Blog, Strana 4

Trpíte nepríjemnou alergiou na ovocie? Tieto príznaky to potvrdzujú

Ovocie je zdravé a chutné. Ovocie však spúšťa aj nepríjemné alergické reakcie. A nemusí to byť iba alergia na citrusy. Veľmi častá je u nás napríklad alergia na jablká a hrušky – teda ovocie, ktoré sa v našich končinách vyskytuje prirodzene. Ako je to možné?

Je to smutné, ale je to fakt: človek je čoraz citlivejší. Žiaľ, nie na problémy či emočné rozpoloženie iných ľudí, ale na (prevažne) bielkoviny, ktoré spúšťajú alergické reakcie.

Počet alergénov je pritom stále rovnaký, no reaguje na ne stále viac ľudí. Nechceme strašiť, ale nie je vylúčené, že kým minulé Vianoce ste si s chuťou vychutnali napríklad hurmikaki, figy alebo jablká, tento rok po nich môžete mať alergickú reakciu…

Príznaky alergie na ovocie

Každá alergická reakcia – na ovocie, orechy, peľ, srsť… – je prehnaná obranná reakcia organizmu voči látkam, ktoré sú pre zdravého človeka neškodné. Telo alergického človeka ich však vyhodnotí ako nebezpečné a roztočí sa kolotoč nepríjemných reakcií, ktorými sa organizmus snaží látok zbaviť alebo zabrániť im, aby sa s ním znova dostali do kontaktu.

A tak alergikovi pri ľahkej alergii na ovocie opuchnú pery a mierne sa mu zúžia dýchacie cesty. Začne kašľať, sopliť a môže mať hnačku.

Pri opakovanom kontakte však budú príznaky alergie na ovocie silnejšie – môžu ho naozaj neznesiteľne svrbieť a páliť ústa, jazyk, dlane. Dýchacie cesty môžu opuchnúť do takej miery, že je problém nadýchnuť sa. Oproti tomu je žihľavka, vyrážka a ekzém v podstate nič, hoci aj to sú nepríjemné príznaky alergie, ktoré strpčujú život.

Alergická reakcia na ovocie sa môže prejaviť v priebehu pár minút (vtedy ide s vysokou pravdepodobnosťou o precitlivenosť na niektorú z bielkovín, ktoré slúžia plodu na ochranu pred škodcami), ale aj o 48 hodín. To znamená, že ste zrejme precitlivený na proteín, ktorý má na starosti transport lipidov a ktorý odolá aj teplu.

Prvá a druhá pomoc

Spomínané prejavy potravinovej alergie si žiadajú dôkladné lekárske vyšetrenie, na základe ktorého sa zistí, ktoré látky vyvolávajú alergickú rekciu. Pri miernych prejavoch alergie sa im stačí vyhýbať. Pri vážnych prejavoch lekár predpíše adrenalínové pero, ktoré by mal mať alergik stále pri sebe.

„Predchádzať a zmierňovať alergické prejavy pomáha aj posilňovanie imunity vhodnými spôsobmi. Mnohé štúdie dokázali, že priebeh alergickej reakcie dokáže zmierniť užívanie beta glukánov,“ dáva dobrú radu náš Ing. Adrián Doboly.

Malý chlapec má alergickú reakciu na ovocie

Alergia na ovocie u detí

Alergické reakcie na ovocie sa vyskytujú v akomkoľvek veku. Alergiou na rôzne druhy ovocia môžu trpieť už deti, no rovnako tak sa môže stať, že si na jar už nebudete môcť bez nepríjemností vychutnať čerešne, hoci doteraz ste ich celý život jedli s nadšením a bez komplikácií. „Žiaľ, neexistuje všeobecná a pre každého platná rada, ako sa vyhnúť alergii alebo ako alergickú reakciu zmierniť, prípadne odstrániť. Dôvod je jednoduchý, každá alergická reakcia je výsledkom zložitých chemických reakcií rôznych látok. U jedného takých, u druhého onakých. Preto je veľmi dôležitá dobrá diagnostika, správne nastavená diéta a posilňovanie imunity. Určite neodporúčam skúšať rôzne babské rady, reakcia na alergén v strave môže byť rovnako vážna ako alergia na bodnutie včelou a môže mať aj fatálne následky,“ uzatvára náš Adrián Doboly.  

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Pozor na tieto príznaky stresu! Ako si pomôcť?

Stres je dobrý sluha, pretože podporuje výkonnosť, ale zlý pán, lebo môže byť spúšťačom mnohých zdravotných komplikácií. Rady typu „vyhýbajte sa stresu“, si radšej necháme. Vieme, že je to takmer nemožné. Určite je však užitočné rozpoznať príznaky dlhodobého stresu a vedieť, ako ich zmierniť.

Stres je obranná reakcia organizmu na psychickú záťaž. Týka sa nielen veľkých, ale aj malých. V prvých rokoch života dieťa prežíva stres spojený s uspokojovaním základných potrieb, ako sú jedlo, blízkosť, bezpečie. A to nejakú tú dávku dostalo ešte pred narodením, pretože jeho mamina určite prežívala stres, ktorý je spojený s tehotenstvom – bude dieťatko zdravé, zvládnem pôrod, dokážem sa oň postarať, aké meno bude najvhodnejšie?

Potom si každý jeden drobec v nejakej miere prejde stresom zo škôlky a stresom zo školy. To, ako vtedy rodič s dieťaťom zaobchádza, má zásadný vplyv na to, či stres ostane v miernej rovine a neškodí, alebo sa stane toxickým.

Najstresujúcejšie situácie

Dospelí majú na stres rôzne páky. Od racionalizácie, čo je vlastne popieranie stresu a nie jeho zvládanie, až po pomoc iného človeka. Niekedy stačí ucho, ktorému sa môžeme vyrozprávať, a rameno, na ktorom sa dá vyplakať. Ak nestačí raz, tak aj opakovane.

Určite však nie je hanba vyhľadať ani odbornú pomoc. Zvládnuť čo najlepšie a najrýchlejšie také stresujúce situácie, akými sú strata blízkej osoby (nemusí ísť iba o smrť, ale napríklad aj o rozchod), strata zamestnania či choroba, človek nedokáže sám. A čím dlhšie stres trvá, tým viac sa to prejavuje aj na kondícii, imunite a výzore človeka.

„Celý ľudský organizmus je ako spojené nádoby, keď niečo chýba jednému systému, prejavuje sa to aj na iných. Príznaky stresu neraz podceňujeme, hoci bolo nespočetnekrát dokázané, že stres oslabuje imunitu a môže byť spúšťačom mnohých, aj takzvaných civilizačných ochorení,“ upozorňuje náš Adrián Doboly.

Unavená matka v strese.

Príznaky stresu

Vedeli ste, že do prvej desiatky najstresujúcejších situácií patrí napríklad aj svadba, narodenie dieťaťa či nové zamestnanie? A pritom to môžu byť celkom príjemné veci…

Neklamným príznakom, že telo je v strese, je búšenie srdca, zrýchlený dych, potenie sa, bolesť žalúdka.

Do tuhého ide, ak z neznámych príčin chudnete alebo naopak priberáte, nemôžete spať, naučiť sa nové veci, máte problém spomenúť si na obyčajné slovo, problémy s trávením, nadmerne vám padajú vlasy a každú chvíľu sa o vás pokúša nejaká choroba. „Každá choroba je odpoveďou organizmu na dlhodobú záťaž a stres určite záťažou je,“ pokračuje Adrián Doboly. Zaujíma vás 5 najčastejších príčin zníženej imunity? Prečítajte si náš blog na túto tému.

Ako sa stresu zbaviť?

Keby sme nežili v tejto dobe, možno by sme vám odporúčali, aby ste sa stresu vyhýbali. Ale my tu žijeme, preto nebudeme dávať plané rady. Jediné, čo funguje, je snaha o rovnováhu – to znamená mať v živote aj také činnosti a aktivity, ktoré dokážu negatívne dôsledky stresu eliminovať.

„Snáď sa nebudem opakovať, keď pripomeniem dôležitosť a význam vyváženej stravy, primeraného pohybu, dostatočného spánku. Určite veľmi pomáha mať okolo seba blízkych ľudí, s ktorými sa dá smiať, ale aj plakať, keď treba. A v období zvýšenej psychickej záťaže treba pomáhať organizmu aj vhodnými doplnkami výživy,“ odporúča náš Adrián Doboly.

Ako zatočiť so stresom?

  1. Uvedomujte si, čo stresové reakcie spúšťa, čo vás stresuje.
  2. Zbytočne stres nezosilňujte čiernymi myšlienkami (to sa nedá, to nezvládnem…).
  3. Naučte sa hovoriť „nie“.
  4. Žiadajte o pomoc, keď sa vám hodí.
  5. Buďte k sebe láskavý, odmeňujte sa nielen za dosiahnuté méty a úspechy. Aj dopriať si pár minút pokoja na prečítanie tohto blogu je spôsob, ako byť k sebe pozorný.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
MZ SR: Deti by mali pri liečbe Covidu užívať aj podporné látky ako beta glukán

Tretia vlna pandémie Covidu-19 zasiahne podľa odborníkov do veľkej miery aj deti a nezaočkovaných tínedžerov. Ministerstvo zdravotníctva SR vydalo preto pre pediatrov podrobné odporúčania, čo dávať deťom pri liečbe tohto závažného vírusového ochorenia.

Ministerstvo zdravotníctva SR aktualizovalo v súvislosti s ochorením Covid-19 Štandardné postupy pre pediatrov. Ide o odporúčania pre detských lekárov, ako manažovať detských a dospievajúcich pacientov postihnutých koronavírusom. Odporúčania obsahujú nielen postupy, ale aj zoznam odporúčaných liekov a aktívnych látok, ktoré pomáhajú v boji s ochorením najmä pri miernych a stredne závažných prípadoch ochorenia Covid-19. Kým dospelým preukázateľne pomáhajú napríklad vitamíny C, D a zinok, u detí sa niektoré z nich neodporúčajú podávať vôbec a iné zase v malých množstvách. Medzi nové aktívne látky podporujúce liečbu Covidu-19 ministerstvo zaradilo beta glukány a fytofarmaká.

Základné odporúčania

Špecialistky z odboru primárna pediatria MUDr. Elena Prokopová a MUDr. Beáta Kartousová vychádzali pri návrhu odporúčaných postupov z aktuálnych klinických štúdií a publikovaných odborných informácií..

Pri asymptomatickom, teda bezpríznakovom priebehu ochorenia (predpokladá sa, že takýto priebeh má cca 50 % detí), odporúčajú iba podpornú liečbu.

Pri mierne a stredne závažných symptomatických prípadoch ministerstvo zdravotníctva odporúča pediatrom nasadiť antipyretickú liečbu (znižovanie teploty) paracetamolom. Liečba ibuprofenom sa neodporúča, ak má dieťa hnačku, vracia alebo je dehydrované.

Rovnako tak sa neodporúča inhalačná systémová liečba kortikoidmi, pretože niektoré štúdie uvádzajú pri deťoch možné riziko zvýšenia replikácie vírusu, a teda zhoršenie stavu.

Rozšírená podporná liečba

Pri bezpríznakovom ochorení a pri mierne a stredne závažnom priebehu Covidu-19 u detí a tínedžerov sa odporúča následná podporná liečba:

  • vitamín D iba na predpis – Autorky Štandardných postupov upozorňujú na prípady intoxikácie vitamínom D z výživových doplnkov, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu predtým zdravých detí. Podľa špecialistiek z odboru primárna pediatria je vitamín D liek, ktorý sa má užívať iba v prípade deficitu vitamínu D v zimných mesiacoch. Odporúčaná denná dávka pre deti je vtedy 400 IU na deň.
  • vitamín C v malých dávkach  Kým u dospelých pacientov existujú dôkazy o účinnosti a bezpečnosti liečby a prevencii Covid-19 vitamínom C, u detí nie sú výsledky jednoznačné. Preto treba užívanie vitamínu C zvážiť a určite neprekračovať odporúčané množstvo. Pre deti od 3 do 6 rokov je to 100 – 200 mg denne, pre deti staršie ako 6 rokov 250 – 500 mg denne.
  • zinok s otáznikom – Priame dôkazy o tom, že užívanie zinku je v prevencii a liečbe Covidu-19 efektívne, neexistujú, no sú nepriame dôkazy o tom, že zinok môže znížiť riziko, dĺžku a závažnosť infekcie. Týka sa to najmä detí a tínedžerov, u ktorých je predpoklad, že nemajú dostatok zinku: novorodenci, dojčatá po odstavení od dojčenia, vegetariáni a deti a mládež s vysokým príjmom cereálií.
  • beta glukán – Ide o účinné látky, ktoré majú prirodzené imunomodulačné (teda imunitu podporujúce) účinky. Pomáhajú zmierňovať zápaly a urýchľovať regeneráciu zápalom poškodených tkanív.
  • fytofarmaká – Výťažky z liečivých rastlín, napríklad z liečivého muškátu (Pelargonium sidoides), zabraňujú rozmnožovaniu (replikácii) respiračných vírusov a pravdepodobne aj koronavírusu.

Ako funguje beta glukán v organizme?

Beta glukány samy osebe neliečia. Bunky imunitného systému, najmä makrofágy, neurofily a niektoré lymfocyty, však majú špecifické receptory, na ktoré sa beta glukán naviaže. Vtedy získajú imunitné bunky akoby externý zdroj energie, čo zvyšuje ich schopnosť plniť si ochrannú funkciu organizmu a bojovať so škodcami,“ vysvetľuje náš Ing. Adrián Doboly.

Choré dieťa smrka do vreckovky

Toto sa deťom neodporúča

Liečivá, ktoré sa skúšajú v podpornej liečbe u dospelých, sa deťom neodporúčajú. Konkrétne ide o tiamín (vitamín B1), melatonín, quercetín a ivermektín.

Imunita má aj iný rozmer

Odborníci z MZ SR, ako aj pediatri upozorňujú na to, že okrem liečiv imunitu zásadným spôsobom ovplyvňuje životný štýl. To znamená dostatočný spánkový režim, psychohygiena, primeraná pohybová záťaž, primerané oblečenie a strava.

Na podporu imunity u detí a dospievajúcich odporúča MUDr. E. Prokopová a MUDr. B. Kartousová sladké zemiaky, mrkvu, zelenú listovú zeleninu, červenú papriku, brokolicu, pomaranče, mango, citróny, rôzne druhy orechov a zŕn, ryby, hydinu, červené mäso, fazuľu, šošovicu, vajíčka, mlieko a probiotiká.

  • Odborníci predpokladajú, že až cca 50 % detí má asymptomatický priebeh ochorenia Covid-19. Len u 10 – 15 % sa ochorenie prejavuje aj kašľom, horúčkou a dýchavičnosťou.
  • V prípade symptomatického priebehu ochorenia sú najčastejšími príznakmi teplota a kašeľ, nasleduje nádcha alebo bolesť hrdla, u niektorých detí aj hnačka a vracanie.
  • Rodičia by mali dávať pozor na to, že vírus SARS-CoV-2 sa môže nachádzať aj v stolici detí, čo bolo pozorované u 20 – 30 % detí vrátane asymptomatických.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Na čo si dať pri výbere beta glukánu pozor?

Že beta glukány – teda prírodné polysacharidy – dokážu zásadným spôsobom podporiť imunitu a uľahčiť telu zápas s chorobou, je známe. Zorientovať sa však v produktoch s obsahom beta glukánu môže byť trochu zložité. Poradíme!

Zdrojom prírodného beta glukánu sú huby (napr. hliva ustricová), pekárske a pivovarské kvasnice, niektoré druhy obilnín (tu ide o iný typ beta glukánov, ktoré sú prospešné najmä na znižovanie cholesterolu v krvi a pomáhajú aj pri regulácii hladiny cukru v krvi) či morské riasy alebo aj niektoré druhy plesní (čo sú de facto tiež huby, ale jednobunkové). Problém je, že by sme tieto potraviny museli jesť vo veľkých množstvách a ani to by nestačilo. Naše telá totiž nemajú enzýmy a mechanizmy na to, aby rozplietli zložité bielkovinovo-polysacharidové komplexy (zmesi), v ktorých je beta glukán „zapletený“, a tak z prírodného zdroja vyťažili čo najviac účinnej látky.  Vyťažiť maximum jeho účinkov z potravín je jednoducho nemožné. Lepšie je dopriať si ho vo forme výživového doplnku.

Je čistota beta glukánu dôležitá?

Je dokázané, že čím je beta glukán v doplnku výživy v čistejšej forme, tým je účinnejší. Vďaka nášmu vlastnému výskumu a postupu pri pestovaní hlivy ustricovej a extrahovaní beta glukánu z nej ho v  produktoch Natures nájdete až v 93 % čistote.

A čo potom vlastne robí v organizme? „Bunky imunitného systému, najmä makrofágy, neurofily a niektoré lymfocyty, majú špecifické receptory, na ktoré sa viaže beta glukán. Keď sa tak stane, imunitná bunka akoby získala super palivo a potom má viac sily ničiť škodcov,“ vysvetľuje Adrián Doboly.

Akú koncentráciu potrebujete?

Dobre fungujúci imunitný systém nepotrebuje extra podporu, ale systematickú starostlivosť. Je možné ju dosiahnuť napr. aj s naším výživovým doplnkom na podporu imunity Beta Glucan 120, ktorý obsahuje 120 mg čistého beta glukánu. Naordinovať si môžete aj Beta Glucan 120+, ktorý je obohatený o kyselinu listovú a vitamín D. Ten prispieva k správnemu vstrebávaniu vápnika a fosforu. Folát, teda kyselina listová, zas pomáha znižovať pocit vyčerpania a únavy, prispieva k syntéze aminokyselín a k správnej tvorbe krvi.

Je prevencia pri chorobách najdôležitejšia?

„V obdobiach, keď je vyššie riziko vírusových a infekčných chorôb, imunitu pomôže posilniť Baciltrafil. Tobolky obsahujú 120 mg vysokočistého mikronizovaného beta glukánu a okrem neho aj zinok, selén, vitamín C a resveratrol,“ radí náš odborník Adrián Doboly. Posledná menovaná látka sa sama osebe nijako nepodieľa na posilňovaní obranyschopnosti organizmu, ale zvyšuje efektivitu beta glukánov.

Čo robiť v prípade mierne oslabenej imunity?

Ak máte pocit, že na vás niečo „lezie“, máte kútiky, kašeľ či mierne zvýšenú teplotu, váš imunitný systém už s najväčšou pravdepodobnosťou usilovne pracuje na potlačení škodlivých votrelcov. Aby na to mali makrofágy a lymfocyty dosť energie, odporúčame ich podporiť výživovým doplnkom Beta Glucan 240+. Za jeho kombináciu s vitamínom D a C vám imunitný systém poďakuje.

Kedy užívať najsilnejšiu dávku beta glukánu?

Pri skutočne závažných ochoreniach, keď je imunitný systém donútený k maximálnemu výkonu a možno už aj vyčerpaný, unavený a potrebuje silnú dávku podpory imunity, odporúča sa užívať denne jednu tobolku Beta Glucan 500 alebo 500+, ktorá je obohatená o vitamín D.

Kým „déčko“ prispieva k udržaniu zdravých kostí a zubov, k správnej funkcii imunitného systému a zohráva úlohu v procese delenia buniek, beta glukán bude pomáhať bunkám imunitného systému s vážnejšími zdravotnými ťažkosťami a počas rizikových a záťažových období.

„Beta glukány neliečia, ale vo výraznej miere ovplyvňujú viaceré zložky imunitného systému, ktoré si potom vedia ľahšie poradiť s rôznymi druhmi nástrah,“ uzatvára Adrián Doboly.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Nadváha a obezita = oslabená imunita?

Obezita nie je estetický, ale v prvom rade vážny zdravotný problém. Poškodzuje všetky systémové orgány vrátane imunity. Počet detí a dospelých trpiacich týmto problémom pritom stúpa tak rýchlo, že môžeme hovoriť o pandémii.

Podľa údajov Slovenskej obezitologickej spoločnosti sa počet obéznych ľudí na celej planéte za posledných 50 rokov strojnásobil. Vo väčšine európskych krajín vrátane Slovenska majú nadhmotnosť, ako sa obezite tiež hovorí, viac ako dve tretiny dospelej populácie. Touto chorobou však trpia aj deti. Trpia doslova, pretože okrem toho, že sa trápia tým, ako vyzerajú, celé ich telo musí vynaložiť obrovskú námahu, aby fungovalo.

Aké následky môže mať obezita?

Je dokázané, že v organizme obézneho človeka dochádza k nezvratným imunologicko-metabolickým zmenám, ktoré skracujú dĺžku života o desiatky rokov, vedú k inzulínovej rezistencii, kôrnateniu ciev, k rôznym srdcovo-cievnym komplikáciám a k zlyhávaniu pečene a obličiek. V organizme s nadbytkom tuku neustále prebieha zápal, čo je naozaj silný súper aj pre tú najlepšiu imunitu. Tá často začne zlyhávať, aj preto je obezita príčinou oveľa väčšieho počtu nádorových ochorení, než spôsobuje všeobecný strašiak – fajčenie. Otázkou teda je, ako podporiť zdravie v tomto boji.

Liečba obezity = lepšia imunita?

Liečba obezity každého stupňa patrí do rúk odborníkov. Je naivné myslieť si, že stačí držať diétu a človek si poradí sám. To, samozrejme, neznamená, že pre seba nemôže nič urobiť. Dôležité je dlhodobé a efektívne posilňovanie imunity.

„Podpore imunity okrem vyváženej stravy alebo lekárom naordinovanej diéty určite prospieva pravidelný režim, v ktorom sa strieda primeraná fyzická a psychická námaha s oddychom. Dôležitý je aj kvalitný spánok. Pomôcť posilňovať prirodzenú obranyschopnosť organizmu môžete aj pomocou beta glukánov,“ hovorí náš odborník Adrián Doboly.

Pomôže posilnenie imunity pri liečbe?

Účinky polysacharidov nazývaných beta glukány sú známe už niekoľko desaťročí a lekári odporúčajú ich užívanie vo forme výživových doplnkov, najmä ak majú vysoký obsah čistého beta glukánu, čoraz častejšie. „Je to dobrá správa, pretože bolo a je opakovane dokázané, že sú to veľmi silné antioxidanty, ktoré pomáhajú zlepšovať nešpecifickú imunitu, zvyšujú odolnosť organizmu voči psychickému aj fyzickému stresu, prispievajú k obnove buniek. Podľa niektorých štúdií beta-1,3/1,4-D glukány z obilnín znižujú hladinu takzvaného zlého cholesterolu a zároveň zlepšujú glykemickú odpoveď organizmu, čo je pri nadváhe veľmi dôležité. Napríklad ovsené vločky sú všade dostupným, lacným a funkčným zdrojom tohto druhu beta glukánu aj vlákniny, takže by v jedálničku pri redukčnej diéte rozhodne nemali chýbať,“ vysvetľuje náš odborník.

3 rady nad zlato

  1. Príznaky detskej obezity netreba podceňovať, dieťa z nej zvyčajne nevyrastie.
  2. Pomoc s liečbou každého stupňa nadváhy a obezity patrí do rúk lekára – špecialistu.
  3. Počas redukčnej diéty potrebuje organizmus vitamíny, minerály a ďalšie látky, ktoré podporujú imunitu a nie sú dostatočne obsiahnuté v strave. Patrí medzi ne aj beta glukán.
  4. Osoby s nadváhou či obezitou sú náchylnejšie na ťažšie stavy Covidu (samozrejme, ak už neboli medzičasom očkované).

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Môže mať beta glukán nejaké vedľajšie účinky?

Polysacharid beta glukán je pre živé organizmy mimoriadne prospešný. Sú však situácie, keď sa o jeho užívaní treba radšej poradiť s lekárom.

Spracovaniu beta glukánu a jeho výskumu sa v Natures venujeme už dlhé roky, preto nám neunikne žiadna informácia, ktorá sa týka tohto polysacharidu. Nikdy sme sa však nestretli s takou, ktorá by hovorila o jeho nežiaducich vedľajších účinkoch. Z našich skúseností poznáme iba pozitívne vedľajšie účinky – keď sa priaznivo upraví stav človeka v oblasti, v ktorej by sme to nečakali,“ hovorí náš odborník Adrián Doboly.

Kto by nemal užívať beta glukán?

Predsa len existujú prípady, keď nie je vhodné využívať potenciál a blahodarné účinky tohto výťažku z hlivy ustricovej. „Užívať beta glukán nesmú ľudia s transplantovanými orgánmi. Konzultáciu s lekárom odporúčam tým, ktorí sa liečia kortikosteroidmi alebo inými prípravkami, ktoré utlmujú niektoré funkcie imunitného systému. Účinky liečiv a glukánov by sa totiž mohli biť, dodáva náš odborník.

Aj pacienti s autoimunitnými ochoreniami by mali užívanie beta glukánov konzultovať, pretože kým pri niektorých takýchto ochoreniach je beta glukán prospešný, pri iných ho zase nie je vhodné užívať. „Treba však dodať, že vzorky pacientov, s ktorými sa štúdie robili, boli zatiaľ malé, a jednoznačné závery sa pri žiadnom ochorení nedajú urobiť,“ dopĺňa Adrián Doboly.

Začiatok užívania beta glukánu

Ak si na začiatku nie ste istí, či sú pre vás produkty s obsahom beta glukánu vhodné, odporúčame sa poradiť s lekárom či lekárnikom. V prípade, že netrpíte žiadnym zo spomínaných ochorení, môžete skúsiť nízke dávky beta glukánu, sledovať svoj zdravotný stav a na jeho základe dávky postupne zvyšovať.

Beta glukán sa neodporúča užívať ani na začiatku tehotenstva. Bohužiaľ, zatiaľ nie sú dostupné žiadne údaje o užívaní beta glukánov počas tehotenstva alebo dojčenia, nakoľko sa u ľudí takéto klinické skúšky nerobili. Experimenty na zvieratách preukázali bezpečnosť a dokonca i prospešnosť užívania glukánu počas posledných týždňov gravidity.

Raster

Účinky beta glukánu sú vedecky dokázané

Kombinácia beta glukánu a niektorých látok výrazne posilňuje imunitný systém:

  • beta glukán + resveratrol = synergické účinky na imunitný systém aj napriek tomu, že resveratrol sám osebe imunitný systém nijako neovplyvňuje
  • beta glukán + vitamín C = synergické účinky na imunitný systém
  • beta glukán + vitamín E = synergické ochranné účinky pred škodlivinami z rôznych druhov žiarenia (rádioprotektívne účinky)
  • beta glukán + selén = synergické účinky na imunitný systém

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Aké výživové doplnky by ste mali užívať na jar?

Na jar to vonku ožíva. Stromy, kríky, tráva, všetko pučí, zelená sa, rastie a je plné sily. No my ľudia sme na tom opačne. Po zime sme unavení a náš organizmus môže byť oslabený.

Prejavuje sa to rôzne. Napríklad ako takzvaná jarná únava, prípadne bolesťami hrdla, kašľom či kútikmi. A alergici sa už tiež chystajú na záťažové obdobie.

„Striedanie ročných období výraznejšie pociťujú ľudia v strednom a vyššom veku, prípadne alergici. Mladý, zdravý organizmus sa teplotným zmenám prispôsobí ľahšie,“ hovorí MUDr. Sylvia Pastová. Imunite každého človeka bez ohľadu na vek určite pomôže vzpruha v podobe dobrej životosprávy a vhodne zvolených doplnkov výživy.

Ako na podporu imunity počas obdobia chorôb?

Plné vitamínov, minerálov a energie, ktorú tak veľmi potrebujeme, sú práve na jar rastúce rastliny či produkty od zvierat, ktoré spásajú jarnú trávu. Jarná bryndza a medvedí cesnak by preto nemali chýbať v našom jedálničku.

A potom hrášok, čerešne, jahody… Na tie si však ešte niekoľko týždňov počkáme. Na posilnenie organizmu po chorobe a na jar sa medzitým hodia doplnky výživy s obsahom účinných zložiek: vitamín C, D, selén, zinok a beta glukán.

Aké vitamíny užívať na podporu imunity?

Perfektne spolu fungujú, hoci každý pôsobí na organizmus inak. Takzvaná silná štvorka, ktorá by u vás nemala chýbať, nech sa páči:

  • Vitamín C: podieľa sa na tvorbe hormónov a má antioxidačné účinky.
  • Vitamín D: prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému, prispieva k dobrej nálade a psychickej pohode, ktorá je pre imunitu rovnako dôležitá.
  • Selén: prispieva k správnej spermatogenéze, udržaniu zdravých vlasov a nechtov, k správnemu fungovaniu imunitného systému, k fungovaniu štítnej žľazy, ochrane buniek pred oxidačným stresom.
  • Zinok: dôležitý esenciálny minerál, ktorý sa podieľa na metabolizme cukrov, tukov, bielkovín a mastných kyselín. Prispieva k udržaniu zdravých vlasov, nechtov a pokožky, k správnemu fungovaniu imunitného systému a k ochrane buniek pred oxidačným stresom.
  • Beta glukán: výťažok z hlivy ustricovej vplýva na imunitný systém a podporuje tvorbu a životaschopnosť tzv. dobrých baktérií v tráviacom trakte. Je dokázané, že pomáha zmierňovať aj príznaky alergií. Viaceré štúdie preukázali, že beta 1,3 glukán orálne podávaný počas 1-2 mesiacov pomohol zmierniť príznaky sezónnych alergií u ľudí, ale aj zvierat. V niektorých prípadoch pomohol zmierniť aj príznaky potravinových alergií.

Aký beta glukán potrebuje naše telo?

Z nášho nedávneho prieskumu vyplynulo, že kým vitamín C pravidelne užíva až 46,8 % Slovákov, beta glukán iba necelé percento. „Dbať o svoje zdravie a posilňovať si imunitu je rozumné po chorobe, počas nej alebo v prechodných ročných obdobiach,“ hovorí náš odborník Adrián Doboly. „Ľudia by na posilnenie svojej imunity urobili určite viac, keby sa čísla z prieskumu otočili. Kým totiž vitamín C získame aj zo stravy, beta glukán dokáže telo využiť, iba ak ho konzumujeme extrahovaný a v čistej forme vo výživových doplnkoch.“

Beta glukán odporúča užívať aj ministerstvo zdravotníctva, pretože je to silný súper pre každého narušiteľa imunity a chorobu. Veď účinky tohto polysacharidu z huby na imunitný systém buniek zvierat i ľudí popisujú tisícky vedeckých článkov a stovky klinických štúdií.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Ako si poradiť s ekzémom?

Občas to svrbí až páli. Občas to ani nevidieť. Občas je to poriadne začervenané a zapálené. Ekzém je nepríjemným spoločníkom mnohých z nás.

Kto by netúžil po dokonalej pokožke! Avšak ľudia, ktorí trpia ekzémom, by svoj problém s radosťou vymenili aj za to, že budú mať napríklad nejaké tie pehy, vyrážky, prípadne pigmentové škvrnky. Lebo ekzém je určite nepríjemnejší problém.

Aká je príčina ekzému?

Ekzémov, teda alergických reakcií, ktoré sa prejavujú na koži, je čoraz viac druhov a trpí nimi čoraz viac ľudí. „Skutočne ide o veľmi časté ochorenie. Ľudia trpiaci napríklad rozšíreným atopickým ekzémom mávajú imunitné, nervové i kožné odchýlky,“ hovorí MUDr. Ivana Húšťová.

Hoci sa lekári s týmto problémom stretávajú často, dodnes nie je celkom jasná príčina jeho vzniku. Zvyčajne ide v nejakom pomere o kombináciu zdedenej predispozície na precitlivenosť na nejakú látku (alergén), poruchy imunitného systému a životný štýl, ktorý k nim prispieva. Na vzniku kožného ekzému sa okrem oslabenej imunity (vrodenej alebo získanej) podieľajú aj alergény zo životného prostredia – zo stravy, kozmetiky, pracieho prostriedku…

Aké sú prejavy ekzému?

Nech je príčina ekzému akákoľvek, prejavuje sa nedostatočnou tvorbou ochrannej tukovej vrstvy. Koža je preto suchá, tenká a narušená, čo umožňuje prienik alergénov a infekcie do tela. Samozrejme, že to aj svrbí a páli a kožu podráždi aj najmenší podnet.

Preto to chce zmenu štýlu. Úpravu životosprávy tak, aby ste sa v maximálnej možnej miere vyhýbali alergénom, ktoré precitlivenosť spôsobujú – čo je niekedy dosť ťažké. Ďalej sa treba vyhýbať stresu – to je tiež veľmi ťažké. Oveľa jednoduchšie a praktickejšie je zvlhčovať si pokožku vhodnými prírodnými nedráždivými krémami. „Mnoho ľudí má v tomto smere dobrú skúsenosť s beta glukán gélom, ktorý stimuluje imunitné bunky kože a podporuje jej regeneráciu,“ hovorí náš odborník Adrián Doboly. Imunitné bunky v koži sa starajú o jej hojenie, celistvosť, ale aj o jej pružnosť.

Aká je prevencia vzniku ekzému?

Atopickým ekzémom trpia často už aj deti. Niektorí kožní lekári sú presvedčení, že keď sa včas podchytí liečba v kombinácii s vhodnou starostlivosťou o kožu a vylúčením alergénov zo životného prostredia (niekedy napríklad pomôže výmena prostriedku na pranie za prírodný a nedráždivý a/alebo dôkladnejšie pláchanie), nemusí sa ochorenie rozvinúť do väčšieho problému.

Skutočne vyliečiť ekzém však býva problém, a preto je pre každého, kto ním trpí, dôležité zbytočne kožu nedráždiť a posilňovať si imunitu. „Ideálne vhodnou životosprávou, ktorá zahŕňa ako zdravú stravu, tak dostatočný pohyb, spánkový režim, psychohygienu a doplnky výživy, ktoré preukázateľne podporujú a posilňujú činnosť imunitných buniek. V tomto smere je osvedčeným pomocníkom napríklad výťažok z hlivy ustricovej,“ uzatvára Adrián Doboly.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Viete, aké sú príznaky chrípky?

Druhý mesiac v roku sa už tradične nesie v znamení chrípky. Epidémia vrcholí. Čo môžete urobiť, aby ste sa jej vyhli?

„Chrípka nie je banálne, ale vysoko nákazlivé infekčné ochorenie, spôsobené vírusom chrípky. Ten má niekoľko typov a subtypov,“ hovorí MUDr. Sylvia Pastvová. Šíri sa ľahko a rýchlo prostredníctvom kvapôčok, ktoré infikovaný nechtiac fŕka okolo seba pri kýchaní, kašľaní, ale aj obyčajnom rozprávaní.

Nebezpečenstvo chrípky spočíva v tom, že oslabuje sliznicu dýchacích ciest. Otvára sa tak rýchlostná cesta pre baktérie a vírusy, ktoré môžu ľahko preniknúť ďalej do tela, preto chrípku neraz sprevádzajú aj zápaly ucha, nosa, dutín, priedušiek a pľúc.

Ako sa chrípka prejavuje?

Má svoje jednoznačné a špecifické príznaky. Prejavuje sa:

  • rýchlym nástupom,
  • vysokou teplotou až horúčkou,
  • bolesťami hlavy, hrdla a svalov,
  • nádchou,
  • neproduktívnym (suchým a bolestivým) kašľom,
  • celkovou slabosťou.

Čo pomáha proti chrípke?

Aj keď je chrípka rýchlo sa šíriace vírusové ochorenie, dá sa pred ňou chrániť. Odborníci odporúčajú (najmä rizikovým skupinám) očkovanie, dôležitá je však aj dôkladná hygiena rúk a najmä dobre fungujúca imunita. Tá si potom s inváziou vírusu ľahšie poradí – buď mu vôbec nedovolí usídliť sa v organizme a robiť šarapatu, alebo bude priebeh ochorenia iba mierny a rýchlejší.

Už dnes môžete začať pracovať na posilnení oslabenej imunity. Dôležitá je najmä rovnováha v životospráve – pracovať tak akurát, hýbať sa akurát, spať dostatočne dlho, ale nie pridlho, a stravovať sa spôsobom, ktorý telo neoslabuje, ale posilňuje.

Vitamíny a beta glukán

Najmä v zimnom období, keď sa menej hýbeme a aj slnečných lúčov je málo, je rozumné užívať vitamíny a stopové prvky, ktorých v strave nemusí byť vždy dostatok – najmä vitamín C, D a zinok. „Podľa doteraz publikovaných vedeckých štúdií má významný vplyv na funkčnosť imunitného systému aj beta glukán – výťažok z hlivy ustricovej. Aktivizuje imunitné bunky, konkrétne makrofágy a T-lymfocyty, a zlepšuje ich funkčnosť. Tie potom ľahšie a rýchlejšie vyhľadávajú a odstraňujú z tela patogény a zvyšujú produkciu niektorých druhov imunitných buniek. Beta glukán tak zvyšuje špecifickú aj nešpecifickú imunitu,“ vysvetľuje náš odborník Adrián Doboly.

beta-glucan-500

Ako rýchlo prekonať chrípku?

Ak predsa len podľahnete chrípke, nepodceňujte ju a radšej chorobu vyležte. Svojmu telu pomôžete pokojovým režimom, liekmi na znižovanie teploty, tlmenie bolesti a na kašeľ. Doprajte si dostatok vitamínov a tekutín a o pár dní budete zase fit. V prípade, že príznaky neustupujú, ale, naopak, sa práve zhoršujú, mali by ste určite navštíviť svojho lekára. K chrípke sa totiž niekedy vplyvom oslabenia organizmu „pribalia“ aj bakteriálne infekcie a tie môže byť potrebné liečiť antibiotikami.

Nezabúdajte, že aj keď akútna fáza chrípky môže trvať iba pár dní, infekční môžeme byť aj vyše týždňa. Dobre známe opatrenia R-O-R je teda vhodné dodržiavať aj v prípade chrípky.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.
Ktoré potraviny sú nepriateľmi imunity?

Všetkého veľa škodí. Pri niektorých potravinách a nápojoch to platí dvojnásobne. Kým v malom množstve nám život dochutia a spríjemnia, pri ich pravidelnom alebo nadmernom konzumovaní trpí aj imunita.

Cukor, biela múka a alkohol v nadmernom množstve sú rovnako silnými nepriateľmi imunity ako drastické diéty a detoxy. Pochopiteľne, úplne sa vyhnúť cukru či múke je v podstate nemožné (a aj nevhodné) a trochu vína či piva až tak veľmi neškodí (čo však neznamená, že neškodí vôbec), no treba vedieť, koľko je už priveľa a čo sa potom deje s organizmom.

„Výživa pozostáva zo základných a ostatných výživových zložiek. Tých základných je šesť: voda, minerály, bielkoviny, tuky, sacharidy a vitamíny. Musia byť obsiahnuté v každej strave a musia byť v určitom zastúpení,“ hovorí odborník na výživu MUDr. Karol Džupa, CSc.

Vplýva cukor na imunitu?

Sacharidy potrebuje každý organizmus, inak by skolaboval. Aj preto sa cukor v nejakej forme nachádza takmer v každom druhu potravy. Podľa odborníkov je nebezpečný najmä biely cukor. Hranica oslabujúca imunitu je na úrovni 100 g cukru denne. Takže ak ste vypili napríklad liter kolového nápoja, biele krvinky prišli o približne 40 % svojej schopnosti bojovať s patogénmi.

biely cukor

Kúsok čokolády a z času na čas koláčik neublížia. Ale banán je tiež príjemne sladký a určite lepší pre imunitu.

Existujú aj sacharidy, ktoré majú aj inú funkciu ako rýchly zdroj energie v podobe cukru. Najmä ak ide o sacharidy s dlhšími reťazcami (oligosacharidy, polysacharidy), z ktorých naše telo energiu získava dlhšie alebo z nich energiu nezíska vôbec, ale sú prospešné, nakoľko pôsobia ako vláknina (pomáhajú pri vyprázdňovaní, vychytávajú toxické látky v posledných fázach trávenia), alebo majú priamy vplyv na bunky, resp. funkcie imunitného systému, čo je známe napr. v prípade beta glukánov.

Je biela múka dobrou voľbou pre naše telo?

Biela múka je už pekných pár rokov na čiernej listine mnohých odborníkov na výživu. Vieme, že chuť na krajec čerstvého bieleho chleba s maslom môže byť niekedy obrovská. Tak si ho dajte. Z času na čas sa nič nestane. Pri dennej konzumácii pečiva z bielej múky sú však v ohrození dva druhy bielych krviniek, konkrétne B- a T-lymfocyty. Celozrnné pečivo je pre imunitu lepšia voľba. Obsahuje totiž viac vlákniny.

chlieb s maslom

Má alkohol vplyv na obranyschopnosť organizmu?

Dúšok vína či malý pohár piva niekedy dobre padnú, ale dôsledkom pravidelnej konzumácie väčšieho množstvo alkoholu môže byť zvýšený krvný tlak, problémy s pečeňou aj zníženie prirodzenej obranyschopnosti organizmu.

Nárazové, nesystematické a krátkodobé diéty sú pre telo taktiež stresujúci faktor, ktorý nevedie k ničomu dobrému. Zhodené kilogramy sa totiž za krátky čas vrátia a telo je nielen ťažšie, ale aj oslabené. Navyše, prudké diéty bez fyzickej aktivity v prvom rade neredukujú tukové bunky, ale svalové tkanivá.

Čo je hnacím motorom pre dobre fungujúcu imunitu?

Oveľa lepšie než nárazové diéty je podporiť telo vitamínmi, ktoré pomáhajú imunite dobre fungovať. Overenými a osvedčenými sú vitamín C a v zime taký potrebný vitamín D. Dobrú službu urobia aj výživové doplnky s výťažkom z hlivy ustricovej. „Výživové doplnky s obsahom beta glukánu okrem iného podporujú tvorbu a životaschopnosť dobrých baktérií v črevnej mikroflóre, takže sa podieľajú na zlepšovaní stavu imunity,“ potvrdzuje náš Adrián Doboly.

beta-glucan-500

Raster

Udržte sa v zime fit

  • Nezanedbávajte pitný režim ani pohyb na čerstvom vzduchu.
  • Aj v zime platí jeden kus čerstvého ovocia alebo zeleniny denne.
  • Denne potrebujete 35 g vlákniny, ktorá je výživou pre tzv. dobré baktérie, ktoré obývajú tráviaci trakt a pomáhajú telu bojovať s choroboplodnými zárodkami.
  • Doprajte si výdatný a dostatočne dlhý spánok.
  • Užívajte vhodné výživové doplnky na podporu imunity.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkom na imunitu a beta glukán. Problematike beta glukánu a podrobnému skúmaniu jeho účinkov na zdravie sa venuje v spoločnosti Natures už 20 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glukánu pre dospelých a tiež pre deti. Aktívne sa vzdeláva v oblasti a problematike výživových doplnkov.