Vyskúšajte náš skvelý recept

Skalní hubári, ako sme my, chodia na huby po celý rok. Pre tých sezónnych sa však hubárska sezóna začala len nedávno. Pre obe skupiny sme si pripravili zaujímavý recept, ktorým môžete obohatiť svoj jedálniček.

Hlivový perkelt

Suroviny, ktoré potrebujete na prípravu

  • 0,5 kg hlivy
  • 2 stredne veľké cibule
  • soľ, čierne mleté korenie, červená mletá sladká paprika, pikantná červená paprika
  • olej, voda
  • 1 šľahačková smotana 33 %

POSTUP

  1. Cibuľu nakrájame na kocky a orestujeme na oleji. Keď je sklovitá, pridáme mletú červenú papriku. Ak máte radi pikantné chute, môžete pridať aj trošku štipľavej papriky (ale pozor, niekedy je menej viac).
  2. Mierne opražíme a pridáme umytú hlivu, ktorú sme si predtým nakrájali na rezance. Osolíme, okoreníme. Všetko spolu pražíme 2 – 3 minúty a následne zalejeme horúcou vodou zarovno s hlivou. Dusíme až do úplného zmäknutia hlivy. Ak by voda vyvrela, ešte podlejeme.
  3. Ak chceme perkelt bez smotany, tak ho odstavíme. Ak máme radi perkelt so smotanou, tak do hotového zamiešame 1 šľahačkovú smotanu a necháme prevrieť 1 – 2 minúty.

Tip na záver: Podávame buď s haluškami, alebo s inou cestovinou (napr. mašličky, mušličky či vrtuľky). Prajeme Dobrú chuť!

hlivovy perkelt

cross