity

Funkcia imunity je chrániť telo pred ochoreniami spôsobenými baktériami, vírusmi, plesňami či parazitmi, hojiť rany, ako aj brániť deleniu poškodených a zmutovaných buniek, z ktorých môže vzniknúť rakovina. Na to, aby náš imunitný systém správne fungoval, potrebuje „strážcov“, ktorí naň budú dohliadať.

 

Beta glucan

Z množstva výskumov a štúdií, ako aj z praktického používania beta glucanu sú známe: protinádorové účinky, regulácia bunkového rastu, posilnenie imunity, znižovanie LDL cholesterolu, ochrana pred UV žiarením, antioxidačné účinky, redukcia alergických reakcií. Ak imunitné bunky nájdu očistený beta glucan, mimoriadne sa mu potešia. V jeho prítomnosti akoby dostali väčšiu chuť plniť si svoje úlohy.

Zdrojom beta glucanu je napríklad hliva ustricová, ovos, jačmeň, droždie, morské riasy.

Vitamín C

„Céčko“ je nevyhnutné nielen pre správnu funkciu imunitného systému, ale aj množstvo iných funkcií organizmu. Je jedným z najznámejších vitamínov, ktorého má telo stále nedostatok, preto by sme ho mali pravidelne dopĺňať. Hoci sa nachádza vo väčšine zeleniny a ovocia, naše telo ho nevie uskladniť. Akoby to bolo včera, keď nám naše mamy v detstve každý deň hovorievali, aby sme si dali céčko, a my nie a nie poslúchnuť. A pritom mali takú pravdu.

Zdrojom vitamínu C môže byť kapusta, pomaranče, citróny, šípky, čierne a červené ríbezle.

Vitamín E

Tento vitamín je vychýrený antioxidant, ktorého priaznivé účinky na náš organizmus sa znásobujú v kombinácii s vitamínom C. Podporuje imunitu, spomaľuje proces starnutia, redukuje jemné vrásky, zmierňuje účinky škodlivého UV žiarenia a prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom.

Zdrojom sú ľanové a slnečnicové semienka, listová zelenina, orechy, mandle, arašidové maslo, mlieko, žĺtok, tekvica, avokádo, paradajky a sladké zemiaky.

Zinok

Zinok zohráva dôležitú úlohu pri správnom fungovaní imunitného systému a spolu s vitamínom C pomáha pri vírusových ochoreniach. Podporuje tvorbu bielych krviniek a taktiež zvyšuje produkciu obranných T-buniek, ktoré nášmu telu pomáhajú bojovať s infekciami. Fínska štúdia naznačuje, že užívanie zinku môže skracovať trvanie prechladnutia. Okrem toho je „éčko“ nevyhnutné na správne spracovanie prijímaných živín, ako aj na udržanie zdravých vlasov, nechtov, pokožky či dobrého zraku.

Zdrojom zinku sú strukoviny, orechy, mandle, čierne ríbezle, ustrice, červené mäso a hydina.

posilnenie imunitySelén

Vedeli ste, že selén bol pred vyše 130 rokmi považovaný za jed? Až neskôr vedci zistili, aké sú jeho účinky dôležité. Bez neho by náš organizmus nerástol a nerozmnožoval sa, pečeň by neplnila svoju obvyklú funkciu a rovnako by sa netvorili ani dôležité hormóny. Spolu s vitamínom E sa podieľa na ochrane buniek, tukov a vitamínov. Má významné protizápalové a protirakovinové vlastnosti.

Zdrojom selénu sú morské plody, tuniak, vaječný žĺtok, cesnak, slnečnicové semienka, kukurica, huby, cibuľa.

Omega-3

Omega-3 mastné kyseliny nás chránia pred rôznymi infekciami vrátane respiračných ochorení. Sú to zdravé tuky, ktoré si nevieme vytvoriť sami, preto ich musíme prijímať v potrave. Pomáhajú udržiavať správnu hladinu cholesterolu a znižovať krvný tlak. Zlepšujú koncentráciu a pamäť a navyše majú aj antioxidačné účinky.

Zdrojom sú losos, treščia pečeň, sardinky, ľanové a dyňové semienka, chia semienka, sója, olivový a ľanový olej, vlašské orechy.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Ako rýchlo schudnúť?

Niekoľko dní do leta a už sa to celé začína. Do googla zadávame frázy: ako schudnúť za týždeň, ako rýchlo schudnúť, cviky na brucho, zdravá výživa, obmedzená strava… Viete však, že práve takéto nárazové diéty môžu ohroziť imunitný systém? Ako chudnúť tak, aby sme namiesto oslabenia našu imunitu naštartovali?

 

Málokto z nás si uvedomuje, že práve zažívací trakt je podmienkou zdravo fungujúcej imunity. Imunitný systém, trávenie a stravovanie spolu veľmi úzko súvisia. Veľká časť imunitného systému sa totiž nachádza v tenkom čreve a jeho funkčnosť je taktiež významne závislá od hormónov, ktoré kontrolujú a riadia činnosť orgánov v celom organizme.

Ako (ne)schudnúť za týždeň?

Nárazové diéty sú veľké riziko nielen pre našu imunitu. Ak ste práve rozmýšľali nad diétou, ktorá vám pomôže schudnúť z brucha za týždeň, skúste sa zamyslieť, aký vplyv to bude mať na váš metabolizmus, ako zareaguje imunita a celkovo organizmus. Drastické diéty by v prvom rade nemali podstupovať osoby, ktoré trpia napr. ochoreniami tráviaceho traktu alebo cukrovkou.

Rýchle chudnutie potrápi imunitný systém a môže mať za následok zvýšený výskyt infekcií. Prvé príznaky oslabenej imunity sa môžu objaviť veľmi rýchlo. Ide o to, že v prípade drastickej diéty (príjem menej ako 10 % dennej energie, čo je cca 200 kalórií, resp. 840 kJ) začína klesať počet imunitných buniek.

Na druhej strane, rozsiahla štúdia z University of Southern California naznačuje, že 3-dňové pôsty môžu pomôcť zvýšiť „výkon“ imunitného systému. Ako je známe, počas troch dní sa zníži počet imunitných buniek, kedy sa v prvom rade imunitný systém zbavuje starých a poškodených buniek. Po ukončení pôstu sa imunita rýchlo snaží doplniť stavy mladými, čerstvými bunkami.

A čo psychika? Tej teda dáte tiež poriadne zabrať. Vnútorný stres a frustrácia z pohľadu do zrkadla sa rozhodne nezmenšia s pocitom hladu a škvŕkajúcim žalúdkom. Stres je v modernej dobe jedným z najvýznamnejších faktorov oslabujúcich imunitu. To znamená, že pokiaľ prežívate psychicky náročné obdobie, určite nepotrebujete ďalší stresový faktor.

Počas dlhotrvajúcej redukčnej diéty nesmiete hladovať! Práve naopak, treba jesť častejšie ako obvykle, avšak v malých množstvách. Vyhnete sa tak návalu vlčieho hladu, kedy občas ani veľmi silná povaha neodolá zrazu všadeprítomným nástrahám.

Nezabudnite na fyzickú aktivitu! Okrem obmedzenia príjmu stravy alebo zaradenia zdravších jedál do jedálnička je nevyhnutné udržiavať sa v dobrej telesnej kondícii. Naše telo chce totiž svoju v tuku uloženú energiu uchovať za každú cenu, a to tak, že najprv si ju začne brať zo svalov, ktoré slabnú, ochabujú.

Imunita a cvičenie

Vegetariánstvo a imunita

Aj napriek tomu, že vegetariánstvo býva často zatracované, môžeme ho považovať za naozaj plnohodnotný spôsob stravovania. Ale pozor! Je potrebné, aby vaše vegetariánske menu bolo vyvážené a aby takáto strava obsahovala všetko, čo naše telo potrebuje. Na mysli máme dostatočný prísun živín, ktoré imunitný systém potrebuje, aby fungoval tak, ako má. Špeciálne pri tomto type stravovania nezabúdajte na železo, vitamín B12, zinok a vápnik.

Zopár tipov na záver: Ako sa pomocou stravy starať o imunitu:

  • najdôležitejšie je, aby sme chudli postupne, je to pre nás bezpečnejšie a nezaťažuje to organizmus
  • základom je zdravo sa stravovať a pravidelne cvičiť, aby imunita nebola oslabená a netrpela
  • nezabúdajte do svojho jedálnička pridať celozrnné potraviny, mäso s nízkym obsahom tuku (napr. kuracie, morčacie, teľacie), strukoviny, ryby, čerstvé ovocie a zeleninu
  • obmedzte ťažké a vyprážané jedlá, aj zdravé a ľahké suroviny sa dajú pripraviť „ťažkým“ spôsobom
  • nesmiete zabúdať ani na strážcov imunity, mali by byť súčasťou každého jedálnička

Ako sa starať o imunitu

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Herpes, nesmrteľný vírus

Herpes má svoj pôvod väčšinou v detstve, no sprevádza nás po celý život v rôznych podobách. Zaujímavosťou je, že človek je jeho jediným nositeľom i prenášačom.

Herpes, nesmrteľný vírus

Herpetickým ochorením je nakazených približne 95% populácie a väčšinou ho získame už pri pôrode či v detstve bez toho, aby sme o tom vedeli. V našom tele sa nachádza v „spiacej“ forme. Tomuto nepriateľovi postačí iba jediná infekcia na to, aby sa doživotne usídlil v špecifických nervových bunkách a čakal na svoju príležitosť. Osudným sa vám môže stať bežné oslabenie imunity, stres, hormonálne zmeny, slnečné žiarenie, nedostatok spánku, zvýšená teplota, zápal pľúc či obdobie menštruácie.

Príznaky herpetického vírusu:

  • červené pľuzgieriky vyplnené čírou tekutinou väčšinou v oblasti úst, pier, líc, nosa, genitálií alebo análnych častí
  • pálenie, svrbenie, začervenanie a zápal
  • ťažkosti, ktoré pretrvávajú 7-10 dní, sa vždy začínajú spontánne hojiť

Ako sa chrániť…

  • eliminácia kontaktu s postihnutými osobami (obzvlášť v prípade, ak máte zranenie či otvorené rany na tele)
  • zabrániť je nutné najmä styku pacienta s novorodencom
  • podpora imunity, napr. výživovými doplnkami s obsahom beta glucanu, ktorý sa získava mikronizáciou z hlivy ustricovitej
  • zdravý životný štýl
  • zníženie počtu sexuálnych partnerov
  • dobrou obranou sú podľa mnohých odborníkov aj prípravky z aloe vera, šalvie, červených morských rias, tea tree, propolisu, hlivy ustricovitej či húb reishi
  • včasná liečba
 

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Kúsok Indie na vašom tanieri

India – krajina plná farieb a chutí. Vedeli ste, že prvé dôkazy o existencii karí pochádzajú práve z Indie? Kuchári tam karí pripravovali už okolo roku 1300.

 

Šíreniu tohto korenia po celom svete dopomohol Krištof Kolumbus a jeho obchody s Východom. Karí, ako ho poznáme dnes, nebolo kedysi také pikantné, až miešaniu s čili vďačí za svoju typickú chuť. Troma hlavnými zložkami karí sú kurkuma, rasca a koriander, ktoré sú známe vďaka svojim protizápalovým účinkom. Karí je pre naše zdravie veľmi prospešné a keď sa spojí v jednom recepte s hlivou ustricovou, ktorej významnou zložkou je beta glucan, tak to sú už iné „zázraky“.

Hliva na karí

Ingrediencie
Suroviny, ktoré potrebujete na prípravu 2 porcií:

  • 300 g hliva
  • 1 ks červená cibuľa
  • smotana na varenie
  • karí korenie
  • soľ
  • olivový olej

POSTUP

  1. Cibuľu si očistíme, nakrájame na kocky a restujeme na oleji.
  2. Keď je už cibuľka opražená, pridáme umytú hlivu ustricovitú pokrájanú na malé kúsky, soľ a karí korenie. Všetko spolu pražíme
    2 – 3 minúty a následne zalejeme vriacou vodou. Necháme podusiť cca 15 – 20 minút, až kým sa voda nevyparí.
  3. Nakoniec dolejeme smotanu na varenie a necháme chvíľu prevrieť.

Tip na záver: Smotanu na varenie môžeme nahradiť napríklad kokosovým mliekom, ktoré je jej zdravou alternatívou. Podávame s ryžou alebo cestovinou. Prajeme dobrú chuť!

Fried oyster mushrooms with onions and spices in a plate on a wooden background. Selective focus.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Čo nám hrozí na jeseň v MHD?

V mestskej hromadnej doprave sa denne premelie niekoľko stoviek ľudí. Ťažký vzduch, zahmlené okná, obchytané držadlá, striedanie teplého vzduchu s chladným pri otváraní dverí či pokašliavajúci a smrkajúci spolucestujúci sú bežnou rutinou. Ako by sme mali chrániť našu imunitu počas tohto obdobia, aby ju tieto „nástrahy“ neoslabili?

Vplyv baktérií na oslabenú imunitu

Hoci sa dopravné prostriedky MHD udržiavajú a pravidelne čistia, po pár hodinách na cestách sa baktérie opäť vrátia a „útočia“ na ľudí s oslabenou imunitou. Už počas jednej jazdy sa môže stať, že väčšina z nich sa na nás „nalepí“. Prevažná väčšina baktérií, ktoré môžu byť v MHD, zapríčiňuje ochorenia dýchacích ciest. Avšak na to, aby baktérie u nás vyvolali chorobu, vplýva ešte niekoľko ďalších faktorov. Jedným z nich je aj oslabený imunitný systém.

Cestovať či necestovať?

Mestská hromadná doprava je pre mnohých ľudí jediná možnosť, ako prepraviť seba do práce a deti do školy. Jednou z rád, ako sa vyvarovať baktériám, je ničoho sa nedotýkať, lenže to akosi nie je celkom možné. Používanie rúšok na ústa už síce nie je také nezvyčajné ako kedysi, ale, úprimne, kto by takto šiel ráno do práce?

Oslabená imunita

Existuje ešte niekoľko dobre mienených odporúčaní, aby náš organizmus nevyviedla z rovnováhy jedna cesta do práce. Počas cestovania MHD by sme sa nemali dotýkať rukami úst a tváre, pretože tak sa môžu dostať baktérie ľahšie do tela. Vždy po príchode domov si treba umyť a vydezinfikovať ruky, aby sme sa tak zbavili baktérií.

Liečivá huba

Svoju imunitu by sme mali podporovať pravidelne, nielen vtedy, keď už máme chorobu za pätami. Veľmi dobrým „priateľom“ imunitného systému je hliva ustricová, ktorá obsahuje beta glucan. Beta glucan slúži ako prevencia, posilňuje imunitu, podporuje hojenie pokožky a zabraňuje infekcii. Ak vás aj napriek opatreniam choroba opantá, buďte pri liečbe obozretní a nedávajte do svojho tela látky, ktoré vám môžu v konečnom dôsledku ublížiť.

Hliva ustricová

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Podpora imunity v lete

Ak ste si mysleli, že obdobie chrípok a oslabenej imunity je už za nami a v lete nám nič nehrozí, tak opak je pravda. Aj v teplom ročnom období číhajú na každom rohu bacily a „letná chrípka“ sa na nás môže nalepiť kedykoľvek. „Letná chrípka“ je ľudové označenie zdravotných problémov, ktoré sa na chrípku podobajú. V skutočnosti však o chrípku nejde (nie je to infekcia chrípkovým vírusom), teda sa nedá pred ňou chrániť očkovaním a nepomôžeme si ani antibiotikami.

 

Za „letnú chrípku“ môžu predovšetkým teplotné rozdiely, ktorým vystavujeme naše telo – skákanie do ľadovej vody počas horúcich letných dní, nadmerné fyzické aktivity, prechod z klimatizovaných priestorov do tepla, pitie ľadových nápojov, prievan v autobuse či kancelárii.

Určite nikto z nás nechce v slnečnom počasí pociťovať únavu, škriabanie v hrdle, mať horúčku, kašľať a stráviť tieto krásne dni pod perinou. Takzvaná „letná chrípka“ má o čosi ľahší priebeh ako tá skutočná počas mrazivých dní. Na to, aby sme sa z nej dostali, nám stačí dostatočný oddych, primeraný príjem tekutín, ale v prípade potreby aj voľne dostupné lieky na zníženie horúčky.

Pomoc z prírody

Netreba zabúdať ani na prírodných pomocníkov, ktorých by sme mali mať vždy poruke – bylinkové čaje, cesnak, mätu či zázvor. Podporovať imunitu je však potrebné počas celého roka, leto nie je výnimka, a to napríklad vhodnými výživovými doplnkami s obsahom beta glucanu, ktorý má významný vplyv na funkčnosť imunitného systému.

My vám prinášame niekoľko tipov, ako sa vyvarovať prechladnutiu počas letných mesiacov a ako posilniť imunitu, aby fungovala ako hodinky.

Podpora imunity

Rady nad zlato

  1. Prechádzky v prírode – Čo by to bolo za leto, keby ste ho strávili sedením v obývačke? Nemali by ste z toho nič ani vy a dokonca by to nebolo prospešné ani pre zdravé fungovanie vášho organizmu. Vezmite deti, rodičov, kamarátov a choďte sa prejsť k jazeru, spravte si piknik v parku, choďte opekať alebo si len tak sadnite na terasu v záhrade a vychutnávajte si čerstvý vzduch. Pozor si však treba dávať na priame slnko. Počas teplých dní radšej striedajte slnko s tieňom, aby ste nedostali úpal, ktorý dá našej imunite a celému organizmu riadne zabrať.
  2. Zdravá výživa alebo Vitaj, obdobie letných šalátov! – Zelenina a ovocie priamo zo záhrady? V tomto ročnom období určite! Výhovorky, že sú drahé, idú nateraz bokom. Vďaka nim môžete spestriť svoj jedálniček, doplniť si vitamíny a ďalšie živiny a podporiť svoju imunitu.
  3. Oblečte sa! – Aj napriek tomu, že je počas dňa vonku krásne počasie, noci bývajú mierne chladné, preto by ste mali mať vždy poruke niečo teplejšie.
  4. Dostatočný príjem tekutín – Najdôležitejšie je dodržiavanie pitného režimu. Vychladené alkoholické nápoje sa doň však nepočítajú, skôr naopak! Vždy by ste mali mať so sebou fľašu vody, a to nielen na parádu. Počas dňa z nej treba aj priebežne popíjať – odporúča sa čistá voda alebo bylinkový čaj bez cukru.
  5. Pozor na kvalitu potravín – V horúčavách sa jedlo skazí veľmi rýchlo. Následky snáď ani netreba pripomínať – v lepšom prípade pár dní „zrýchleného kroku“, v horšom prípade pobyt na infekčnom oddelení v nemocnici.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Je slnko nebezpečné pre jazvy?

Po rôznych poraneniach, úrazoch, operáciách či akné nám ostáva nepríjemná pamiatka, a tou sú jazvy. Často sa za ne hanbíme a uberajú nám nielen na kráse, ale občas aj na sebavedomí, a to najmä v lete, kedy sú viditeľné o čosi viac. V lete si nechceme nechať ujsť ani jeden slnečný lúč. Je však opaľovanie vhodné aj v prípade, keď sú jazvy na mieste, kde sa dostane slnko?

 

Kedy sa slnku vyhnúť úplne?

Ak máte čerstvú jazvu, tak by ste ju nemali slnku vystavovať vôbec. Práve preto sa chirurgické zákroky odporúčajú predovšetkým v chladnejších mesiacoch, kedy dokážeme následky ošetrenia zakryť oblečením (samozrejme, ak to nie je akútne). Ak ide o úrazy, bohužiaľ, tie ovplyvniť nevieme.

Dostatočné zahojenie a regenerácia jazvy po úraze či zákroku sú naozaj dôležité. Slnku by ste sa mali vyhýbať najmä prvý mesiac, kedy je tkanivo ešte citlivé na UV žiarenie. Dôsledkom pôsobenia UV žiarenia na čerstvú jazvu môže byť komplikovanejšie a dlhšie hojenie a môže sa odzrkadliť aj na nadmernej pigmentácii v jej okolí. To sa môže sfarbiť až do tmavohneda, pričom takéto sfarbenie môže blednúť aj roky. Toto platí aj pri tetovaní, čo je taktiež poškodenie kože, ktoré môže viesť k tvorbe jaziev a ich hyperpigmentácii.

Pokiaľ nemožno predmetné miesto zahaliť odevom, treba na ochranu čerstvých jaziev (ako aj tetovaní) používať opaľovacie krémy blokujúce slnečné žiarenie, tzn. s ochranným faktorom 50+, a to najmenej počas jedného roka.

ochrana proti slnku

A čo staršie jazvy?

Je pravda, že slnku sa nemôžeme vyhýbať večne, veď aj naše telo si ho žiada, ale mali by sme si dávať pozor aj na tie staršie jazvy. Počas leta by sme mali jazvy chrániť pomocou opaľovacích krémov s vysokým ochranným faktorom. Jazva bude už navždy o čosi náchylnejšia ako jej okolie a spáli sa omnoho rýchlejšie, preto nebude kombinácia jazvy so slnkom nikdy šťastnou voľbou.

Čo na jazvy?

V žiadnom prípade by ste nemali podceňovať ani domácu starostlivosť o jazvu počas celého roka, aby bola hladká, pružná, odolná a postupom času aj menej viditeľná. Je preto potrebné začať s ošetrovaním už v období, kedy sa začne rana hojiť. Pravidelne niekoľkokrát denne by ste ju mali natierať hojivou masťou alebo gélom na jazvy. Môžete použiť napríklad aj Beta glucan Gel s obsahom beta glucanu z hlivy ustricovej, ktorý výrazne prispieva k regenerácii pokožky. Ak hľadáte ideálneho domáceho pomocníka v boji proti jazvám, Beta glucan Gel je na to ako stvorený, stačí ho už len vyskúšať.

Beta glucan Gel

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.