Blog, Strana 7

Na hlivu ustricovú sa vyberte už dnes

Je známe, že hliva ustricová má blahodarné účinky na ľudský organizmus. Nie je to však jediné pozitívum, ktoré nám ponúka. V kuchyni je ako doma a vyprážaná v trojobale dokáže hravo prekonať aj kurací rezeň. Každému jedlu dodá tú správnu chuť a je výbornou náhradou mäsa v akomkoľvek pokrme. Najlepšia je čerstvá, lenže kedy sa na ňu vybrať do lesa?

 

Kedy ísť na hlivu ustricovú?

Najlepšie sa hlive ustricovej darí pri teplote do 25 °C. Ak sa na ňu chystáte, mali by ste sa vybrať do lesa čím skôr. O týždeň tu už možno nebude, pretože leto nie je jej najobľúbenejšie obdobie. Hliva ustricová rastie v trsoch a nájsť ju môžete predovšetkým na kmeňoch alebo pňoch listnatých stromov (na bukoch a topoľoch). V prípade, že by ste to nestihli, nezúfajte, na hlivových farmách si ju môžete zakúpiť počas celého roka a rovnako ju nájdete aj v obchodoch.

Čo obsahuje hliva ustricová?

Z hlivy si môžete pripraviť napríklad úžasný hlivový perkelt, chutný hlivový guláš či klasickú hlivovú polievku. Jednoducho, možností je neúrekom. Obsahuje viacero užitočných vitamínov zo skupiny B, ďalej vitamíny C, D a K, ktoré sú nevyhnutné na zdravé fungovanie nášho organizmu. Je vhodným zdrojom rastlinných (či skôr neživočíšnych, nakoľko hliva je huba, nie rastlina ) aminokyselín a minerálov. Pre ľudský organizmus je však najdôležitejšia látka beta glucan.

Hliva ustricová

U nás sa beta glucan extrahuje z čerstvej hlivy ustricovej, nie zo sušenej, pretože vďaka tomu ponúka nielen najvyššiu kvalitu, ale aj najlepšiu možnú účinnosť. Ďalšou výhodou je aj fakt, že hliva, ktorá sa používa na výrobu beta glucanu, pochádza z ekologického poľnohospodárstva.

Ak máte oslabenú imunitu a vaše telo si pýta viac ako len hlivový perkelt, tak siahnite po výživových doplnkoch s obsahom beta glucanu, ktorý sa získava z hlivy ustricovej a ktorý zabezpečuje, aby bola naša imunita v poriadku.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
5 zásad zdravého opaľovania

Vyhnúť sa slnečným lúčom počas leta je naozaj ťažké. Každý z nás by mal preto poznať hlavné zásady, ako sa pred nimi chrániť, pretože aj chvíľkové slnenie vie narobiť poriadnu šarapatu.

 

UVA a UVB žiarenie

Po prvom opálení si mnohokrát pripadáme iní – krajší a viac svieži. Slnko však vie pridať nielen na kráse, ale je zaťažkávacou skúškou aj pre našu pokožku. Je dôležité, aby sme občas zvážili, či nám dokonale opálené telo stojí za problémy v budúcnosti.

UVB žiarenie v prevažnej miere spôsobuje opaľovanie a vplýva aj na syntézu vitamínu D. Na to však stačí niekoľkominútový pobyt na slnku bez opaľovacieho krému.

UVA žiarenie v menšej miere prispieva k opaľovanie, avšak na rozdiel od UVB žiarenia, UVA preniká aj cez sklo. Takže ak sa vám zdá, že po dlhej ceste autom sa vám opálila jedna strana tela, (napr. ruka, či rameno) tá pri okne, je to naozaj tak.

Samozrejme, nikoho nechceme strašiť, preto sme si pre vás pripravili 5 zásad zdravej starostlivosti o pokožku, ktorá je v lete neustále vystavovaná slnku.

opaľovanie

  1. Opaľovanie na pravé poludnie nie je dobrý nápad

Určite to pozná každý z vás, šup na deku medzi 11:00 až 15:00, veď predsa slnko pečie a vy sa opálite rýchlo. Ktovie, čo by na to povedala vaša pokožka, keby vedela rozprávať.

Ak sa naozaj vyberiete von v tomto čase, nezabudnite sa natrieť opaľovacím krémom. A poriadne a s vysokým faktorom! Najmä sa však nevystavujte priamemu slnku a radšej oddychujte niekde v tieni pod stromom.

  1. Opaľovacie krémy sú „must have“ každého leta

Aj keď si myslíte, že pod mrakom vás neopáli, omyl. Opaľovacie krémy by ste mali mať určite vždy poruke. Ej, ale už bolo takých, čo sa nazdávali, že ak je slnko v nedohľadne, nič im nehrozí. Krátko na to však zistili, kde je pravda, ale to im už pomáhali prípravky po opaľovaní s chladivým účinkom. Napríklad taký Beta glucan Gel alebo via natura Rejuvenator často hasí to, čo slnko napáchalo. A, veruže, má čo robiť.

Ak už opaľovací prípravok máte, ešte stále nie je vyhraté, mali by ste ho vedieť aj správne používať. Natierať by ste sa mali približne 30 minút pred opaľovaním dostatočne hrubou vrstvou na celé telo (aj uši či chodidlá). Malé množstvo znižuje účinok. Športovci by si mali dávať obzvlášť pozor a vyberať prípravky, ktoré len tak nezmyje voda alebo pot. Natierať sa treba každé 2 hodiny, po pobyte vo vode aj častejšie.

krém na opaľovanie

  1. Ochranný faktor vyberajte s rozumom

Bežná situácia v drogérii: stojíte pred regálom a uvažujete, ktorú značku prípravku vybrať a za akú cenu. Ak máte toto vyriešené, tak zvažujete spôsob nanášania. Najdôležitejší je však ochranný faktor. Ak sa chcete opáliť a kúpite si ochranný faktor 10, spravili ste chybu. Prípravky nebránia opáleniu, ale spáleniu pokožky. Preto je vhodné začať s najvyšším ochranným faktorom a pomaly ho znižovať. Síce bude opaľovanie pomalšie, ale zdravšie a vydrží dlhšie. S akým faktorom začnete, záleží od typu vašej pokožky. SPF 15 je najnižší faktor, ktorý by ste mali použiť, aby sme hovorili o zdravom opaľovaní. Ak si opaľujete tvár, môžete si vybrať zo širokej ponuky balzamov a make-upov s UV ochranou.

  1. Zvoľte správne oblečenie!

Pred slnečnými lúčmi vás ochráni aj vaše oblečenie. Ak sa rozhodujete medzi priliehavou svetlou bavlnou a tmavým voľným tričkom z polyesteru, zvoľte si jednoznačne prvú možnosť, pretože tmavé a husto tkané látky absorbujú ultrafialové svetlo oveľa ľahšie. Pozor na obnosené veci, svetlé či tmavé, pretože opotrebované látky prepúšťajú lúče. Darmo si po spálení ramien dáte do mora staré tričko, aby vás nespieklo, tento opotrebovaný kus látky vám nepomôže. Pokrývka hlavy je základ, ktorý by mal poznať každý, a rovnako aj slnečné okuliare s kvalitným UV filtrom.

slnečné okuliare

  1. hydratácia, hydratácia, hydratácia

A to nielen celého tela prostredníctvom správneho pitného režimu, ale aj po opaľovaní. Nielen telo, ale aj koža pobytom či aktivitou na slnku stráca veľké množstvo vody. Kým Beta glucan Gel pomôže schladiť a regenerovať pokožku pri menej zodpovednom opaľovaní, via Natura Rejuvenator dokáže nielen to. Vďaka vysokému podielu extra panenského bio kokosového oleja, dokáže pokožku aj výdatne hydratovať. Pritom sa netreba báť mastného filmu na koži. Via natura Rejuvenator sa vstrebáva v priebehu niekoľkých sekúnd, takže necítite žiaden pocit mastnoty. Avšak pocit hodvábne hladkej pokožky je návykový.

via Natura Rejuvenator

Príjemné leto prajeme!

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Ovplyvňuje kvalita výživy imunitu?

To, že je jedlo zdrojom energie, je jasný fakt, aj keď si to občas počas náročných dní vôbec neuvedomujeme. Výberom zdravých potravín zvýšime prísun vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré sú dôležité nielen na správne fungovanie nášho organizmu, ale aj pre imunitný systém. Viete, ktoré potraviny to sú?

 

Aby bola imunita v kondícii

Kvalita stravy, ktorú denne prijímame, výrazne vplýva na imunitnú kondíciu, a preto by mala obsahovať najmä bielkoviny, vlákninu, minerály, vitamíny a flavonoidy, ktoré sú pre náš organizmus potrebné.

6 potravín, ktoré priaznivo vplývajú na imunitný systém a naše zdravie

  • Huby – Napríklad taká hliva ustricová obsahuje beta glukán, ktorý pomáha aktivizovať imunitný systém, a preto by ste ju mali konzumovať pri vírusoch, autoimúnnych ochoreniach, alergiách a najmä pri oslabenom imunitnom systéme. Dnes sa táto „zázračná“ huba pridáva aj do výživových doplnkov, pretože aj farmaceutický priemysel vie, čo je pre organizmus prospešné. A čo navyše? Ak sa beta glukán extrahuje z čerstvej hlivy ustricovej, získava sa imunostimulačná látka v tej najvyššej kvalite a ponúka najvyššiu možnú účinnosť.

hliva ustricova

  • Cesnak – Už odpradávna vieme, že cesnak má blahodarné účinky na naše zdravie. Staré mamy mu zvyknú hovorievať aj „liek na všetko“. Kedysi, keď boli lieky len víziou budúcnosti, si ľudia jeho liečivé účinky uvedomovali o čosi viac. Robievali sa z neho rôzne tinktúry, pretože obsahuje chemickú zlúčeninu alicín, vďaka ktorej má nielen typickú chuť a vôňu, ale je to predovšetkým zlúčenina, ktorá je silným antibiotikom a má protivírusové účinky. Cesnak je bohatý aj na vitamíny A, B aj C, pôsobí antisepticky a dokáže si poradiť aj s bolesťami v krku. Taktiež pomáha znižovať krvný tlak, preto je dobrý pre ľudí s vysokým tlakom. Pri nižšom tlaku treba byť s cesnakom trošku opatrnejší, keďže po nadmernej konzumácii, akú by iní hravo zvládli, hrozia závraty hlavy.

cesnak

  • Med – História používania medu siaha až do čias starovekého Egypta. Vynikajúce prírodné sladidlo, ktoré časom nahradili umelé cukry, si však opäť našlo cestu do nášho jedálnička. V súčasnej „eko-bio ére“ mu ľudia prišli na chuť ako alternatíve bieleho cukru. Je zdrojom minerálov, vitamínov a zlepšuje krvný obraz.

med

  • Zázvor – Posilňuje imunitu a má antibakteriálne účinky. Platí však pri ňom pravidlo: menej je niekedy viac, a preto by ste to s jeho množstvom nemali preháňať.

zázvor

  • Kapusta – O nej môžeme hovoriť ako o zelenine, ktorá výrazne vplýva na posilnenie imunity, regeneráciu sliznice tráviaceho traktu, zlepšuje trávenie, upravuje metabolizmus tukov. Kyslá kapusta obsahuje vitamín B12, ktorý je potrebný na mentálnu aktivitu, odolnosť proti stresu, posilňuje tvorbu krvi, a taktiež vitamíny C a B. A vedeli ste, že vitamín B12 v kyslej kapuste je potrebný na dobrú náladu? Taká dobrá nálada a imunita fungujúca ako hodinky je perfektná kombinácia.

kapusta

  • Brokolica – Sfarbenie zeleniny nám indikuje, koľko chlorofylu obsahuje. Čím je zelenšia, tým ho je viac. Chlorofyl má antibakteriálne a protiradiačné účinky, podporuje hojenie rán a je aj dôležitý na podporu imunity organizmu. Správne pripravená brokolica znižuje cholesterol, má detoxikačný vplyv na organizmus, protizápalové a antioxidačné účinky, pôsobí preventívne proti rakovine a je podporou tráviaceho systému. Brokolica má dokonca dvakrát viac vitamínu C ako pomaranč.

brokolica

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Čo je dobré na imunitu detí?

Nielen u dospelých, ale aj u detí je oslabená imunita to, čo väčšinou podceňujeme. Deti majú nedostatočný pohyb, málo spánku, konzumujú nekvalitnú stravu a rovnako trávia minimum času na čerstvom vzduchu. Sú toto faktory, ktoré vplývajú na imunitu detí?

Detská imunita a šport

Pohyb a šport majú priaznivé účinky na ľudský organizmus a prispievajú k tomu, aby náš imunitný systém fungoval správne. Športové aktivity sú pre detský organizmus a posilnenie imunity naozaj dôležité. Ak bude dieťa pravidelne športovať, je vysoká pravdepodobnosť, že si tieto návyky osvojí a zostanú mu aj v dospelosti.

Kedy je však vhodné začať so športom? Deti môžu začínať vo veku 3 – 5 rokov, keď je už telo dostatočne vyvinuté nato, aby sa mohlo zaťažovať pravidelnými pohybovými aktivitami.

Imunita detí a stres

Ako iste viete, stres taktiež značne vplýva na imunitu. Nielen dospelí majú stres v práci alebo doma, aj deti môžu zažívať stresové situácie v škole. Je preto dobré vymyslieť im zaujímavú voľnočasovú činnosť. Prihláste ich napríklad na kurz plávania, futbal, volejbal či atletickú prípravu. Možností, kde sa vaše dieťa môže aktívne hýbať, je neúrekom, už si len vybrať tú správnu, ktorá ho bude napĺňať.

Ak vaše dieťa neinklinuje k tradičným športom, ako je futbal, hokej, plávanie, hádzaná a ďalšie, môže skúsiť napríklad aj tanec, ktorý je rovnako dostatočným zdrojom pohybu. Najdôležitejšie je, aby malo dieťa zo športu radosť, čo je predpokladom toho, že pri tejto aktivite zotrvá aj dlhšie.

imunita detí

Zdravá strava a kvalitný spánok

Popri športe je dôležitý aj príjem vyváženej stravy, dodržiavanie pitného režimu a dostatok kvalitného spánku, ktorý zabezpečuje potrebnú regeneráciu organizmu.

Aby bol spánok ozaj kvalitný, deti by nemali 2 hodiny pre ním pozerať televíziu či hrať sa hry na počítači alebo tablete a rovnako by nemali jesť nezdravé a ťažko stráviteľné jedlá. Takže, milí rodičia, už žiadne sladkosti vašim deťúrencom pred spaním.

Zdravá a vyvážená strava, kvalitný spánok a pohyb sú možnosti, ako môže imunitu detí podporiť každý rodič. Ak by ste si ani tak nevedeli rady s „neposlušnou“ oslabenou imunitou vášho dieťaťa, skúste ju podporiť výživovými doplnkami s obsahom beta glucanu.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Pleť na jar potrebuje hydratáciu

Po studených mesiacoch si pleť žiada dávku hydratácie, iba tak si udrží sviežosť a pevnosť. Zima pleti jednoducho nepristane. Chlad, vietor, mráz, potom vykúrené interiéry – to všetko dá zabrať aj zdravej pokožke. Po zime potrebuje primeranú dávku hydratácie, aby opäť nabrala silu, bola zdravá, krásna a svieža ako jarná tráva.

 

Krém na tvár pre ženy

My hlasujeme za prírodné produkty a ich synergický efekt. Mnohé ženy, ktoré sa vedia správne starať o svoju pleť, používajú slovenský krém via natura Rejuvenator. Ukrýva v sebe dve zložky, ktoré pleť hydratujú, omladzujú a chránia. Beta glukán a panenský kokosový olej, obe v BIO kvalite.

via natura Rejuvenator

Takmer zázračné účinky

Nejde o žiaden zázrak, hoci stovky žien, ktoré ho používajú, si pochvaľujú nielen jeho účinky, ale aj to, že sa rýchlo a dobre vstrebáva a nemá takmer žiadnu vôňu, ako to už pri prírodných produktoch býva. To, že je pokožka hydratovaná, poznať na jej vzhľade, no aj pri dotyku. Zbohom, ochabnutá pleť na tvári, zbohom, jemné vrásky!

Hydratácia pleti

Beta glukán (z ekologického hospodárstva) sa získava z hlivy ustricovitej a jeho účinky sú zásadné – spomaľuje starnutie, zlepšuje metabolizmus kože, chráni ju pred slnečným žiarením a urýchľuje hojenie prípadných raniek.

Sila oleja

Panenský kokosový olej má vysoký podiel nasýtených mastných kyselín a najlepšie zo všetkých rastlinných olejov hydratuje, nehovoriac o jeho antibakteriálnych a upokojujúcich vlastnostiach. Synergický efekt beta glukánu a kokosového oleja je jednoducho tá najlepšia prvá pomoc pre suchú a namáhanú pleť.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Aj dobrá imunita sa dá darovať

Čoskoro sú tu Vianoce, čas pokoja a oddychu, ktorý najradšej trávime v rodinnom kruhu. Našim najbližším chceme spraviť radosť milým darčekom a lámeme si hlavu, čo je to „pravé orechové“. Máme pre vás tip. Venujte im ten najvzácnejší dar zo všetkých – darujte im zdravie.

 

Obdobie pred Vianocami býva hektické. Naháňame sa za darčekmi, pripravujeme domácnosť, plníme chladničku, v práci je koniec roka často stresujúci… Skrátka, sme v jednom kole. Pokiaľ je to však čo len trochu možné, skúste využiť tento jedinečný a čarovný čas vo svoj prospech. Poriadne si oddýchnite, načerpajte silu a zregenerujte si organizmus. A doprajte to aj svojim milovaným originálnym darčekom pod stromček, zdravím vo výživovom doplnku s obsahom beta glucanu.

Zdravie ako dar

Výživový doplnok, ktorý nakopne imunitu, môže byť skvelým prekvapením pre vašich blízkych. Uznávame, že to nie sú tradičné ponožky či kniha, no pokiaľ ide o darčeky, kreativite sa medze nekladú. Keď venujete beta glucan, hovoríte tým, že chcete dať zdravie a čas. Získava sa zo vzácnej huby – hlivy ustricovej a je známy svojimi protirakovinovými účinkami. Imunitné bunky zbožňujú beta glucan asi tak ako my vianočné koláčiky. Priam ich nakopne a svoju funkciu plnia ešte s väčším nasadením. Je to darček ako pre vašich milovaných, tak aj pre vás.

Na zdravie!

Na Silvestra si všetci pripíjame na Nový rok. Dávame si novoročné predsavzatia, ako budeme žiť zdravšie a aktívnejšie. Tento rok sa môžu stať vaše plány skutočnosťou s výživovými doplnkami od spoločnosti Natures. Obdarujte celú rodinu praktickým darčekom a buďte zdraví a šťastní po celý rok!

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Vplýva stres na imunitu?

Blížiace sa vianočné sviatky mnohým z nás spôsobujú stres. Samozrejme, istá dávka stresu je normálna, aby bolo telo schopné pohotovo reagovať na zmeny. Ak je však stresových situácií viac než dosť, má to negatívny vplyv na náš organizmus a imunitu. Naše telo totiž pracuje na základe neuro-endokrinno-imunitného systému, ktorý má chrániť pred vonkajšími vplyvmi, ale rovnako aj pred zmenami v našom tele.

Stres oslabuje imunitu

Aj keď je stres z času na čas dobrý, nemal by trvať príliš dlho. Dlhodobý, chronický stres totiž poškodzuje naše zdravie. Jeho príznaky sú nespavosť, podráždenosť, ale napríklad aj utiahnutosť. Často zažívame stres v práci a myslíme si, že vďaka tomu podávame lepší výkon. Opak je však pravda. Výsledky našej práce bývajú kolísavé, ale čo je horšie a podstatnejšie, trpí tým naše zdravie.

Stres je zodpovedný aj za nadmernú produkciu hormónu kortizol. Nazývame ho preto aj stresový hormón a jeho hlavnou funkciou je zvýšenie pohotovosti počas vypätých situácií a taktiež sa podieľa na obranných reakciách. Ak sme v strese, jeho hladina stúpne, zatiaľ čo sa znižuje hladina iných hormónov. Takto je náš organizmus v hormonálnej nerovnováhe a imunitný systém nedokáže dostatočne a rýchlo reagovať na vplyvy vonkajšieho prostredia.

Čo je dobré proti stresu?

Základom toho, ako sa vyhnúť stresu, je naučiť sa oddychovať. Odmenou pre vás bude správne fungovanie imunitného systému. Aj keď si myslíte, že rady ako dostatok spánku, odpočinok, zdravá strava, dodržiavanie pitného režimu, šport a podobne sú márne, mýlite sa. Všetky tieto tipy sú kľúčom k tomu, aby sa človek zbavil stresu, cítil sa dobre vo svojom tele a aby si posilnil imunitu.

šport a imunita

Ako zlepšiť imunitu?

Ak je váš organizmus často vystavovaný napríklad stresu v práci a vaša imunita trpí, skúste dodržiavať tzv. „5S“, ktoré sú základom na lepšie fungovanie imunity. A ktoré to sú? Je to spánok (6 – 8 hodín denne), pestrá strava (obsahujúca všetky výživové zložky), smiech, spokojný život (so svojimi blízkymi) a šport. Niekto sa zdravo stravuje, niekomu zas viac vyhovuje športovať, každý by si mal nájsť aspoň niečo z vyššie spomínaných „5S“, aby bol jeho život o čosi lepší a predovšetkým zdravší.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Čo je beta glucan a ako sa dostáva do ľudského tela?

Beta glucan je zložený cukor (polysacharid). Jeho jediným stavebným prvkom je glukóza (jednoduchý cukor). Glukózové jednotky sú viazané vo veľkých molekulách a to tak, že výsledkom nie je sladký cukor, ktorý poskytuje energiu pre svalovú aktivitu, ale dodáva „energiu“ pre aktivitu imunitných buniek.

„Beta glucan sa do ľudského tela dostáva cez klky tenkého čreva,“ vysvetľuje doc. MUDr. Mária Šustrová, CSc., imunologička a alergiologička. „Následne sa cez lymfatický systém dostane do krvného riečiska, kde pôsobí na imunitné bunky. Beta glucan zdvojuje väzbu imunitných buniek na patogén (baktéria, vírus, pleseň, rakovinová bunka) a tým zvyšuje imunitnú odpoveď organizmu na ochorenie. Týmto spôsobom sa zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Beta glucan navyše podporuje tvorbu a prežívanie kmeňových buniek v kostnej dreni, z ktorých sa tvoria biele a červené krvinky.“

Účinky beta glucanu

„Výhodou beta glucanu, pokiaľ je dostatočne čistý, je prakticky nulová toxicita, nijaké vedľajšie účinky, nijaké kontraindikácie. Nezistila sa možnosť závislosti, či predávkovania,“ vysvetľuje imunológ prof. MUDr. Milan Buc, DrSc.  „Užívanie prípravkov s vysoko čistým beta glucanom je bezpečné. Z tohto hľadiska sa odporúča pre všetky vekové kategórie. Beta glucan možno užívať pre lepšiu ochranu počas obdobia s vyššou frekvenciou infekčných chorôb, pri strese alebo vysokej psychickej či fyzickej záťaži. Je vhodný aj pre deti, ktorých imunitný systém ešte len postupne vyzrieva. Zároveň je vhodný pre dospelých, ktorí sú  v strese, ale aj pre starších, u ktorých imunita už nie je až natoľko výkonná.“

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Hliva zlepšuje imunitu a pomáha pri rakovine

Beta glucan z hlivy ustricovitej rieši zápaly, významne ovplyvňuje mykózy, prejavy ochorenia HPV, upravuje menštruačný cyklus a zmierňuje predmenštruačný syndróm,“ hovorí MUDr. Eva Žďárská, z Glucanovej poradne v Brne.

Vedci dokázali, že látka beta glucan, ktorú obsahuje hliva ustricovitá, pomáha v spojení s klasickou medicínou potláčať negatívne vedľajšie účinky liekov a zároveň umožňuje ľahší priebeh liečby.

Glucany vedci objavili v 60. rokoch minulého storočia. Objavy prišli z dvoch smerov: z  USA a z Európy, druhý z Japonska. Japonci začali výskum hlavne po druhej svetovej vojne. Dôvod bol jednoduchý. Mnoho ľudí z Hirošimy a Nagasaki trápili zdravotné problémy vyvolané ožiarením po výbuchu atómovej bomby. Jedným z mála prostriedkov, ktorý pomáhal zmierniť zdravotné ťažkosti, bola práve liečivá hliva ustricovitá. Neskôr sa z hlivy začali vyrábať rôzne preparáty a dokonca aj liečebné prípravky. Používali sa, a používajú sa aj dodnes, ako doplnková terapia pri liečbe rakoviny, hlavne pri ožarovaní a pri chemoterapii. Glucany sa okrem húb nachádzajú v pivovarských kvasniciach či v pekárskom droždí, v morských riasach a v obilí. Na farmaceutické účinky sa najčastejšie izolujú z hlivy ustricovej alebo z pekárskych kvasiniek.

Glucany sú vhodné na zápaly aj na infekcie

Beta glucan sa dnes v mnohých ázijských krajinách používa ako dôležitý prostriedok pri liečbe niektorých druhov rakoviny. V USA sa testuje ako súčasť liečby leukémie, nervového a lymfatického systému a iných ochorení. „Najviac mám zmapované pôsobenie glucanov u pacientok s gynekologickými ochoreniami, pretože na tomto pracovisku pôsobím,“ tvrdí MUDr. Eva Žďárská, z Glucanovej poradne v Brne. Beta glucan rieši zápaly, významne ovplyvňuje mykózy, prejavy ochorenia HPV, upravuje menštruačný cyklus, zmierňuje predmenštruačný syndróm, dokonca sa niektorým pacientkam po jeho požívaní „stratili“ myómy v maternici.“ Častými pacientmi sú u doktorky Žďárskej deti s opakovanými ORL infekciami, ktoré na užívanie beta glucanu reagujú veľmi pozitívne. Prichádzajú aj pacienti s kožnými problémami, so žalúdočnými vredmi, uroinfekciami či s hypertenziou. „Zvláštnou skupinou sú pacienti s autoimúnnymi ochoreniami, pri ktorých treba látku obozretne dávkovať, výsledky sú však veľmi povzbudivé,“ dodáva lekárka. „Nemálo pacientov je aj s onkologickou diagnózou, kde dochádza minimálne k zlepšeniu životného komfortu pri náročnej liečbe týchto ochorení.“

Z množstva výskumov a štúdií, ako aj z praktického používania beta glucanu, sú známe nasledovné účinky:

  • protinádorové účinky – významná podpora imunitného systému pri rôznych formách liečby rakovinových ochorení. Pacienti, ktorí podstupujú rádioterapiu alebo chemoterapiu sa pri súčasnom užívaní beta glucanu cítia subjektívne v dobrej kondícií, proces liečby znášajú lepšie,
  • regulácia bunkového rastu –pozitívny vplyv na množenie a aktiváciu imunitných buniek počas rádioterapeutickej a chemoterapeutickej liečby,
  • podporuje imunitný systém – pri vírusových, bakteriálnych, plesňových a parazitárnych ochoreniach a pri fyzickom zaťažení organizmu  alebo pri strese,
  • znižovanie LDL cholesterolu – triglyceridov v krvi, zlepšuje profil krvných lipidov,
  • ochrana pred žiarením – pomáha chrániť pred účinkami rôznych druhov žiarenia a odstraňovať ich negatívne pôsobenie (napríklad pri diaľkových letoch, RTG a UV-žiarenie a pod.)
  • znižuje príznaky alergií– priaznivo pôsobí pri precitlivenosti organizmu na alergény,
  • ovplyvňuje rast probiotických kultúr– dokázaný pozitívny vplyv na gastrointestinálnu mikroflóru
  • podporuje tvorbu krvi – pri ochoreniach a liečebných postupoch spôsobujúcich znižovanie počtu a dobu prežitia červených a bielych krviniek.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Infekcie v ústach

Nerovnováha v organizme, oslabená imunita, ale aj zanedbaná infekcia v ústnej dutine môžu spôsobiť rôzne infekčné ochorenia, ktoré nám dokážu poriadne znepríjemniť život.

Infekcie v ústach

Najčastejšia reakcia organizmu na infekciu je zápal. Zápaly ústnej dutiny sa označujú ako stomatitídy. Príčina vzniku týchto ochorení je rôznorodá a ochorenia sa často kombinujú. Zápaly môžu vzniknúť:

 

  • chronickým dráždením sliznice v ústach alkoholom, nikotínom či inými škodlivými látkami
  • vplyvom vírusov alebo baktérií
  • poruchami trávenia
  • podvýživou, nedostatočnou výživou
  • nedostatkom vitamínov
  • infekčnými, zápalovými, onkologickými ochoreniami
  • otravami ťažkými kovmi

Infekcia kútikov úst

Ochorenie sa prejavuje bolestivými trhlinkami v oblasti ústnych kútikov, chrastičkami aj zápalom či belasým povlakom.

Príčiny

Väčšinou ide o jeden zo sprievodných príznakov nerovnováhy v organizme. U detí môže ísť aj o nákazlivé ochorenie pri nedostatočnej hygiene, o streptokokovú infekciu v detských kolektívoch alebo o kvasinkovú infekciu. Príčinou je tiež nerovnováha v črevnej mikroflóre spôsobená nevhodnou stravou, nedostatok vitamínov B a C, anémia (málokrvnosť) z nedostatku železa, dlhodobé užívanie antibiotík, cukrovka.

Liečba

Na postihnuté miesta sa odporúča aplikovať nedráždivé vysušujúce  dezinfekčné tinktúry. Pri predpokladanej kvasinkovej infekcii sa používajú antimykotické masti, pri bakteriálnej infekcii antibiotiká. Vhodná je aj úprava stravy.

Opary

Nepríjemná pliaga, ktorú poznáme pod menom herpes simplex, opar alebo plazivec, má inkubačnú dobu minimálne 10-12 dní, potom sa cez výbežky nervových buniek dostáva na povrch pokožky. Je to nepríjemné infekčné ochorenie. Aktivovať ho dokážu stres, choroba alebo únava. Najčastejšie sa vyskytuje na perách. Ak trpíte oparom tri a viackrát do roka, vyhľadajte lekára.

Príčiny

Najvýraznejším spúšťacím mechanizmom je oslabenie organizmu a znížená imunita.

Liečba

Pomáhajú antivirotické masti, vitamíny B12, C a E. Vhodná je aj strava – orechy, cestoviny, želatína, pšenica, kukurica. sója. Odborník na imunitu Adrián Doboly z biotechnologickej spoločnosti Natures odporúča: „Treba podporiť imunitu rôznymi prípravkami, ktoré obsahujú napr. beta glucan. Najčistejší sa získava z hlivy ustricovitej. Dokonca existujú aj gély priamo na opary s obsahom beta glucanu.“

Afty

Sú nepríjemné malé pľuzgieriky na povrchu ústnej sliznice a postihujú viac ako 25% ľudí.

Príčiny

Zatiaľ nie je známe, ako a prečo vznikajú. Predpokladá sa, že súvisia s nesprávnym spôsobom stravovania, priveľmi ráznym čistením zubov alebo s emočným stresom. Látky, ktoré podnecujú vznik áft, sa nachádzajú v citrusoch, ananáse, čokoláde, horčici, octe a najmä – žuvačkách, zubnej paste s obsahom laurylsulfátu (SLS).

Liečba

Pri liečbe sa osvedčil ľudový recept – použitie alkoholu, nie však na pitie, ale na lokálne vysúšanie. Vhodné sú výplachy šalviovým alebo harmančekovým odvarom, zvýšený príjem vitamínov C, B, vyhýbanie sa ostrým koreneným jedlám a konzumácii citrusov.

Zápaly jazyka

Hoci sú na jazyku minimálne zmeny, postihnutý pociťuje pálenie na hrote a po okrajoch jazyka. Niekedy sa objavuje aj porucha chuti.

Príčiny vzniku

Zápal vzniká ako dôsledok mechanického dráždenia zubnými protézami, ostrými okrajmi zubov, zubným kameňom, pri precitlivenosti na protetické materiály, ústne vody, lieky. Príčinou je tiež nedostatok vitamínov B, nedostatok železa, cukrovka.

Liečba

Dôležité je odstránenie príčin ochorenia, zvýšená hygiena ústnej dutiny, pomáhajú výplachy kamilkovým alebo repíkovým odvarom. Alergický zápal sa lieči protialergickou liečbou. Podávajú sa antihistaminiká, kortikoidy. Dôležité je zistenie alergénu a následne jeho vylúčenie.

Zápaly pier

Ochorenie sa prejavuje opuchom a začervenaním dolnej pery, niekedy tvorbou pľuzgierikov a krvácaním, tvorbou krvavých chrást.

Príčiny vzniku

Zápal pier spôsobuje mikróbna infekcia, ale aj ultrafialové žiarenie, kontaktná alergia na rúž, zubnú pastu, ústnu vodu, žuvačku, poranenie.

Liečba

Na postihnuté miesta sa aplikujú krémy s vitamínmi, pri alergickom podklade masti s obsahom kortikosteroidov. Pri tvorbe masívnych abscesov (dutinky s hnisom) sa najskôr chirurgicky odstránia a potom pacient užíva antibiotiká.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.