Zažite farby jesene v plnej sile a zdraví: Beta glukány v tom pomôžu

Desiatky klinických štúdií potvrdili, že beta glukány – prírodné optimalizátory imunity – sú vhodné ako prevencia mnohých ochorení, ktoré nás trápia na jeseň. Veľa druhov beta glukánov má totiž preukázateľne protizápalové účinky. Zároveň dokážu podporiť efektivitu niektorých liečiv a skrátiť priebeh ochorenia.

Beta glukány sú zložité cukry (polysacharidy), ktoré sa vyskytujú v bunkových stenách kvasiniek, húb, rias a ďalších rastlín. Patria medzi najviac preskúmané látky s účinkom na podporu imunity.

„Treba zdôrazniť, že beta glukány samy osebe neliečia, ale je opakovane dokázané, že vo významnej miere ovplyvňujú viaceré zložky imunitného systému, ktoré si potom vedia ľahšie poradiť s rôznymi zápalmi, infekciami a inými ochoreniami,“ vysvetlil Ing. Adrián Doboly z biotechnologického laboratória Natures, ktoré sa už 20 rokov venuje výrobe a extrakcii vysokočistého beta glukánu.

Ako to funguje

Keďže ide o druh cukrov, sú beta glukány v podstate palivom, ktoré dáva väčšiu silu a výkon organizmom, ktoré s nimi spolupracujú.  „Bunky imunitného systému, najmä makrofágy, neurofily a niektoré lymfocyty, majú špecifické receptory, na ktoré sa beta glukán viaže. Keď sa tak stane, dá sa zjednodušene povedať, že imunitná bunka získa vďaka tomuto spojeniu viac sily a dokáže účinnejšie bojovať so škodcami,“  pokračuje vo vysvetľovaní A. Doboly.

Žiaľ, naordinovať si na jeseň kúru z húb, ktoré nájdeme v lese, imunitu neposilní – darmo sa v nich nachádzajú beta glukány. V hubách sú silno naviazané na vlákninu a naše telo nemá enzýmy na ich rozštiepenie. Benefity pre imunitný systém majú preto iba doplnky výživy, ktoré obsahujú beta glukány z húb už extrahované.

„Odporúčam vyberať produkty, v ktorých je beta glukán extrahovaný z čerstvej hlivy ustricovej a upravovaný spôsobom, ktorý sa volá mikronizácia. Takto spracovaný sa lepšie vstrebáva do organizmu a má vyššiu účinnosť,“ radí odborník.

Je dokázané, že čím je beta glukán menší a  čistejší, tým je účinnejší. V slovenských lekárňach sú dostupné rôzne výrobky z  beta glukánu s čistotou 93 %.

Opatrne s dávkovaním

Na jeseň nás a naše deti zvyčajne trápia nádchy, zápaly dýchacích ciest či chrípka. Výživové doplnky s beta glukánom sa dajú na podporu imunity a jej fungovanie užívať preventívne a určite sa odporúčajú aj počas liečby. Zvlášť pri liečbe antibiotikami, keď sa spolu so „škodcami“ likvidujú aj takzvané dobré baktérie žijúce v mikroflóre ľudských čriev.

Doterajšie výskumy a testovania potvrdzujú, že beta glukán nie je návykový a nemá žiadne známe vedľajšie účinky, preto sa dá užívať dlhodobo a je vhodný pre dospelých aj pre deti. Napriek tomu treba pri jeho užívaní dodržiavať dávkovanie odporúčané výrobcom.

„Imunitu u  dospelých a  u  detí zvlášť treba posilňovať systematicky, priebežne a s rozumom. Napriek tomu, že nie sú známe žiadne nežiaduce vedľajšie účinky beta glukánu, nie je návykový a dá sa užívať dlhodobo, vždy odporúčame, aby sa začalo s menšími dávkami a tie sa zvýšili až v období chorobnosti,“ uzatvára A. Doboly z  Natures.

cross